Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τελεσίγραφο στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Κινητοποίηση των εργαζομένων στο «Ερρίκος Ντυνάν»

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τελεσίγραφο στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

  • A-
  • A+

Από ό,τι φαίνεται, ακόμα και στη μετα-Μαρτίνη εποχή, ο Ερυθρός Σταυρός δεν αποτελεί μόνο έναν φορέα υλοποίησης μιας ανθρωπιστικής ιδέας, με τις αρχές και το έργο του, αλλά ένα προνομιακό πεδίο παιχνιδιών εξουσίας και προσωπικών ανταγωνισμών.

Με τα σημάδια της ανθρωπιστικής κρίσης να είναι εμφανή στη χώρα και ενώ οι ανάγκες διαχείρισης του προσφυγικού παραμένουν αυξημένες, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να δεχθεί ένα ακόμα πλήγμα, καθώς, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, επανέρχεται το ενδεχόμενο αποβολής της Εθνικής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού.

Το απευκταίο αυτό σενάριο θα σημάνει είτε την παύση κάθε επιχειρησιακής συνδρομής προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, είτε την αποβολή του από τη διεθνή επιτροπή, είτε την επιβολή των δύο ανωτέρω κυρώσεων ταυτόχρονα.

Τα παραπάνω αναφέρονται κατά λέξη σε εμπιστευτικό και εξαιρετικά επείγον έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ.Συν.» και έχει κοινοποιηθεί στα μέσα Απριλίου 2017 στον υπουργό Υγείας, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, με έδρα τη Γενεύη.

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Οπως μαθαίνουμε από το συγκεκριμένο έγγραφο, ο λόγος της επαπειλούμενης παύσης της επιχειρησιακής συνδρομής από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό σχετίζεται με το πολεμικό κλίμα που επικρατεί επί μήνες μεταξύ μελών του Δ.Σ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος περιγράφεται ως «ευρισκόμενος σε ομηρία».

Με δική του πρωτοβουλία ο επικεφαλής του τμήματος εφαρμογής πολιτικής και επιτήρησης της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού (ΔΟΕΣ), Frank Mohrhauer, ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές στη Γενεύη ότι «όλες οι προσπάθειες στελεχών της Επιτροπής Συμμόρφωσης της ΔΟΕΣ το τελευταίο εξάμηνο, προκειμένου να πείσουν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ερυθρού Σταυρού να μην κρατούν σε ομηρία το μέλλον του οργανισμού με τη διαιώνιση δικαστικών υποθέσεων ή και να απέχουν από τη δημιουργία νέων δικαστικών εκκρεμοτήτων, απέβησαν άκαρπες.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στις 2 Μαΐου 2017 κλήθηκε σε ακρόαση ο νυν πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού, Α. Αυγερινός, ο οποίος, σύμφωνα με τον Mohrhauer, απέρριψε το αίτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας να τοποθετηθεί «εκτελεστικός διευθυντής» της ΔΟΕΣ στα ελληνικά γραφεία στην Αθήνα προκειμένου να διασφαλιστεί στενότερος έλεγχος και επιτήρηση των διοικητικών της Εθνικής Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

Μετά την ακρόαση του Α. Αυγερινού, η Διεθνής Ομοσπονδία απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τον ΕΕΣ και έδωσε διορία ώστε να υπάρχουν απτά σημάδια βελτίωσης στα διοικητικά του Ερυθρού Σταυρού έως τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Διεθνής Ομοσπονδία απειλεί με κυρώσεις τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Το ίδιο είχε πραγματοποιηθεί και τον Σεπτέμβριο του 2013 λόγω μη αναθεώρησης του καταστατικού λειτουργίας.

Στη σημερινή συγκυρία όμως σημαντικό ρόλο φέρεται να παίζει και το γεγονός πως το ελληνικό τμήμα δηλώνει αδυναμία πληρωμής της ετήσιας συνδρομής της χώρας μας, ύψους 350.000 ευρώ.

Εκρυθμη κατάσταση

EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣΚΩΣΤΑΣ

Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν στην επιφάνεια την υφιστάμενη εδώ και μήνες σύγκρουση που φέρεται να διαδραματίζεται στο εσωτερικό του ελληνικού τμήματος της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής οργάνωσης στον κόσμο. 

Παρ’ ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΕΕΣ, Ανδρέας Μαρτίνης, βρίσκεται προφυλακισμένος αντιμετωπίζοντας σωρεία κακουργημάτων, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στον οργανισμό, όπου έχουν δημιουργηθεί διαφορετικά στρατόπεδα.

«Το αρμόδιο όργανο της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού αποφάσισε την τιμωρία του ΕΕΣ, λόγω του ότι η διοίκηση, που είναι διορισμένη από το δικαστήριο να κάνει εκλογές, παραβιάζει όλες τις ρητές εντολές. Εάν έως τον Αύγουστο δεν προχωρήσει συναινετικά σε εκλογές ο κ. Αυγερινός, ο ΕΕΣ θα αποπεμφθεί από το κίνημα. Το όνομα και η ιστορία του «Ερρίκος Ντυνάν» έχει προ πολλού ξεφτιλιστεί στην Ελλάδα με ευθύνες των διοικήσεων του ΕΕΣ χρόνια τώρα», ανέφερε η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Ντανιέλα Μαρούδα, η οποία, σύμφωνα με απόφαση του προηγούμενου Αυγούστου, θα ήταν μέλος προσωρινού Δ.Σ. που θα οδηγούσε τον οργανισμό σε εκλογές μέσα σε 3 μήνες, με το παλαιό όμως απαρχαιωμένο καταστατικό.

Τελικά οι εκλογές δεν έγιναν, ούτε με το ένα ούτε με το άλλο καταστατικό, για να μη βρεθεί ο οργανισμός σε κενό εξουσίας εν όψει της αντιμετώπισης του προσφυγικού και τα δικαστήρια αποφάσισαν να επεκτείνουν τη νυν διορισμένη διοίκηση έως και τον Αύγουστο 2017.

«Επί 30 χρόνια η Διεθνής Ομοσπονδία σιωπούσε για το παγκόσμιο φαινόμενο, μέσα από ένα κλειστό κλαμπ ανθρώπων να βγαίνουν πρόεδροι δύο μόνο άνθρωποι. Τώρα δήθεν κόπτεται. Είναι η ίδια Διεθνής Ομοσπονδία που τον Μάρτιο του 2015 απαίτησε να αλλάξει το καταστατικό του Ερυθρού Σταυρού. Τους παρουσιάσαμε το νέο καταστατικό, ουδείς από αυτούς έφερε αντίρρηση, άρχισαν να γράφονται νέα μέλη και μετά ξεκίνησαν οι επιστολές και τα ασφαλιστικά μέτρα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Α. Αυγερινός.

Τους τελευταίους μήνες στη δημοσιότητα έχουν έρθει σοβαρές καταγγελίες από διάφορες αντιμαχόμενες πλευρές στον Ερυθρό Σταυρό.

Μία πλευρά καταγγέλλει τη διοίκηση για εκποίηση ακινήτων προς «ημετέρους» σε εξευτελιστικές τιμές και μία άλλη για «στενές σχέσεις» με φαρμακοβιομηχανίες.

«Τα φαντάσματα»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (thessnews.gr, 21.12.2016), υπήρξαν καταγγελίες πως μέσα στο 2016 παρατηρήθηκαν υπερβολικές προμήθειες φαρμάκων για τα προγράμματα και μάλιστα σε δραστικές ουσίες που δεν είναι και οι πλέον χρήσιμες.

Από την άλλη πλευρά, το ενημερωτικό σάιτ newsbomb (ουσιαστικών συμφερόντων του φαρμακοβιομήχανου Δ. Γιαννακόπουλου) δημοσίευσε πριν από ένα χρόνο θέμα με τίτλο «Τα «φαντάσματα» του Μαρτίνη καραδοκούν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό», όπου παρουσιάζονται «άνθρωποι του Μαρτίνη να συνεχίζουν να πολιορκούν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με ένδικα μέσα, προσπαθώντας να βάλουν στον ‘’πάγο’’ τη σημερινή προσωρινή διοίκηση, να αποτρέψουν τις εκλογές με το νέο καταστατικό του οργανισμού και να επαναφέρουν το προηγούμενο "αμαρτωλό καθεστώς"».

Διαμάχη στο διαδίκτυο

«Πρόκειται για ελεεινές συκοφαντίες από όλους αυτούς που επί 30 χρόνια οδήγησαν εδώ την κατάσταση. Δεν έχουμε πάρει δεκάρα τσακιστή από κανέναν, μακάρι να είχαμε κάποια χρηματοδότηση, καθώς έχουμε να διαχειριστούμε ένα χρέος 52 εκατ. ευρώ από την εποχή Μαρτίνη», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΕΕΣ, Α. Αυγερινός.

Εν τω μεταξύ, η διαμάχη εκτός από τα δικαστήρια και τον Τύπο συνεχίζεται και στο διαδίκτυο, με επώνυμες ανταλλαγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιχειρημάτων, κατηγοριών και μερικές φορές βαρύτατων χαρακτηρισμών μεταξύ ερυθροσταυριτών, μελών και εθελοντών.

Γιατί όμως διεξάγεται ένας τέτοιος πόλεμος για έναν οργανισμό διεθνούς εμβέλειας, ο οποίος όμως είναι καταχρεωμένος, με σκιές από το παρελθόν και φαινομενικά χωρίς καμία διεθνή χρηματοδότηση;

Ισως η απάντηση, εκτός από τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και τις προσωπικές αντιπαλότητες, να κρύβεται και στη διαχείριση της εναπομένουσας ακίνητης περιουσίας του Ερυθρού Σταυρού, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις ενδέχεται να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Τι λέει ο Α. Αυγερινός

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στις 26/04/2015 συνήλθε η Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου και αποφάσισε την τροποποίηση του απαρχαιωμένου καταστατικού.

Το νέο καταστατικό νομίμως δημοσιεύθηκε στα τηρούμενα στο Πρωτοδικείο βιβλία, εν τούτοις έχει ανασταλεί προσωρινά η ισχύς του δυνάμει απόφασης ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (ΜΠΑ) και μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής ακύρωσης που έχει ασκηθεί ενώπιον του ίδιου Δικαστηρίου από τρία εκ των μελών του Σωματείου, φίλα προσκείμενα στον φυλακισμένο πρώην Πρόεδρο του Ε.Ε.Σ., κ. Ανδρέα Μαρτίνη.

Η ακυρωτική αγωγή συζητήθηκε την 20/10/2016, ενώπιον του ΜΠΑ, και αναμένεται η έκδοση απόφασης.

Προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών, λοιπόν, είναι η έκδοση απόφασης επί της παραπάνω Δίκης. Στις 06.03.2017, στο Μονομελές Πρωτοδικείο δηλώσαμε ότι μόλις εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για το καταστατικό, όποια κι αν είναι, θα τη σεβαστούμε και δεν θα την εφεσιβάλουμε.

Αντίθετα, η άλλη πλευρά (όλοι οι φίλοι του φυλακισμένου Ανδρέα Μαρτίνη) δήλωσε ότι θα την «πολεμήσει» δικαστικά εάν οι εκλογές δεν γίνουν με το παλαιό καταστατικό, δηλαδή να ψηφίσουν οι λίγοι (300 άτομα περίπου), φίλοι του Μαρτίνη και μάλιστα με εξουσιοδοτήσεις.

Ποιους κατηγορεί ο Ανδρέας Μαρτίνης για τις παλιές αμαρτίες

EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Στις 20 Μαΐου 2016 ο πρώην πρόεδρος του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης, προφυλακίζεται με σύμφωνη γνώμη των ανακριτών διαφθοράς και του αρμόδιου εισαγγελέα, για την υπόθεση δωροδοκίας και νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ποσού 3,2 εκατομμυρίων μάρκων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, ο άλλοτε επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού έλαβε αυτό το «δώρο» από γερμανική εταιρεία, που επιλέχθηκε για την κάλυψη αναγκών του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» σε νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Μέρος των χρημάτων αυτών, όπως δέχεται ο ανακριτής, δαπανήθηκαν από το ζευγάρι Μαρτίνη για την αγορά ακινήτου δίπλα στο νοσοκομείο.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως τα χρήματα της μίζας ακολούθησαν μια δαιδαλώδη διαδρομή μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς offshore εταιρειών.

Στις 30 Νοεμβρίου 2016 εκδίδεται νέο ένταλμα προσωρινής κράτησης από τον ανακριτή διαφθοράς για τον Ανδρέα Μαρτίνη, μετά την απολογία του για «διευκολύνσεις» σε γνωστούς πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλους, οι οποίες επέφεραν ζημία 20 εκατ. ευρώ στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο 75χρονος επέστρεψε στις φυλακές έχοντας ακόμη μια προφυλάκιση εις βάρος του.

Η δεύτερη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Μαρτίνης αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία για τη νοσηλεία περίπου 50 γνωστών πολιτικών, ανθρώπων των ΜΜΕ κ.ά. με σημαντικές εκπτώσεις κόστους ή ακόμη και εντελώς δωρεάν.

Στις 27 Μαρτίου 2017 ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβιβάζει στον πρόεδρο της Βουλής δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση «Ερρίκος Ντυνάν».

Για την υπόθεση επισυνάπτεται πλήρης φάκελος από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς με την οποία εξετάζεται η διερεύνηση ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Αδώνιδος Γεωργιάδη, Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, Παναγιώτη Μηταράκη, Ανδρέα Λυκουρέντζου και Μαυρουδή Βορίδη.

Ο Μαρτίνης μέσα από τη φυλακή καταγγέλλει ότι οι συγκεκριμένοι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, Αδωνις Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, Παναγιώτης Μηταράκης, Ανδρέας Λυκουρέντζος και Μαυρουδής Βορίδης, συνέδραμαν στην εκχώρηση του Νοσοκομείου Ντυνάν «έναντι πινακίου φακής», μέσω πλειστηριασμού το 2014, σε εταιρεία που, κατά τον καταγγέλλοντα, ανήκει στον Ομιλο Πειραιώς.

Την επόμενη Πέμπτη, 8 Ιουνίου, ο Μαρτίνης θα παρουσιαστεί στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υγεία. Η δίκη του ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.

Εκατόν σαράντα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Ολγας.

Από τη στιγμή της ίδρυσής του αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και σήμερα αποτελεί μέρος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Το τελευταίο είναι το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο.

Το Κίνημα περιλαμβάνει τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και τους Εθνικούς Συλλόγους με παρουσία και δραστηριότητες σε 186 χώρες.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αριθμεί 69 περιφερειακά τμήματα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο μη κυβερνητικό οργανισμό στην Ελλάδα, με σύνθετο έργο, που βασίζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού.

Διαθέτει πιστοποιημένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και παροχής πρώτων βοηθειών.

Ο τομέας νοσηλευτικής του ΕΕΣ διαθέτει υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, υπηρεσία «Αγωγή Υγείας», «εκπαιδευτικούς υγειονομικούς σταθμούς», υπηρεσία «Νοσηλεία στο Σπίτι», νοσηλευτικές υπηρεσίες περιφερειακών τμημάτων με εκπαίδευση εθελοντών σε όλη την Ελλάδα.

Ο Τομέας Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών διαθέτει:

◼ Ομάδα Διάσωσης, με Εθελοντές Διασώστες Τεχνικής και Παραϊατρικής Διάσωσης.

◼ Σχολή Αυτοδυτών Ναυαγοσωστών, η οποία δημιουργήθηκε το 1974 και είναι η μοναδική στη χώρα μας διεθνώς αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ναυαγοσωστική Ομοσπονδία και η μοναδική παγκοσμίως που λειτουργεί με δυο κρατικές άδειες λειτουργίας.

◼ Διασωστικά οχήματα και ναυαγοσωστικά σκάφη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τα οποία προσφέρονται πανελλαδικά όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

ΥΓΕΙΑ
Ποιος δεν θέλει δημόσιο το «Ντυνάν»
​Kαθυστερήσεις φαίνεται ότι παίζει η Τράπεζα Πειραιώς ως προς την έκβαση του διαγωνισμού για τη μεταβίβαση του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, καθώς, τρεις και πλέον εβδομάδες μετά την κατάθεση νέας, βελτιωμένης...
Ποιος δεν θέλει δημόσιο το «Ντυνάν»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθαιρέθηκε ο Νίκος Οικονομόπουλος από τον Ερυθρό Σταυρό
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, καθώς χθες, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, καθαιρέθηκε ύστερα από πρόταση μομφής ο μέχρι χθες πρόεδρος Νίκος...
Καθαιρέθηκε ο Νίκος Οικονομόπουλος από τον Ερυθρό Σταυρό
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο κ. Πολάκης καθημερινά υβρίζει όποιον ασκεί κριτική στο σύστημα»
Ο πρόσφατα επανεκλεγείς πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός μιλά για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, δηλώνει ότι δεν έχει καμία πολιτική φιλοδοξία και απαντά στις αιτιάσεις σχετικά με τις καταγγελίες...
«Ο κ. Πολάκης καθημερινά υβρίζει όποιον ασκεί κριτική στο σύστημα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ολη η ιστορία ήταν για να αρπάξει το “Ντυνάν” ο Σάλλας»
Συνέντευξη-ποταμός Ανδρέα Μαρτίνη από τη φυλακή. Δύο μέρες πριν καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα της Υγείας, ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και του «Ερρίκος Ντυνάν» μιλάει...
«Ολη η ιστορία ήταν για να αρπάξει το “Ντυνάν” ο Σάλλας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαλαζοπράσινη... οσμή σε σκάνδαλο
Πρώην ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στο υπουργείο Υγείας επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, γιατρός στο επάγγελμα, είναι, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το πολιτικό πρόσωπο που συνδέεται άμεσα...
Γαλαζοπράσινη... οσμή σε σκάνδαλο
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η Υγεία και ο άνθρωπος
Αν η Ελλάδα στην εποχή των μνημονίων καταφέρνει και επιβιώνει, αυτό οφείλεται στο ότι ο λαός της ξεπερνά κατά πολύ τα συνηθισμένα όρια των αντοχών του. Αλλά ο τομέας που αξίζει ιδιαίτερης μνείας είναι η Υγεία....
Η Υγεία και ο άνθρωπος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας