Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ενεργή offshore του Γ. Κύρτσου στην Κύπρο

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ενεργή offshore του Γ. Κύρτσου στην Κύπρο

  • A-
  • A+
Διευθυντής και γραμματέας της εξωχώριας εταιρείας HOLIK TRADING LIMITED διατελεί ακόμα και σήμερα ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος.

Δεν είναι μόνο η εξωχώρια εταιρεία της Μαρέβας Μητσοτάκη στα νησιά Κέιμαν ή η αντίστοιχη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που προκαλεί πονοκεφάλους στην αξιωματική αντιπολίτευση στον δρόμο προς τις εκλογές. Σχεδόν τρία χρόνια μετά την αλλαγή του νόμου για το «πόθεν έσχες» ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και δημοσιογράφος Γιώργος Κύρτσος διατελεί ακόμα και σήμερα διευθυντής και γραμματέας offshore εταιρείας με έδρα στην Κύπρο και με την επωνυμία HOLIK TRADING LIMITED (ίδρυση 2008), της οποίας διατηρεί και 1.000 μετοχές.

Υπενθυμίζεται πως η Ν.Δ. πλειοδότησε τον Μάιο του 2016 στην αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, αναγκάζοντας ουσιαστικά σε μια ιστορία άκρατου λαϊκισμού να έρθει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο η καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη σύσταση οποιασδήποτε εταιρείας του εξωτερικού. Η καθολική απαγόρευση αφορά πλέον όλους τους βουλευτές, υπουργούς, δημάρχους, περιφερειάρχες, γενικούς γραμματείς υπουργείων και συγγενείς πρώτου βαθμού και φυσικά τους ευρωβουλευτές, όπως ο Γ. Κύρτσος.

Τα πολιτικά πρόσωπα είχαν αποκλειστική προθεσμία εξήντα ημερών από τη δημοσίευση του παραπάνω νόμου (4396/2016 -ΦΕΚ Α' 111/8.6.2016) για να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται στη διάταξη.

Αντί για 60 μέρες έχουν περάσει σχεδόν 1.000 μέρες από την καταληκτική ημερομηνία και σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ιστοσελίδας opencorporates, η εταιρεία παραμένει ενεργή.

Το θέμα, που πρωτοπαρουσιάστηκε από τη MKO Vouliwatch και το insidestory τον Σεπτέμβριο του 2018, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» να απασχολήσει προσεχώς την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής, η οποία ελέγχει τα «πόθεν έσχες» του 2016 (έτος χρήσης 2015). Πάντως, ακόμα δεν έχει ελεγχθεί η εξωχώρια εταιρεία του Γ. Κύρτσου. Προς το παρόν ο έλεγχος της αρμόδιας επιτροπής συνεχίζεται και γι' αυτό δεν έχουν ακόμα κληθεί να δώσουν εξηγήσεις οι αιρετοί των οποίων οι δηλώσεις έχουν σοβαρές παραλείψεις.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι ο Γ. Κύρτσος έχει συμμετοχή τόσο στη διοίκηση όσο και στο κεφάλαιο της αλλοδαπής εταιρείας, παρά το πέρας της αποκλειστικής προθεσμίας που είχε δοθεί στους ευρωβουλευτές και άλλα πολιτικά πρόσωπα για να μεταβιβάσουν τα σχετικά περιουσιακά στοιχεία.

Ακόμη, αν και στο «πόθεν έσχες» του ευρωβουλευτή αναφέρεται ως συμμετέχουσα κατά 100% στη HOLIK TRADING LIMITED η σύζυγός του, δεν προκύπτει συμμετοχή της στην εν λόγω εταιρεία. Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής εξήγησε πως το όνομα της συζύγου ήταν ένα εκ παραδρομής λάθος στο προηγούμενο «πόθεν έσχες» του, πως η εταιρεία είναι ανενεργή και πως οι μετοχές της δεν έχουν καμία δραστηριότητα. Η τελευταία καταχώριση στο κυπριακό μητρώο φαίνεται να έχει γίνει στις 21 Ιουνίου 2017.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το γεγονός πως η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν το μέσο συμμετοχής στη χρεοκοπημένη σήμερα εκδοτική επιχείρηση που εξέδιδε τη «δωρεάν» εφημερίδα City Press.

Υπενθυμίζεται πως ο φυγόδικος Πέτρος Κυριακίδης είχε αγοράσει το 26,66% της ΚΠΜ Εκδοτικής του Γ. Κύρτσου (City Press, City Auto Moto, Sunday Press), η οποία όπως προέκυψε είχε μέτοχο τη HOLIK TRADING LIMITED. Βασικός όμως μέτοχος της εκδοτικής εταιρείας ήταν κυρίως ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος κατείχε το 75% το 2008, όταν ιδρύθηκε και η offshore, στην οποία πάντως ο τελευταίος δεν εμφανίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο δημοσιογράφος Γ. Κύρτσος στο βιβλίο του «Ο μυστικός πόλεμος των εξουσιών» (εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2003) μιλούσε αναλυτικά για τις offshore περιγράφοντας αναλυτικά πως ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν τότε ο μεγάλος ευνοημένος από τις ρυθμίσεις για τις εξωχώριες εταιρείες.

Η σύγκρουση με Βαρδινογιάννη

Οπως εξηγούσε ο Δ. Ψαρράς («Βαρδής Βαρδινογιάννης: ο βασικός αμέτοχος 28.8.2016», «Εφ.Συν.»), ο κ. Κύρτσος ήρθε σε σύγκρουση με τον Βαρδινογιάννη την περίοδο που διηύθυνε τις βασικές παραταξιακές εφημερίδες της Δεξιάς («Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής») και κατήγγειλε ως δείγμα «μπερλουσκονισμού» του Βαρδινογιάννη την απόπειρα να προωθηθούν στην πολιτική δημοσιογραφικά στελέχη που εμπιστευόταν ο όμιλος (Θ. Ρουσόπουλος, Ν. Χατζηνικολάου).

Ομως λίγο αργότερα επί θητείας του Θοδωρή Ρουσόπουλου, η εκδοτική εταιρεία των Κύρτσου-Κοντομηνά κατάφερε το 2007 να σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση της κρατικής διαφήμισης, εξασφαλίζοντας καταχωρίσεις του Δημοσίου, αξίας πάνω από 4.250.000 ευρώ. Κι έτσι, από την 11η θέση του 2003 έφτασε στη 2η το 2007. Μερικά χρόνια αργότερα όμως και αυτή η εταιρεία χρεοκόπησε.

«Κάποιοι δίνουν φοβερό αγώνα για να προστατεύσουν τον φορολογικό τους παράδεισο», είχε επισημάνει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. στις 5 Νοεμβρίου 2017, λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers. Μένει να αποδειχθεί τι θα προκύψει από τον έλεγχο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και αν στο φετινό «πόθεν έσχες» θα εμφανιστεί εκ νέου η HOLIK TRADING δίπλα στο όνομα του Γιώργου Κύρτσου.

Ο τελευταίος πάντως ψήφισε πριν από λίγους μήνες για δεύτερη φορά την άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορούσε δίωξη για χρέη προς το Δημόσιο και η οποία υπερψηφίστηκε.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Άρση ασυλίας για τον Κύρτσο απ' το Ευρωκοινοβούλιο
Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο σε ψηφοφορία με ανάταση χειρός η άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του για το αδίκημα της μη καταβολής...
Άρση ασυλίας για τον Κύρτσο απ' το Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερωτήσεις σε Βουλή και Ευρωβουλή από τη Ν.Δ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να φέρει το θέμα της επίμαχης διάταξης με τις offshore στο ελληνικό κοινοβούλιο επιλέγοντας μια διαδικασία που προβλέπει απλά μια διακομματική συζήτηση στην Ολομέλεια...
Ερωτήσεις σε Βουλή και Ευρωβουλή από τη Ν.Δ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτική αναταραχή για τις offshore
Τον ίδιο κατάλογο των εξωχώριων εταιρειών, με τον οποίο νομοθέτησε σήμερα η κυβέρνηση (ως μνημονιακή υποχρέωση) είχε χρησιμοποιήσει απλώς με άλλη διάταξη και η Νέα Δημοκρατία τον Νοέμβριο του 2005 στον νόμο...
Πολιτική αναταραχή για τις offshore
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
«Γαλάζια» κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Στην υγειονομική κρίση και τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Γιώργος Κύρτσος, εκτιμώντας πως θα είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές...
«Γαλάζια» κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Να διώξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προτού μετατρέψει τη χώρα σε οικογενειακή offshore»
Μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «σκοτεινό χρόνο» τη «γαλάζια» διακυβέρνηση • Για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ υποστήριξε ότι πρόκειται για «αίσχος» • Κάλυψε τον Νίκο Παππά και επετέθη σε...
«Να διώξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προτού μετατρέψει τη χώρα σε οικογενειακή offshore»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Απίστευτο κι όμως αληθινό!
Ευρωβουλευτές της Ν.Δ. επέλεξαν να μην υπερψηφίσουν, αλλά να απόσχουν από την ψηφοφορία σε θέμα που αφορούσε την υπεράσπιση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία
Απίστευτο κι όμως αληθινό!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας