Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει την τακτική της κυβέρνησης Σαμαρά για την έξοδο στις αγορές έστειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας εμμέσως στη φημολογία πως επίκειται «πιστοληπτική γραμμή» ή «κρυφό μνημόνιο». Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τον στόχο της μετατροπής της Ελλάδας σε «οικονομία εντάσεως κεφαλαίου και γνώσης» και επισήμανε πως η χώρα έχει ανάγκη τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς αποδοχές.

«Αν και το κουβάρι είναι πολύ ακόμα, έχω την αίσθηση ότι έχει αρχίσει ήδη να ξετυλίγεται, έχει ξεμπερδευτεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, λαμβάνοντας αφορμή από την αφίσα του συνεδρίου του Economist, στο οποίο μίλησε χθες το βράδυ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Ελλάδα αποδεσμεύεται σταδιακά, αφήνοντας πίσω της την πολυετή ύφεση, και διαμορφώνει τις συνθήκες για έξοδο από την επιτροπεία, με το δικό της σχέδιο για μια νέα Ελλάδα, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη».

Επισήμανε δε πως η κυβέρνησή του δεν επανέλαβε «τα αδιέξοδα και τις καταστροφικές συνέπειες μιας άνευ προηγουμένου επιθετικής δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία υλοποιήθηκε την περίοδο 2010-2014 και αποδείχτηκε απολύτως καταστροφική, τόσο για την οικονομία όσο όμως και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Αντ’ αυτού, υποστήριξε πως η κυβέρνησή του υλοποίησε «ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών» με σκοπό «να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον που θα βοηθά την οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα να αναπτύσσεται».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι «βρεθήκαμε αρκετές φορές απέναντι σε θέσεις και προτάσεις από την πλευρά των δανειστών μας, οι οποίες κινούνταν στα όρια του οικονομικού ανορθολογισμού» και οι οποίες δεν υποστηρίζονται μόνο από τεχνοκράτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και από «κυβερνήσεις, πολιτικά κόμματα, επιχειρηματικές ενώσεις και μια σειρά από πρόσωπα του δημόσιου βίου».

Στρέφοντας λοιπόν τα βέλη κατά των αντιπάλων του εντός και εκτός της χώρας, απέρριψε την ιδέα περί μετατροπής της Ελλάδας «σε μια οικονομία εντάσεως εργασίας», που σημαίνει «συρρίκνωση μισθών, πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, εξάλειψη κάθε μορφής κοινωνικής προστασίας», σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο μοντέλο δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη επιλογή για μια χώρα «στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης».

«Αποτελεί ευθεία υποτίμηση των δυνατοτήτων της χώρας ο ισχυρισμός ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας περνά από μεθόδους που παραπέμπουν όχι στο ευρωπαϊκό μοντέλο αλλά σε αναπτυσσόμενες χώρες του Tρίτου Kόσμου» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο στόχος

Αντέτεινε πως «η Ελλάδα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να είναι μια οικονομία εντάσεως κεφαλαίου και γνώσης» και εξήγησε ότι η κυβέρνηση είναι πρωτίστως προσηλωμένη «σε μεταρρυθμίσεις που θα αξιοποιούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» της Ελλάδας, με στόχο «να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, με σταθερές σχέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές, να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα, να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα της εργασίας».

Χαρακτήρισε αυτό το όραμα αμοιβαία επωφελές σενάριο (win-win scenario) για κάθε εμπλεκόμενο στην παραγωγική δραστηριότητα και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνησή του θέλει να επιταχυνθεί ο ρυθμός απομείωσης της ανεργίας.

Αυτό θα συμβεί, υποστήριξε, «μέσω της επενδυτικής ανάκαμψης τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδύσεων», ιδιαίτερα τώρα που «η Ελλάδα είναι πολύ κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο ως ποσοστό επενδύσεων επί του ΑΕΠ» και οφείλει να επιτευχθεί «υπέρβαση του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Πέραν των εγχώριων και ξένων αναπτυξιακών εργαλείων, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην απόφαση της 15ης Ιουνίου για το χρέος. Παρουσίασε δε αναλυτικά την απόφαση του Eurogroup και σημείωσε πως πριν από το 2015 δεν υπήρχαν «ούτε το βάθος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έχουμε κάνει αυτά τα δύο χρόνια, ούτε οι δεσμεύσεις για την προοπτική βιωσιμότητας του χρέους, ούτε οι δεσμεύσεις για τη στροφή στην αναπτυξιακή στρατηγική».

Διαμήνυσε έτσι πως για τους παραπάνω λόγους «τώρα η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές προστατευμένα και για επικοινωνιακούς λόγους. Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής.

»Η Ελλάδα δεν θα αναζητήσει το καλοκαίρι του 2018 πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο για να αποχαιρετήσει το πρόγραμμα, αλλά μετά την απόφαση της 15ης του Ιούνη είμαστε βέβαιοι ότι θα βγει καθαρά και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα μνημόνια».