Είναι ένα μικρό, πολύ μικρό νησάκι στον Παγασητικό, νότια του Πηλίου, όπου για να φτάσεις θέλεις ώρες. Θα παρέμενε ίσως σχεδόν άγνωστο, αν δεν χρησιμοποιούνταν, όπως πολλά παρόμοια (μικρά ή μεγαλύτερα) νησιά και νησάκια της χώρας μας ως τόπος εξορίας. Χιλιάδες γυναίκες που στήριξαν τον Δημοκρατικό Στρατό (οι ίδιες ή συγγενείς τους) εξορίστηκαν σ’ αυτό το μικρό νησάκι, ταλαιπωρήθηκαν, βασανίστηκαν, προσπάθησαν να επιζήσουν.
Αν και έχουν περάσει περισσότερα από 70 χρόνια απ’ όταν το Παλαιό Τρίκερι (Κικύνηθος είναι η αρχαία ονομασία του) μετετράπη σε τόπο εξορίας γυναικών την περίοδο 1947-1953 (δηλαδή κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον Εμφύλιο), οι μνήμες ευτυχώς δεν έχουν σβήσει.
Μία ομάδα δημοκρατικών πολιτών, που πιστεύει πως «ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη είναι ο αγώνας της ελευθερίας ενάντια στην τυραννία», ανέλαβε την πρωτοβουλία «για τη μνήμη και την απόδοση τιμής στις γυναίκες που εξορίστηκαν στο Παλιό Τρίκερι τα δίσεκτα χρόνια 1947-1953». Οι ίδιοι επισημαίνουν: «Μέσα από την ιστορία των εξόριστων γυναικών στο Τρίκερι και σε άλλους τόπους εξορίας γίνεται προσπάθεια να αναδειχτούν οι αγώνες για τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας προγραμματίζει τριήμερο ανοικτών εκδηλώσεων 30/8/2019 – 1/9/2019. Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Τρικέρι έχει ως εξής:
- Παρασκευή 30 Αυγούστου:
Στις 20.00: Ανάγνωση αποσπασμάτων από γραπτά εξόριστων γυναικών. Προβολή του ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη «Συνεντεύξεις εξόριστων γυναικών στο Τρίκερι» (από την εκπομπή «Αληθινά Σενάρια» της ΕΡΤ3) και της μαθητικής παράστασης «Σκηνές που γίναν σπιτικά». Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς.
- Σάββατο 31 Αυγούστου:
Στις 11.00: Στρογγυλό τραπέζι με ιστορικούς και παιδιά που έζησαν εξόριστα -μαζί με τις μητέρες τους- στο νησί. Απαγγελία αποσπασμάτων ποιημάτων εξόριστων γυναικών καθώς και από τη συλλογή «Κραυγή στα πέρατα» του Μ. Λουντέμη.
Στις 20.00: Θεατρικός μονόλογος από την αφηγήτρια Βούλα Αργυράκη, βασισμένος σε αυθεντικά σημειώματα των γυναικών τα οποία βρέθηκαν αργότερα στο νησί, φυλαγμένα στη γη και σε κορμούς δένδρων. Συναυλία με το συγκρότημα από τη Νάουσα «Χρώματα και νότες», με μελοποιημένα ποιήματα από τη συλλογή «Κραυγή στα πέρατα», αλλά και με άλλα δημοφιλή και νεότερα τραγούδια.
- Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, στις 10.00: «Πρόσωπα σε άσπρο – μαύρο: Μνήμες εξορίας γυναικών στο νησί Τρίκερι» από μέλη της ομάδας artspiratos + συνεργάτες. Ξενάγηση στο χωριό Τρίκερι και στον οικισμό Αγία Κυριακή από τον απερχόμενο δήμαρχο Νοτίου Πηλίου και την πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου.
