Περισσότερο από το 80% των χωρών απέτυχαν να υποβάλουν σχέδια για την εκπλήρωση μιας συμφωνίας του ΟΗΕ για ανάσχεση της καταστροφής των οικοσυστημάτων της Γης, σύμφωνα με νέα ανάλυση.
Σχεδόν πριν από δύο χρόνια, ο κόσμος έκλεισε μια συμφωνία τη δεκαετία στο Μόντρεαλ του Καναδά, η οποία περιελάμβανε στόχους για την προστασία του 30% της γης και της θάλασσας, τη μεταρρύθμιση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιβλαβείς για το περιβάλλον επιδοτήσεις και τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων.
Οι χώρες δεσμεύτηκαν να υποβάλουν τα σχέδιά τους για την επίτευξη της συμφωνίας πριν από το Cop16 για τη βιοποικιλότητα στο Κάλι της Κολομβίας, που ξεκινά αυτόν τον μήνα – αλλά μόνο 25 χώρες το έχουν κάνει.
Οι υπόλοιπες 170 χώρες απέτυχαν να τηρήσουν την προθεσμία. Ο κόσμος δεν έχει επιτύχει ποτέ ακόμη έναν ενιαίο στόχο που έχει τεθεί στην ιστορία των συμφωνιών του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα και υπήρξε μεγάλη πίεση για να διασφαλιστεί ότι αυτή η δεκαετία ήταν διαφορετική.
Η ανάλυση του Carbon Brief και του Guardian δείχνει ότι ορισμένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα στον πλανήτη δεν καλύπτονται από Εθνικές Στρατηγικές και Σχέδια Δράσης για τη Βιοποικιλότητα (NBSAPs).
Μόνο πέντε από τις 17 χώρες με μεγάλη ποικιλία, που φιλοξενούν περίπου το 70% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, παρήγαγαν NBSAP: Αυστραλία, Κίνα, Ινδονησία, Μαλαισία και Μεξικό.
Το Σουρινάμ ήταν το μόνο έθνος των τροπικών δασών του Αμαζονίου που υπέβαλε σχέδιο και κανένα έθνος της λεκάνης του Κονγκό δεν είχε δημιουργήσει NBSAP μέχρι την προθεσμία.
Ο Καναδάς, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ιαπωνία ήταν οι μόνες χώρες της G7 που τήρησαν την προθεσμία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποβάλει τεχνικό έγγραφο στη σύμβαση του ΟΗΕ για τη βιολογική ποικιλότητα, αλλά δεν αναμένεται να δημοσιεύσει το σχέδιό του μέχρι τις αρχές του 2025, επικαλούμενο την αλλαγή της κυβέρνησης.
Ο Κρίσταλ Ντέιβις, παγκόσμιος διευθυντής του Προγράμματος Τροφίμων, Γης και Νερού στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων, δήλωσε: «Η φύση αντιμετωπίζει μια κρίση, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση της γης και των ωκεανών από την ανθρωπότητα… στο Cop16, είναι καιρός όλες οι χώρες να επιταχύνουν και να μετατρέψει μια παγκόσμια συμφωνία ορόσημο για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης σε δράση».
Η Κολομβία, παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής, επίσης δεν τήρησε την προθεσμία, αλλά είπε ότι θα παρουσιάσει το σχέδιό της κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Η Βραζιλία, η οποία απέτυχε να τηρήσει την προθεσμία, δήλωσε ότι διαμορφώνει ένα σχέδιο που θα διαρκούσε μέχρι τα μέσα του αιώνα και είχε καθυστερήσει λόγω της κλίμακας αυτού που προσπαθούσε να επιτύχει.
Άλλες χώρες αναμένεται να παρουσιάσουν NBSAP στο Cop16, αλλά δεν ήταν σαφές πόσα θα αποκαλυφθούν, ανέφερε ο ΟΗΕ. «Περισσότερα NBSAP θα ήταν καλύτερα, αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα Άστριντ Σομέικερ.
«Αναμένουμε να ανακοινωθούν περισσότερα στο Cop16 – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους μεγάλους όπως η Ινδία, που θέλουν να έχουν την υπουργική ανακοίνωση στο Cop16 και να της δώσουν μεγάλο προφίλ.
Πληροφορίες από Guardian
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας