• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.4°C / 26.8°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.3°C
  0 BF
  59%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 25.4°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.3°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 24.0°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 20.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.9°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.9°C / 25.8°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 23.9°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 27.0°C
  0 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 24.7°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  46%

Δημοσιεύουμε σήμερα τις επιστολές που έστειλε ο Κ. Φρουζής στον Αντ. Σαμαρά, τις συναντήσεις αλλά κυρίως τις επίσημες συνεργασίες του πρώην πρωθυπουργού με τα κορυφαία στελέχη της Novartis Hellas και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εστάλησαν επιστολές, έγιναν συναντήσεις!

 • A-
 • A+

Oύτε συναντήσεις ούτε επιστολές ούτε τίποτα δεν έδειξε να θυμάται ο Αντ. Σαμαράς στη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου κατήγγειλε σε υψηλότατους τόνους τη σκευωρία του Μαξίμου και την αθλιότητα των προστατευόμενων μαρτύρων, αφήνοντας αιχμές ακόμα και για τον ρόλο των εισαγγελέων.

Δεν είχε επίσης καμία αναφορά για όλα αυτά ούτε στο άρθρο του στους Financial Times. Ωστόσο άλλα προκύπτουν σύμφωνα με τα νέα έγγραφα που έφτασαν αρχικά στην εισαγγελέα Διαφθοράς και μετά, όπως η ίδια ήταν υποχρεωμένη, τα έστειλε μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή.

Τα νέα αυτά έγγραφα έχουν -όπως πάντα- στη διάθεσή τους τα περισσότερα ΜΜΕ. Είναι διαχρονικό φαινόμενο άλλωστε ότι πριν προλάβει φάκελος ή στικάκι ή CD να μοιραστεί στους βουλευτές έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο κι έχει γίνει «αποκλειστικό» σε πολλές εφημερίδες. Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και με τις δικογραφίες που γίνονται φύλλο και φτερό στη δημοσιότητα πριν ακόμα τις δουν οι επώνυμοι αλλά ακόμα και ανώνυμοι διάδικοι.

Ενώ λοιπόν οι πηγές της 4ης εξουσίας είναι ανεξάντλητες και διαγκωνίζονται κάθε φορά οι δημοσιογράφοι για το ποιος θα βγάλει πρώτος το αποκλειστικό, αυτή τη φορά τηρείται σιγή ιχθύος για τις νέες καυτές αποκαλύψεις που προέρχονται από κατασχεμένους φορητούς υπολογιστές υπαλλήλων της Novartis.

Δημοσιεύουμε σήμερα τις επιστολές που έστειλε ο Κ. Φρουζής και η Novartis στον Αντώνη Σαμαρά, τις συναντήσεις αλλά κυρίως τις επίσημες συνεργασίες του πρώην πρωθυπουργού με τα κορυφαία στελέχη της Novartis Hellas και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Οπως αποκαλύπτει o οικονομικός διευθυντής της πολυεθνικής στην επιστολή του, ο πρώην πρωθυπουργός είχε χρίσει μέλη του think tank της κυβέρνησης τον πρόεδρο της Novartis Hellas και τον αντιπρόεδρο και πρόεδρο του ΣΦΕΕ.

Η επιστολή

Συγκεκριμένα στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οικονομικός διευθυντής της Novartis Jonathan Symonds ζητά να τον συναντήσει στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του 2013 (Νταβός, 23-27 Ιανουαρίου).

Θέμα της συνάντησης, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν το Σύμφωνο Σταθερότητας μεταξύ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της ελληνικής κυβέρνησης. Την επιστολή αυτή με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2013 ο Symonds κοινοποιούσε στους υπουργούς Υγείας Αν. Λυκουρέντζο, Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και στον γ.γ. του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Κ. Μπούρα.

Στην επιστολή ο Symonds παρουσιάζει αρχικά εν συντομία τη Novartis ως «μία εταιρεία παγκόσμια ηγέτιδα στην υγειονομική περίθαλψη», που μεταξύ άλλων διαθέτει «καινοτόμες θεραπείες, οικονομικά γενόσημα, προληπτικά εμβόλια», επενδύει 11 εκατ. ετησίως στην έρευνα και ανάπτυξη (!) στην Ελλάδα.

Λίγο παρακάτω ο ίδιος θυμίζει στον πρωθυπουργό ότι «ο πρόεδρος της Novartis Hellas Georg Schroeckenfuchs και ο αντιπρόεδρος Κώστας Φρουζής που είναι και πρόεδρος του ΣΦΕΕ είναι μέλη του think tank που έχετε πρόσφατα συστήσει προκειμένου να οδηγήσετε την Ελλάδα από το στάτους της επιβίωσης στο στάτους της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης».

Κλείνοντας εκφράζει την επιθυμία του να έχει σύντομα απάντηση από τον πρωθυπουργό και σημειώνει ότι σε περίπτωση που υπάρχουν ερωτήματα μπορεί να απευθυνθεί στους κ. Schroeckenfuchs και Φρουζή.

Οι συναντήσεις του Κ. Φρουζή με τους υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά είναι συχνές και περιέχονται σε πίνακα ανά μήνα και χρόνο. Οπως αναφέρει σχετικό έγγραφο που προκύπτει να έχει συνταχθεί από τον ίδιο ή από κάποιο συνεργάτη του για λογαριασμό του:

«Τους τελευταίους μήνες πρώτη προτεραιότητά μας ήταν η επίσπευση της διαδικασίας είσπραξης οφειλών. Για τον λόγο αυτό προγραμμάτισα μια σειρά συναντήσεων με υπουργούς και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε. Ανάμεσα στις κρίσιμες συναντήσεις των τριών τελευταίων μηνών οι πλέον σημαντικές ήταν δύο με τον ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρα και τέσσερις με τον υπουργό και αν. υπουργό Υγείας με στόχο τη μικρότερη δυνατή επίπτωση από το κούρεμα [...]».

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι συναντήσεις με τον πρωθυπουργό έγιναν στις 17/12/2012 και 28/2/2013. Σε άλλο έγγραφο με ημερομηνία 22/1/2013 προσδιορίζονται μάλιστα τα σημεία αιχμής για τη συνάντηση που θα επακολουθούσε. Στη συνέχεια αναφέρει ότι εστάλη στον Αντ. Σαμαρά μία επιστολή στις 11/2/2013 αλλά και μία επιστολή προς την τρόικα στις 20/2/2013 για αδιαφάνεια της Ελλάδας στην αποπληρωμή χρεών προς τη φαρμακοβιομηχανία!

Πριν όμως αναλάβει ο Αντ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός λίγο πριν από τις εκλογές του 2012 έλαβε επιστολή από τον Κ. Φρουζή, που τότε ήταν πρόεδρος του ΣΦΕΕ (26/4/2012), στην οποία του εξέθετε τα οικονομικά προβλήματα του συνδέσμου των φαρμακοβιομηχάνων και του εφιστούσε την προσοχή στο γεγονός ότι τα προβλήματα που αντιμετώπιζε λόγω του PSI και των καθυστερούμενων πληρωμών ο κλάδος ίσως θα είχαν επιπτώσεις στην επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και στους ασθενείς!

Στο τέλος της επιστολής ο Κ. Φρουζής ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι αφού λάβετε υπόψη σας όλες τις παραμέτρους θα πάρετε τις απαραίτητες αποφάσεις ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη ενός κλάδου που μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας». Ισως αυτό αποτέλεσε και την αφετηρία στην σκέψη του Αντ. Σαμαρά να τοποθετήσει στο think tank τα στελέχη των πολυεθνικών του φαρμάκου.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Ρασπούτιν έχει τη δική του ιστορία
Ο Αντ. Σαμαράς δεν δίστασε να κατονομάσει τον τέως πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ως σκευωρό, αλλά και να χαρακτηρίσει τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης Ρασπούτιν, κατονομάζοντάς τον ως «διεκπεραιωτή» της σκευωρίας...
Ο Ρασπούτιν έχει τη δική του ιστορία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η τέχνη της δωροδοκίας...
Πώς έφτιαξε το μαύρο ταμείο η Novartis (2008-201), ποια πρόσωπα ξέπλεναν τα χρήματα και ποιοι έκαναν τις εξυπηρετήσεις, σύμφωνα με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.
Η τέχνη της δωροδοκίας...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πανικός σε... άπταιστα αγγλικά
Ο πρώην πρωθυπουργός αποκαλεί τον νυν «πρώην μέλος της ΚΝΕ και θαυμαστή των Κάστρο και Τσάβες» και στην προσπάθειά του να πείσει με κάθε μέσο τους... αγγλόφωνους ότι το σκάνδαλο είναι σκευωρία, αποκρύπτει τον...
Πανικός σε... άπταιστα αγγλικά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εμφανής προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού του γενικού επιθεωρητή»
H γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου μιλάει, μεταξύ άλλων, στην «Εφ.Συν.» για τις υποθέσεις στον χώρο της Υγείας, που βρίσκονται στην ΓΕΔΔ, και απαντάει στους πρόσφατους υπαινιγμούς στον...
«Εμφανής προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού του γενικού επιθεωρητή»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιος εμποδίζει τις νόμιμες διαδικασίες;
Παράξενα και ανησυχητικά φαινόµενα φαίνεται ότι επιµένουν να ταράζουν τον χώρο της Δικαιοσύνης. Ειδικά από τη στιγµή που έγινε γνωστό ότι τα ονόµατα 10 πρώην κυβερνητικών παραγόντων ήταν ο λόγος που µέρος της...
Ποιος εμποδίζει τις νόμιμες διαδικασίες;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας