Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με ένα μήνυμα σε δραματικούς τόνους ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί ότι επίκειται παγκόσμια καταστροφή, καθώς το επίπεδο της θάλασσας ανεβαίνει πολύ ταχύτερα απ΄τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ βρίσκεται στα νησιά Τόνγκα και επικαλέστηκε επιστημονική έκθεση που βαράει καμπανάκια για το συγκεκριμένο μέρος, αλλά και τον πλανήτη γενικώς.

Τα νησιά του Ειρηνικού, αραιοκατοικημένα, χωρίς βαριές βιομηχανίες, εκλύουν αθροιστικά λιγότερο από το 0,02% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το αχανές σύνολο από ηφαιστειογενή νησιά και ατόλες κοραλλιών, με χαμηλό υψόμετρο, απειλείται από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, παρακολουθεί συστηματικά με παλιρροιόμετρα εγκατεστημένα στις ακτές νησιών του Ειρηνικού το επίπεδο των υδάτων από τα χρόνια του 1990.

Σύμφωνα με νέα έκθεσή του, το επίπεδο των υδάτων αυξήθηκε κατά τόπους ως και 15 εκατοστά στον Ειρηνικό τα τελευταία 30 χρόνια. Ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 9,4 εκατοστά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους επιστήμονες που εκπόνησαν την έκθεση.

Σημεία της έκθεσης παρουσίασε σε σημερινό του δημοσίευμα ο Guardian επισημαίνοντας ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκαν 34 ακραία καιρικά φαινόμενα, κυρίως καταιγίδες και πλημμύρες, με αποτέλεσμα 200 θανάτους και επιπτώσεις σε 25 εκατομμύρια ανθρώπους.