ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Χαρά Τζαναβάρα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Εξοικονόμηση ύψους 7% στους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος φέρνει η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στον υπερμειωμένο συντελεστή του 6%, που αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιουνίου, καλύπτοντας τους οικιακούς καταναλωτές αλλά και τις επιχειρήσεις. Το θετικό μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αφορά μόνον την αξία του ρεύματος και τις χρεώσεις που συνδέονται με αυτό, όπως οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και τα τέλη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεν θα επηρεάσει τις επιβαρύνσεις που υπάρχουν στους λογαριασμούς αλλά εισπράττονται για λογαριασμό τρίτων, όπως τα δημοτικά τέλη και τις χρεώσεις για την ΕΡΤ.

Για οικιακή κατανάλωση που φτάνει τις 1.100 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η χρέωση για την ενέργεια και τα τέλη που τη συνοδεύουν υπολογίζεται σε 194,63 ευρώ και η επιβάρυνση με βάση τον ισχύοντα ΦΠΑ (13%) ανέρχεται στα 22,31 ευρώ. Με τη μείωσή του στο 6%, θα υπάρξει όφελος 15,31 ευρώ ανά λογαριασμό και περίπου 45 ευρώ σε ετήσια βάση. Για το σύνολο των 7,5 εκατ. συνδέσεων το ετήσιο όφελος υπολογίζεται σε 230 εκατ. ευρώ.

«Οταν μειώνεται η τιμή του ρεύματος, αυξάνονται οι δυνατότητες των καταναλωτών να εξοφλούν τους λογαριασμούς», δήλωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι μέσα στο 2019 η Επιχείρηση θα επανέλθει στην κερδοφορία. Θύμισε μάλιστα ότι αρνητικά αποτελέσματα είχαν σημειωθεί και το 2008, αλλά η ΔΕΗ ανέκαμψε τον επόμενο χρόνο.

Το πακέτο για την ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», θα συμπληρωθεί τις επόμενες ημέρες με νέα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, για τα οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη διαθέσει από τον περασμένο Οκτώβριο 12 εκατ. ευρώ για να επανασυνδεθούν με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Με κοινωνικά κριτήρια, καλύπτεται το σύνολο της οφειλής έως 6.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά η οικονομική ενίσχυση κυμαίνεται από 30-75%. Το πρόσθετο κονδύλι που έχει εξασφαλιστεί αναμένεται να ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ.

Η μείωση του ΦΠΑ αφορά και την κατανάλωση φυσικού αερίου και το ετήσιο όφελος των καταναλωτών που έχουν συνδεθεί με το δίκτυο υπολογίζεται σε 13 εκατ. ευρώ.