Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
33.0° 30.8°
3 BF
41%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
30°C
31.6° 28.5°
1 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
34°C
33.8° 32.0°
3 BF
39%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
1 BF
78%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
61%
Βέροια
Αίθριος καιρός
29°C
30.0° 27.9°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 25.6°
0 BF
39%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
30°C
29.6° 29.6°
1 BF
30%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
31°C
31.9° 31.1°
3 BF
55%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
29.0° 27.9°
3 BF
58%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 26.8°
5 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.7° 27.9°
2 BF
70%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
31°C
32.5° 30.9°
0 BF
55%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 29.1°
0 BF
42%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 29.9°
1 BF
49%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.8°
3 BF
70%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
32°C
32.5° 31.0°
3 BF
34%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
32°C
31.6° 28.3°
2 BF
51%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
29°C
30.0° 27.7°
2 BF
65%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 27.1°
1 BF
41%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τέσσερις μέρες στο Παρίσι, τέσσερα χρόνια στις επάλξεις


Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει το µάθηµά του από αυτό τον τετραήµερο µαραθώνιο. Δεν είναι απογοητευµένος, αλλά αντιλαµβάνεται τα όρια της υποστήριξης που ελπίζει ότι µπορεί να λάβει από τις πρωτεύουσες τις οποίες επισκέφθηκε. Η Αριστερά καταρρέει στην Ιταλία και τη Γαλλία. Συνολικά, είναι ο µόνος που ενσαρκώνει το πολιτικό ρεύµα που εκπροσωπεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση

O Αλέξης Τσίπρας και η οµάδα του συνεχίζουν την πορεία τους προς το Παρίσι. Στις 4 Φεβρουαρίου, στις 14.30, η γαλλική Εθνική Φρουρά βρίσκεται στη θέση της όταν η ελληνική ποµπή εισέρχεται στον περίβολο των Ιλισίων. Μόλις βγαίνει από το αυτοκίνητο, ο Αλέξης Τσίπρας, πάντα χαµογελώντας, προχωρά προς τον Φρανσουά Ολάντ που τον καλωσορίζει. Του δίνει φιλικά το χέρι και ακουµπά το άλλο στον δεξί ώµο του Γάλλου προέδρου. Ελπίζει να µπορέσει να στηριχτεί στο Παρίσι στην προσπάθειά του να κερδίσει χρόνο και να καταπολεµήσει τη λιτότητα.

«Δεν ήρθε ως κατακτητής που σκέφτηκε ότι η Ευρώπη θα του υποκλιθεί επειδή κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα. Ηρθε για να υπερασπιστεί τις θέσεις του και να εργαστεί για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής υπόθεσης, χωρίς φανφαρονισµούς», θυµάται ο Φρανσουά Ολάντ. Οι δύο άντρες συζητούν. Ο Αλέξης Τσίπρας τάσσεται υπέρ του διαλόγου και ζητά από τη Γαλλία να σταθεί εγγυητής της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Εκθέτει επίσης το πρόγραµµά του, την προθυµία του να δεσµευτεί για µεταρρυθµίσεις αλλά, πάνω απ’ όλα, να κερδίσει λίγο χρόνο.

«Θα συνεχίσουµε τις προσπάθειές µας για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και της οικονοµικής διαφθοράς ώστε να δηµιουργήσουµε ένα κράτος που δεν θα είναι πλέον πελατειακό», δηλώνει στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας. «Ηρθε να προετοιµαστεί για την έναρξη των διαπραγµατεύσεων µε τα ευρωπαϊκά θεσµικά όργανα και τις κύριες χώρες που απαρτίζουν την Ενωση. Ηρθε για να ζητήσει υποστήριξη για τη θέση του και συµβουλές για να πετύχει τον στόχο του», συνεχίζει ο Φρανσουά Ολάντ.

Για τον Γάλλο πρόεδρο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, άνθρωπος ανοιχτός, και ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δεν ήθελε µια πρόσθετη κρίση στη ζώνη του ευρώ, θα µπορούσαν να αποδειχτούν χρήσιµοι υποστηρικτές για τον Αλέξη Τσίπρα. Τέλος, βλέποντας ότι το Βερολίνο είναι ένα βήµα µακριά από την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα, ο Φρανσουά Ολάντ τον συµβουλεύει µε έµφαση να συναντηθεί µε την Ανγκελα Μέρκελ: «Του είπα να πάει µε µέθοδο, να γνωρίζει καλά τα θέµατά του, να είναι σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις της και να δώσει µια προοπτική». Αντίθετα, για το ελληνικό χρέος που ανέρχεται σε 320 δισεκατοµµύρια ευρώ, ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαιώνει ξανά ότι είναι κατά της διαγραφής του.

Ο Αλέξης Τσίπρας ακούει, βλέπει το κλίµα, αλλά παραµένει λίγο επιφυλακτικός. Κατά την έξοδό του από τη συνάντηση, ο Ολάντ λέει ότι το Παρίσι θα κάνει τα πάντα για να αποτελέσει έναν «συνδετικό κρίκο» µεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Για τους Ελληνες, είναι µια ισχνή υποστήριξη. Το Παρίσι έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει στην κατάλληλη γλώσσα τις θέσεις της νέας κυβέρνησης, εκµυστηρεύεται ο Αλέξης Τσίπρας σε στενό κύκλο µετά τη συνάντηση στα Ηλύσια.

Βγαίνοντας από το προεδρικό µέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει να συναντήσει τους συντρόφους του από το Μέτωπο της Αριστεράς. Αρχικά συναντιέται µε τον Πιερ Λοράν στο δηµαρχείο του Παρισιού. Επειτα πηγαίνουν και οι δύο στην Πλας ντε Βοζ, όπου τους περιµένουν καµιά δεκαριά προσωπικότητες. Η συνάντηση, που πραγµατοποιείται στο υπόγειο ενός εστιατορίου στην καρδιά του Παρισιού, υποτίθεται ότι ήταν κλειστή, αλλά η είδηση είχε διαρρεύσει. Οι δηµοσιογράφοι ακολουθούν τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά εκείνος έχει άλλα πράγµατα στον νου του: να εκθέσει στους φίλους του την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να τους ζητήσει να κινητοποιηθούν υπέρ του.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει το µάθηµά του από αυτό τον τετραήµερο µαραθώνιο. Δεν είναι απογοητευµένος, αλλά αντιλαµβάνεται τα όρια της υποστήριξης που ελπίζει ότι µπορεί να λάβει από τις πρωτεύουσες τις οποίες επισκέφθηκε. Η Αριστερά καταρρέει στην Ιταλία και τη Γαλλία. Συνολικά, είναι ο µόνος που ενσαρκώνει το πολιτικό ρεύµα που εκπροσωπεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μετρά το βάρος των ευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών που δεν είναι µαζί του. Νιώθει την πίεση των οµολόγων του για να σεβαστεί τους κανόνες της Ενωσης. Πρέπει, λοιπόν, να βρει τρόπους για να ξεφύγει από την αποµόνωσή του. Ειδικά καθώς η Γερµανία και ο υπουργός της των Οικονοµικών, Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, είναι έτοιµοι να εκβιάσουν την Ελλάδα, µε σκοπό να ακυρώσουν το εγχείρηµα της Αριστεράς στη χώρα, ώστε να αποφευχθεί η «εξάπλωση της λαϊκιστικής µόλυνσης στην Ευρώπη», σύµφωνα µε έναν Γερµανό διπλωµάτη.

Οι Ελληνες έχουν µόλις αποχωρήσει από το γαλλικό προεδρικό µέγαρο, όταν τα τηλεοπτικά δελτία µεταδίδουν µια νέα είδηση. Η ΕΚΤ ανακοινώνει ότι κλείνει µία από τις στρόφιγγες χρηµατοδότησης της Ελλάδας, αφήνοντάς την τώρα να κρέµεται από µια κλωστή στο ευρώ, µε τη βοήθεια του Μηχανισµού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA). Ωστόσο, τα ταµεία του ελληνικού κράτους είναι άδεια. Η κυβέρνηση δέχεται όλο και µεγαλύτερη πίεση. Ολα πιέζουν τη χώρα να αποδεχτεί την επέκταση του τρέχοντος προγράµµατος, το δεύτερο µνηµόνιο που υπογράφτηκε το 2012. Εν ολίγοις, να πιεστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί την εφαρµογή των µέτρων τα οποία απέρριπταν πλήρως ο Αλέξης Τσίπρας, οι βουλευτές και τα µέλη του κόµµατός του όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Στο Μαξίµου τα αιτήµατα για συναντήσεις µε τον πρωθυπουργό πέφτουν βροχή. Ο άνθρωπος αυτός προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στην Ευρώπη. Και εκείνη µε τη σειρά της είναι αποφασισµένη να προκαλέσει αναταράξεις στους Ελληνες.

Μπροστά στη Βουλή, κάποιες µέρες αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας εκφωνεί έναν µαχητικό λόγο, υπό µορφή γενικού πολιτικού διαγγέλµατος. Για περισσότερο από µία ώρα, παρουσιάζει το πλαίσιο των µέτρων που σκοπεύει να πάρει µε τους υπουργούς του, τους αναπληρωτές υπουργούς και τους υφυπουργούς: «Η Ευρώπη δεν πρέπει να ξανακάνει τα λάθη του παρελθόντος και να οδηγήσει έναν λαό στην ταπείνωση για να µην ξυπνήσει το τέρας», λέει. «Οσο οι εταίροι µας θα επιµένουν στη λιτότητα, τα προβλήµατα θα πολλαπλασιάζονται», συνεχίζει ο νεαρός πρωθυπουργός, ευχόµενος να υπάρξει µια νέα συµφωνία µε τους Ευρωπαίους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τέσσερις μέρες στο Παρίσι, τέσσερα χρόνια στις επάλξεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας