Στην ευθεία παραδοχή ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα εποπτεύουν 3-4 φορές τον χρόνο την ελληνική οικονομία, μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στους «Financial Times». Η δήλωση του υπουργού που συζητήθηκε έντονα (ασκήθηκε δριμεία κριτική από την εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» της ΕΡΤ1, χθες το μεσημέρι) έγινε μόλις μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου η κυβέρνηση παρουσιάζει το ολιστικό σχέδιο της ανάπτυξης.
«Οι αξιολογήσεις της Ε.Ε θα είναι πιθανότατα πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που προβλέπονται για τις χώρες που εξέρχονται από μνημόνια· πιθανόν να έχουμε τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο» δήλωσε στους «F.T.» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποκαλύπτοντας το ασφυκτικό πλαίσιο παρακολούθησης με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα μετά τον Αύγουστο του 2018.
Επί της ουσίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνωρίζει ότι οι επισκέψεις των δανειστών, πλην του ΔΝΤ, θα είναι εντονότερες σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. που βγήκαν από τα μνημόνια, αυτό όμως που δεν αποσαφηνίζει είναι το πλαίσιο από το οποίο θα απορρέει η ενισχυμένη επιτήρηση.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τον θόρυβο που προκάλεσε η δήλωση του Ευκλ. Τσακλώτου, τόνισαν τα εξής: «Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μια καθαρή έξοδο, και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος “συν κάτι ακόμη”. Το “συν κάτι ακόμη” ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο».
Στο σημερινό άτυπο Εurogroup στη Σόφια, ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο χωρίζεται σε τρία κεφάλαια –δημοσιονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό– και δύο παραρτήματα για τα μέτρα που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα (αναλυτικό χρονοδιάγραμμα). Από την άλλη, ο κ. Τσακαλώτος θα βρεθεί αντιμέτωπος και με νέες πιέσεις από τους εταίρους για την επίσπευση των προαπαιτουμένων και την έγκαιρη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, που αποτελεί το κύριο «προαπαιτούμενο» για συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Από τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης έχουν υλοποιηθεί μόλις τα 76, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να είναι ενοχλημένοι από αυτή τη στασιμότητα, με αποτέλεσμα το νέο μήνυμά τους προς την Αθήνα θα είναι: Δεν κλείνει τίποτα αν δεν κλείσει η 4η αξιολόγηση. Συνεπώς μεταμνημονιακή εποπτεία και χρέος προβλέπεται να μπουν σήμερα στο τραπέζι, αποφάσεις όμως δεν πρόκειται να υπάρξουν.
Ωστόσο θα γίνει μία νέα προσπάθεια σύγκλισης των θεσμών στο θέμα του χρέους και ειδικότερα στις διαφορές που έχει το Βερολίνο με το ΔΝΤ για τον αυτόματο μηχανισμό απομείωσης. Το Ταμείο ζητά πιο μεγάλες παρεμβάσεις στο χρέος (αναδιάρθρωση και του δανείου του ESM πέραν αυτού του EFSF), κάτι που λειτουργεί υποστηρικτικά για την Ελλάδα. Ζητά επίσης ο μηχανισμός για το χρέος να λειτουργεί στα πρότυπα του «κόφτη» στις δαπάνες και να είναι ανεξάρτητος των αποφάσεων από το Eurogroup που ζητά η Γερμανία (ημιαυτόματος μηχανισμός).
