Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ένα θετικό μήνυμα για τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ έστειλε η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής. Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «χαιρετίζει και υποστηρίζει θερμά τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας» ως παράδειγμα ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη θετική υποδοχή που είχε η συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ στην Ευρώπη, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Αθήνα και τα Σκόπια.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων, που εγκρίθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, αναφέρεται ειδικότερα:

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει και υποστηρίζει θερμά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας, όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας.

»Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη συμφωνία μεταξύ της Βουλγαρίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για τη συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας και για την υπόλοιπη περιοχή».

Η συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ είναι μεταξύ άλλων πολύ σημαντική για την ΠΓΔΜ, καθώς από αυτήν εξαρτάται το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., όπως και της Αλβανίας.

Ωστόσο, ήδη η διαδικασία αυτή έχει αναβληθεί για μετά τις ευρωεκλογές, εξαιτίας αντιδράσεων από τη Γαλλία, τη Δανία και την Ολλανδία.

Οι τρεις υποστηριζόμενες και από άλλες χώρες πρόβαλαν ως επιχείρημα ότι η ΠΓΔΜ και η Αλβανία δεν πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης περί κράτους δικαίου και υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά τους στους τομείς της δικαιοσύνης, της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Το γεγονός ανάγκασε τον Νίκο Κοτζιά να καλέσει την Ε.Ε. να τηρήσει «τις υποσχέσεις της» προς τις δύο χώρες.