Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στον αέρα βρίσκεται από χθες η εκλογή αρχηγού στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς με υπαρκτό κίνδυνο η διαδικασία να καταλήξει σε φιάσκο. Ο μοναδικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος που είχε εκφράσει ενδιαφέρον να αναλάβει τη διοργάνωση, η εταιρεία Vodafone, στην απαντητική της επιστολή προς την Επιτροπή Αλιβιζάτου, δημιουργεί νέα αρνητικά δεδομένα και υποχρεώνει τους ιθύνοντες να θέσουν σε εφαρμογή εναλλακτικά σχέδια.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία δεν αναφέρεται καθόλου στο ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας και περιορίζεται μόνο στην online διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, με διεξαγωγή της ψηφοφορίας «διά ζώσης». Με άλλα λόγια, με την παραδοσιακή μέθοδο της κάλπης.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι δεν προλαβαίνει τις προθεσμίες που έχουν τεθεί για τις κάλπες στις 5 και 12 Νοεμβρίου και εισηγείται να στηθούν τρεις μήνες αργότερα, την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου του 2018. Σε ό,τι αφορά το κόστος της προσφοράς που κατέθεσε ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 900 χιλιάδων ευρώ, που σύμφωνα με έμπειρους παράγοντες καθίσταται απαγορευτικό με βάση το αντίτιμο των 4 ευρώ που έχει τεθεί ανά ψηφοφόρο.

Υστερα από αυτές τις εξελίξεις, ο προβληματισμός είναι κάτι παραπάνω από έντονος στα μέλη της Επιτροπής και στους κόλπους των υποψηφίων, καθώς η διαδικασία είναι παντελώς μετέωρη. Μεταξύ αυτών που σχολίασαν δημόσια την εμπλοκή ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος τόνισε ότι «ο δρόμος για το νέο προοδευτικό κίνημα έχει ήδη χαραχθεί και οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, ατέλειες, τεχνικές δυσκολίες δεν αναιρούν τη μεγάλη μας απόφαση». Εδειξε δε να βάζει σε δεύτερη μοίρα πλέον την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Από την πλευρά του, ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι τεχνικό και αν η εκλογή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου, ας γίνει λίγο μετά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Αλιβιζάτος απέστειλε επιστολή προς τα υπόλοιπα μέλη και ενημέρωσε τους υποψηφίους, κάνοντας γνωστό ότι απευθύνθηκε άμεσα στους προέδρους των εταιρειών ΟΤΕ και WIND, «ζητώντας τους να υποβάλουν προσφορά αποκλειστικά και μόνο για την online διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, με διεξαγωγή ψηφοφορίας με φυσική μόνον παρουσία, κατά τις υποδειχθείσες από την Επιτροπή ημερομηνίες (5 και 12 Νοεμβρίου 2017)». Η παράκληση εκ μέρους του κ. Αλιβιζάτου είναι να έχει τις απαντήσεις τους ώς σήμερα το βράδυ.

Αναφορικά με τη στάση της Vodafone η «Εφ.Συν.» έγινε δέκτρια των εξής αποριών από κομματικά στελέχη και μέλη της Επιτροπής: Πρώτον, ως προς τις χρονικές προθεσμίες, αφού όπως επισημαίνουν το online σύστημα είναι ήδη έτοιμο από τις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. που διεξήχθησαν στις αρχές του 2016. Δεύτερον, ως προς το κόστος το οποίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο, τη στιγμή που στις διαδικασίες της Ν.Δ. ζητήθηκαν λιγότερα χρήματα κι ενώ η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν μεγαλύτερη.