Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το Κυπριακό στην ανάπαυλα των εντάσεων
EPA/JASON SZENES
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Κυπριακό στην ανάπαυλα των εντάσεων

  • A-
  • A+
Δημοσίως η Τουρκία, διά του προέδρου της Τ. Ερντογάν, και η Κύπρος, διά του προέδρου της Ν. Αναστασιάδη, αναμετρήθηκαν με οξείς αλληλοκατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο ● Την ίδια στιγμή όμως στους διαδρόμους οι ενδιαφερόμενες πλευρές ανέπτυξαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και οργάνωσαν συναντήσεις με ουσιαστικό περιεχόμενο.

Στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό προσανατολίζεται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τη συμπλήρωση διαδοχικών συναντήσεων με όλους τους πρωταγωνιστές της μακρόχρονης διένεξης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

Η ετήσια συνάθροιση στη Νέα Υόρκη είχε όλη την εβδομάδα που πέρασε τις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν συχνά τον τρόπο προσέγγισης του προβλήματος όταν εκτίθεται σε… δημόσια θέα: από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης η Τουρκία, διά του προέδρου της Τ. Ερντογάν, και η Κύπρος, διά του προέδρου της Ν. Αναστασιάδη, αναμετρήθηκαν με οξείς αλληλοκατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή όμως στους διαδρόμους του πολυώροφου κτιρίου οι ενδιαφερόμενες πλευρές ανέπτυξαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και οργάνωσαν συναντήσεις με ουσιαστικό περιεχόμενο. Ολοι γνωρίζουν ότι ο Αντ. Γκουτέρες έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του εντός Οκτωβρίου να κινήσει ξανά τη διαδικασία, μάλιστα, όπως είπε, «με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το παρεθόν».

Ο γενικός γραμματέας θα λάβει τις αποφάσεις του, αφού συμπληρώσει τις συναντήσεις του με τον Κύπριο πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο αρχικός σχεδιασμός για τριμερή συνάντηση Γκουτέρες - Αναστασιάδη - Ακιντζί με το πέρας της Γενικής Συνέλευσης δεν προχώρησε. Με βάση τα διαμειφθέντα προσανατολίζεται να τους προσκαλέσει περί τα μέσα Οκτωβρίου, έχοντας πια σχηματίσει πλήρη εικόνα για τον τρόπο που θα χειριστεί τα επίμαχα ζητήματα του Κυπριακού τα οποία εκκρεμούν.

Σκοπός του Αντ. Γκουτέρες είναι να μεθοδεύσει τη διαπραγμάτευση χωρίς να αφήνει περιθώρια διαφυγής στα μέρη για να λάβουν τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις και όλα να κριθούν με κάποιο τελεσίδικο τρόπο, που μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστος. Μια τριμερής συνάντηση θα έχει επακόλουθο την εκ νέου σύγκληση της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κύπρο και ο Αντ. Γκουτέρες ήθελε να είναι βέβαιος ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι έτοιμες να συμμετάσχουν ως εγγυήτριες δυνάμεις. Στη διάσκεψη, που θα είναι η 3η στη σειρά, θα κληθούν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. ως παρατηρητής. Στο ημερολόγιο του Αντ. Γκουτέρες αναγράφεται ότι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει σχηματιστεί μια πραγματική εικόνα προς τα πού οδεύουν τα πράγματα, γιατί προτίθεται να αποταθεί εκ νέου στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σε αυτή την πολύ λεπτή συγκυρία η Λευκωσία βρίσκεται πλέον σε μετωπική αντιπαράθεση με την Τουρκία και έχει μόνη δίοδο για την ουσιαστική βολιδοσκόπηση των προθέσεων της Αγκυρας τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό κρίθηκαν εξαιρετικά σημαντικές τόσο η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τ. Ερντογάν, όσο και οι συνομιλίες που ακολούθησαν ανάμεσα στους ΥΠΕΞ Ν. Δένδια και Μ. Τσαβούσογλου. Μέσα από αυτό το πρίσμα η ελληνική πλευρά ανέλαβε και το καθήκον να διαμεσολαβεί και να διαβιβάζει μηνύματα της Λευκωσίας προς την τουρκική πλευρά για να αξιολογηθούν οι αντιδράσεις της.

Στη συνολική εικόνα που έχει διαμορφωθεί η ελληνική πλευρά καθιστά σαφές στην Αγκυρα ότι ενδιαφέρεται για την αναζωογόνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά η κατάσταση έντασης στην ανατολική Μεσόγειο την επόμενη χρονιά μπορεί να πάρει πολύ πίσω το σύνολο των προσδοκιών για ένα νέο ξεκίνημα. Ιδίως στην περίπτωση που ο ανταγωνισμός στις γεωτρήσεις μετακινηθεί στην οριοθετημένη ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Κλίμα όξυνσης

Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης χρησιμοποίησε το βήμα της Γενικής Συνέλευσης για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σύγχυσης που δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια γύρω από τη δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Εστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι θα εισέλθει σε διάλογο υπό την προϋπόθεση ότι θα τερματιστούν το κλίμα όξυνσης και η «πολιτική των κανονιοφόρων», δηλαδή οι τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου.

Στις πυκνές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για επανάληψη των διαπραγματεύσεων ο ΟΗΕ επιδιώκει «όρους αναφοράς» που διευκρινίζουν εκ των προτέρων τα ζητήματα του «σκληρού πυρήνα» του Κυπριακού, όπως η εφαρμογή της πολιτικής ισότητας στο σύστημα διακυβέρνησης με την αποτελεσματική συμμετοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς στη λήψη αποφάσεων.

Παράλληλα η Τουρκία έδωσε εντολή για ολοκλήρωση των γεωτρήσεων που επιχείρησαν τα δύο σκάφη της, το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ», διαμηνύοντας στον Αν. Γκουτέρες ότι αφήνει ένα περιθώριο μερικών μηνών για διαπραγματεύσεις σε ήρεμο κλίμα. Την ίδια περίοδο δεν προγραμματίζεται κάποια γεωτρητική δραστηριότητα από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης με τις εταιρείες Total/ENI και έτσι διαμορφώνεται ένα άτυπο μορατόριουμ στις θάλασσες.

Η αμφιταλάντευση της Λευκωσίας

Ο Κύπριος πρόεδρος δίνει την εικόνα μιας αναδίπλωσης από τους χειρισμούς που έκανε τα τελευταία δύο χρόνια. Τα γεγονότα έδειξαν ότι η κυπριακή διπλωματία ώθησε σε λάθος κατεύθυνση μια ώριμη διαπραγμάτευση για την επίλυση, με αποκορύφωμα το Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017, σε μια σταδιακή διολίσθηση στο πεδίο της αναμέτρησης ισχύος: τα δύο τουρκικά γεωτρύπανα αποχώρησαν μεν, αλλά οι ντε φάκτο διεκδικήσεις της Τουρκίας παραμένουν χωρίς περιθώριο αντίδρασης.

Παράλληλα η Αγκυρα έχει κινήσει τη διαδικασία για άνοιγμα των Βαρωσίων, φέρνοντας προ διλήμματος μερικές χιλιάδες Ελληνοκυπρίων προσφύγων για το τι θα κάνουν σε περίπτωση που αρθεί ο έλεγχος του τουρκικού στρατού και περιέλθει η περιοχή υπό τουρκοκυπριακή πολιτική διοίκηση.

Πέρα από την εφαρμογή τετελεσμένων, η Αγκυρα πέτυχε να μεταφέρει την πίεση στη Λευκωσία να απαντά κάθε φορά τι ακριβώς επιδιώκει στο Κυπριακό: ομοσπονδία, δύο κράτη, «ταϊβανοποίηση»; Με αμφιταλαντεύσεις δύο χρόνων ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ανακαλύπτει εκ των υστέρων ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει μεγαλόπνοους στόχους, αποφεύγοντας τον μεγαλύτερο εδώ και 45 χρόνια: την επίλυση του Κυπριακού.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Κυπριακό στις επαφές Μητσοτάκη με Γκουτέρες, Αναστασιάδη
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για τη συνεισφορά του, ενώ Μητσοτάκης και Αναστασιάδης συντόνισαν τις επόμενες κινήσεις τους.
Το Κυπριακό στις επαφές Μητσοτάκη με Γκουτέρες, Αναστασιάδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «τρύπιο» στάτους κβο
Την τάση για αλλαγή του στάτους κβο σε βάρος της κυπριακής κυβέρνησης εξαιτίας του αδιεξόδου στο Κυπριακό και της άγονης παρέλευσης του χρόνου επιβεβαιώνει το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με...
Το «τρύπιο» στάτους κβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το δύσκολο ραντεβού του Βερολίνου
Ο Νοέμβριος ίσως αποδειχτεί ο πιο κομβικός μήνας για το μέλλον του Κυπριακού και μάλιστα με τελεσίδικο τρόπο για τη μοίρα των Κυπρίων. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει συγκαλέσει υπό την...
Το δύσκολο ραντεβού του Βερολίνου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναστασιάδης προς Γκουτέρες: Αρχίστε διαδικασία «πήγαινε-έλα»
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι εισηγήθηκε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να αρχίσει μια διαδικασία «πήγαινε - έλα» για διερεύνηση των θέσεων και...
Αναστασιάδης προς Γκουτέρες: Αρχίστε διαδικασία «πήγαινε-έλα»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ουσιαστική συζήτηση» Αναστασιάδη - Γκουτέρες
Την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού, στη βάση του πλαισίου που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα, εξέφρασε στον Αντόνιο...
«Ουσιαστική συζήτηση» Αναστασιάδη - Γκουτέρες
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Όρους θέτει ο Αναστασιάδης για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και να οδηγηθούν σε θετικό αποτέλεσμα. Σειρά...
Όρους θέτει ο Αναστασιάδης για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας