• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 28.4°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 28.3°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.0°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.6°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.5°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.1°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.0°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  0 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 25.5°C / 28.3°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  4 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.4°C / 27.8°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.6°C
  3 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 27.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  68%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η τέχνη της δωροδοκίας...

 • A-
 • A+
Πώς έφτιαξε το μαύρο ταμείο η Novartis (2008-201), ποια πρόσωπα ξέπλεναν τα χρήματα και ποιοι έκαναν τις εξυπηρετήσεις, σύμφωνα με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Οι τεχνικές της δωροδοκίας μέσα από τις μαρτυρικές καταθέσεις, τα στοιχεία, τους ισολογισμούς και τα εικονικά τιμολόγια των διαφόρων εταιρειών ξεπερνούν τη φαντασία!

Ο μάρτυρας Σαράφης περιγράφει τον μηχανισμό «ξεπλύματος δώρων» όπως τον ονομάζει. «Τον Ιούλιο του έτους 2009 αποφασίστηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Νοβάρτις Ελλάς Αντώνη Σαρλικιώτη και από τον αντιπρόεδρο Κ. Φρουζή να χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός ξεπλύματος των δώρων που θα δίνονταν σε κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Εμμανουήλ Βουλκίδης και εταιρείες συμφερόντων του, αρχικά οι ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ».

Η παραπάνω συνεννόηση του ανακοινώθηκε από τον Κ. Φρουζή, ενώ την επιβεβαίωσε ο Σαρλικιώτης σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν.

Ειδικότερα, «ο Σαρλικιώτης είπε ότι έπρεπε να επιλεγεί για το ξέπλυμα κάποιος “εχέμυθος”, “έμπιστος” και “φίλος της εταιρείας” [...] Το πρώτο μαύρο χρήμα από το συγκεκριμένο μηχανισμό προέκυψε από παραγωγή και εκτύπωση 10.000 τευχών του περιοδικού ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ (5.000 x 2) που αντιστοιχούσαν σε 2 εικονικά ως προς το ύψος του τμήματος τιμολόγια», συνολικής αξίας 86.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια εκδόθηκε και τρίτο αξίας 8.000 ευρώ.

«Ετσι προέκυψε από τις υπερτιμολογήσεις ένα αρχικό ποσό ύψους 30.000 ευρώ για τα μαύρα ταμεία που προοριζόταν για δωροδοκίες. Η πρώτη σημαντική εξυπηρέτηση του Λοβέρδου προς τη Noβάρτις για την οποία δωροδοκήθηκε αφορούσε την αποπληρωμή των χρεών του ελληνικού δημοσίου προς τη Νοβάρτις Ελλάς για την τριετία 2007-2009».

Συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου 2010 «ο Βουλκίδης μέσω του μηχανισμού ξεπλύματος επέστρεψε στον Φρουζή, τον οποίο συνάντησε στο γραφείο του στη Νοβάρτις Ελλάς το ποσό των 58.000 ευρώ. Αυτό το γνωρίζω από τον ίδιο τον Φρουζή, ο οποίος μου ανέφερε ότι χρειάστηκε να δώσει κάποιο δώρο στο Λοβέρδο, μέσω του Μανιαδάκη. Τα χρήματα έλαβε ο Λοβέρδος ως αντάλλαγμα επειδή προειδοποίησε κρυφά και σε προηγούμενο -σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά- χρόνο την εταιρεία Νοβάρτις Ελλάς για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία θα της δίνονταν προς αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου. Εκμεταλλευόμενη αυτή την προνομιακή ενημέρωση η Νοβάρτις εγκαίρως είχε προβεί σε συνεννοήσεις με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να ρευστοποιήσει τα ομόλογα και να αποφύγει τη ζημία από το επερχόμενο τότε κούρεμα».

Εικονικά τιμολόγια

Οπως έμαθε από τον «ίδιο τον Φρουζή» ο μάρτυρας «το ποσό των 58.000 ευρώ δόθηκε από τον Φρουζή στο Μανιαδάκη, ο οποίος αφού παρακράτησε κάποιο ποσοστό 10-20% απέδωσε το υπόλοιπο στον Λοβέρδο» Και σε αυτή την περίπτωση εκδόθηκαν τρία εικονικά τιμολόγια.

Για την τιμολόγηση του GILENYA ο «Mάξιμος Σαράφης» αναφέρει ότι «επειδή η άμεση τιμολόγηση του GALENYA ήταν φλέγον ζήτημα για την εταιρεία, τόσο τη μητρική όσο και την ελληνική, υπήρξε έντονη κινητοποίηση όλων των στελεχών της σε πολλές κατευθύνσεις».

Και σε αυτή την περίπτωση το ξέπλυμα έγινε μέσω Βουλκίδη με την έκδοση 18 τιμολογίων συνολικής αξίας 172.000 ευρώ.

«Ο Φρουζής και σε αυτή την περίπτωση μου είπε ότι έδωσε τα χρήματα στο Μανιαδάκη για να τα δώσει περαιτέρω στο Λοβέρδο» και θυμάται ότι «σε δύο περιπτώσεις ήμουν παρών όταν ο Βουλκίδης έφερε το φάκελο με τα χρήματα στο Φρουζή [...] ο Φρουζής άνοιξε το φάκελο και φάνηκαν οι δεσμίδες με χαρτονομίσματα των 50 και 100 ευρώ. Από τα ποσά των ανωτέρω τιμολογίων ο Βουλκίδης το χρονικό διάστημα Ιούλιος - Δεκέμβριος 2011 επέστρεψε τμηματικά στο Φρουζή ποσό συνολικά 90.000 ευρώ...».

Απαντώντας σε ερώτημα αν από συγκεκριμένες υπηρεσιακές ενέργειες του Α. Λοβέρδου ικανοποιήθηκαν οι επιδιώξεις της Νοβάρτις ο «Μάξιμος Σαράφης» απαντά πως «ικανοποιήθηκαν απόλυτα οι επιδιώξεις της Νοβάρτις και πιο συγκεκριμένα επιτεύχθηκαν οι στόχοι της τιμολόγησης φαρμάκων με ευνοϊκό τρόπο για τη Νοβάρτις».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, «ένα πρόσωπο σημαντικό στην υπόθεση είναι ο Νικόλαος Μανίας, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων αρχικά στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας με την αλλαγή της Κυβέρνησης το έτος 2009 και αργότερα με την ίδια αρμοδιότητα στο Υπουργείο Υγείας επί Α. Λοβέρδου. Ο Μανίας παρείχε τις υπηρεσίες του ως εξωτερικός συνεργάτης».

«Η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, της οποίας ήταν μέλος, ήταν υποχρεωμένη να τον καλεί για να διαμορφώνει τις τιμές των φαρμάκων, γιατί ήταν ο μόνος που μπορούσε να διαχειριστεί τη δυσνόητη μαθηματική φόρμουλα που χρησιμοποιήθηκε για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Ο Μανίας ήταν σε στενή συνεργασία με το Φρουζή για θέματα τιμολόγησης των φαρμάκων της Νοβάρτις Ελλάς. Οι δύο τους είχαν πολύ στενή σχέση και σε κοινωνικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι είχαν κοινές εξόδους σε κέντρα διασκέδασης [...] Ο Μανίας βοήθησε τη Νοβάρτις με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος ήταν η προστασία από μειώσεις τιμών φαρμάκων της Νοβάρτις, οι οποίες δεν ήταν ανάλογες αλλά μικρότερες από τις μειώσεις του μέσου όρου της αγοράς. Ο δεύτερος τρόπος ήταν η αύξηση τιμών φαρμάκων της Νοβάρτις Ελλάς».

Στο σημείο αυτό παραθέτει και συγκεκριμένα παραδείγματα.

Συνοψίζοντας, για τον Ν. Μανία ο μάρτυρας αναφέρει ότι «το όνομα του Ν. Μανία αναφερόταν συνεχώς στις εβδομαδιαίες συναντήσεις των στελεχών του τμήματος Market Access της Νοβάρτις Ελλάς, με την έννοια ότι ενεργούσε ευνοϊκά για την εταιρεία, στην ουσία ως εντολοδόχος της στο θέμα τιμολόγησης φαρμάκων».

Παράλληλα με τα δώρα που ελάμβανε από τη Νοβάρτις Ελλάς ο Μανίας, ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του, συνεργάστηκε και με το ΣΦΕΕ επί προεδρίας Φρουζή, ως σύμβουλος σε θέματα τιμολόγησης φαρμάκων. Και με αυτόν τον τρόπο αμειβόταν για τις εξυπηρετήσεις που παρείχε στη Νοβάρτις.

Το μαύρο ταμείο της Νοβάρτις λειτούργησε τουλάχιστον την περίοδο 2008-2014. Ο «Μάξιμος Σαράφης» αποσαφηνίζει σε κάποιο σημείο της κατάθεσής του πως το μαύρο ταμείο της Νοβάρτις λειτούργησε τουλάχιστον την περίοδο 2008-2014.

«Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι τουλάχιστον την περίοδο 2008-2014 λειτουργούσε στη Νοβάρτις Ελλάς μαύρο ταμείο για παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους. Η κωδική ονομασία του μαύρου ταμείου ήταν το «Αγιο Δισκοπότηρο»».

Διά ταύτα

«...Κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω αποδεικτικών στοιχείων κρίνουμε αναγκαίο να κληθεί σε παροχή χωρίς όρκο εξηγήσεων, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 31 ΚΠΔ, ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ειδικότερα να ληφθούν χωρίς όρκο εξηγήσεις του σε σχέση με τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: με την ιδιότητα του υπουργού Υγείας την ειδικότερη περίοδο από 1/4/2011 έως την 17/5/2012».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κατάθεση που «δίνει» Λοβέρδο
Τι λέει για τις τιμολογήσεις φαρμάκων επί υπουργίας Α. Λοβέρδου ο μάρτυρας-«κλειδί» που είχε σημαίνοντα ρόλο στο υπουργείο Υγείας στον τομέα τιμολόγησης των φαρμάκων και στη συνέχεια εργάστηκε στη φαρμακευτική...
Η κατάθεση που «δίνει» Λοβέρδο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εμφανής προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού του γενικού επιθεωρητή»
H γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου μιλάει, μεταξύ άλλων, στην «Εφ.Συν.» για τις υποθέσεις στον χώρο της Υγείας, που βρίσκονται στην ΓΕΔΔ, και απαντάει στους πρόσφατους υπαινιγμούς στον...
«Εμφανής προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού του γενικού επιθεωρητή»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο καθ' όλα υπαρκτός μάρτυρας Νίκος Μανίας και οι καταθέσεις του
Στο δημοσίευμά της «Εφ. Συν.» «Ο μάρτυρας-κλειδί Νίκος Μανίας» αναδείχθηκαν βασικά σημεία της κατάθεσης Μανία στους εισαγγελείς διαφθοράς. Τον κ. Μανία κατονομάζουν ως πιθανά δωροδοκούμενο συνεργάτη του πρώην...
Ο καθ' όλα υπαρκτός μάρτυρας Νίκος Μανίας και οι καταθέσεις του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης 163%
Το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, οι δεκάδες μαρτυρίες παραγόντων, καθηγητών, συμβούλων που ήταν δίπλα σε όσους τιμολογούσαν ενώ ταυτόχρονα συνεργάζονταν με τη Novartis κ.λπ. ξετυλίγουν ένα μεγάλο σκάνδαλο
Αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης 163%
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εστάλησαν επιστολές, έγιναν συναντήσεις!
Δημοσιεύουμε σήμερα τις επιστολές που έστειλε ο Κ. Φρουζής στον Αντ. Σαμαρά, τις συναντήσεις αλλά κυρίως τις επίσημες συνεργασίες του πρώην πρωθυπουργού με τα κορυφαία στελέχη της Novartis Hellas και του...
Εστάλησαν επιστολές, έγιναν συναντήσεις!
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι ελιγμοί Λοβέρδου που «εκτόξευσαν» τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας
Πώς η τιμολογιακή πολιτική στην Υγεία και το φάρμακο, που ακολούθησε η κυβέρνησή, του «έπληξε» ασθενείς, ασφαλιστικά ταμεία, φαρμακοποιούς, φαρμακαποθήκες και αύξησε το περιθώριο κέρδους στις...
Οι ελιγμοί Λοβέρδου που «εκτόξευσαν» τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας