Και η Βουλή θα ασχοληθεί με τα οικονομικά της ΑΕΠΙ, αφού ομόφωνα χθες η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε να ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που διενήργησαν διαχειριστικό έλεγχο στην Ανώνυμη Εταιρεία για τα Πνευματικά Δικαιώματα.
Τα μέλη της Επιτροπής έκριναν, εν όψει και του σχετικού νομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί προσεχώς από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου (η οποία απέστειλε το πόρισμα στον εισαγγελέα), πως πρέπει να λάβουν γνώση των στοιχείων του πορίσματος, στο οποίο φέρεται να εντοπίζονται σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος των δημιουργών και των χρηστών.
Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της και παρά την κινητικότητα για διερεύνηση και εν συνεχεία τακτοποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, εξακολουθεί να εγκαλεί την κυβέρνηση σχετικά, κατηγορώντας την για ολιγωρία και «αμηχανία» στο ζήτημα.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε χθες ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού ζητώντας απαντήσεις για το υφιστάμενο νομικό καθεστώς της εταιρείας (εάν εξακολουθεί να είναι εγγεγραμμένη στο ΓΕΜΗ) αλλά και για το νομοσχέδιο που, όπως υποστηρίζει, δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή, ενώ η σχετική δημόσια διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί εδώ και ένα χρόνο (Ιανουάριος 2016).
Ερωτά επίσης σε τι στάδιο βρίσκεται το θέμα της λήξης λειτουργίας της ΑΕΠΙ και σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το υπουργείο σχετικά με τα ευρήματα του πορίσματος.
