Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.5° 26.0°
2 BF
48%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.6° 21.6°
2 BF
62%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
28.2° 26.0°
1 BF
42%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
26.3° 23.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 21.0°
2 BF
52%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.4°
0 BF
42%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
25°C
25.2° 25.2°
2 BF
42%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.6° 25.4°
2 BF
61%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.9° 25.0°
2 BF
56%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.8° 25.5°
2 BF
44%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
25.7° 24.0°
2 BF
65%
Κεφαλονιά
Θύελλα
24°C
23.9° 23.9°
3 BF
64%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
25.7° 22.9°
0 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
25.5° 24.5°
2 BF
54%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
28.8° 25.4°
3 BF
53%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.3° 26.2°
0 BF
29%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
24.3° 23.3°
3 BF
62%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.8° 21.7°
2 BF
59%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
45%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
Καύσωνας - θερμοκρασίες
Ο πλανήτης «λιώνει» από τις υψηλές θερμοκρασίες | Photo 123440983 © Korn Vitthayanukarun | Dreamstime.com

Copernicus: Όλο και πιο πιθανό να είναι το 2024 η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία

Η σειρά 13 συνεχόμενων μηνών της Γης με νέο μέσο ρεκόρ θερμότητας έληξε τον περασμένο Ιούλιο καθώς το φυσικό κλίμα του Ελ Νίνιο υποχώρησε, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Κλιματικός Οργανισμός Copernicus.

Αλλά η μέση ζέστη του Ιουλίου 2024 μόλις ξεπεράστηκε από τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους και οι επιστήμονες είπαν ότι το τέλος του ρεκόρ σερί δεν αλλάζει τίποτα σχετικά με την απειλή που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

«Το γενικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus, Σαμάνθα Μπέρτζες. «Το κλίμα μας συνεχίζει να θερμαίνεται». Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν όλεθρο σε όλο τον κόσμο, με αρκετά παραδείγματα μόλις τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, χιλιάδες εκτοπίστηκαν λόγω καταρρακτωδών βροχών, θυελλωδών ανέμων, πλημμυρών και πολλών άλλων. Μια θανατηφόρα κατολίσθηση έπληξε το νησί Σουλαβέσι της Ινδονησίας.

Το Μπέριλ άφησε ένα τεράστιο μονοπάτι καταστροφής καθώς έθεσε το ρεκόρ για τον πρώτο τυφώνα κατηγορίας 4. Και οι ιαπωνικές αρχές δήλωσαν ότι περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ζέστη ρεκόρ στο Τόκιο. Αυτές οι καυτές θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα ανελέητες. Η υδρόγειος για τον Ιούλιο του 2024 ήταν κατά μέσο όρο 62,4 βαθμοί Φαρενάιτ (16,91 βαθμοί Κελσίου), που είναι 1,2 βαθμούς (0,68 Κελσίου) πάνω από τον μέσο όρο των 30 ετών για τον μήνα, σύμφωνα με το Copernicus.

Οι θερμοκρασίες ήταν ένα μικρό κλάσμα χαμηλότερες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Είναι ο δεύτερος θερμότερος Ιούλιος και ο δεύτερος θερμότερος από οποιονδήποτε μήνα που έχει καταγραφεί στα αρχεία της υπηρεσίας, πίσω από τον Ιούλιο του 2023.

Η Γη είχε επίσης τις δύο θερμότερες μέρες της στην ιστορία, στις 22 Ιουλίου και στις 23 Ιουλίου, η καθεμία με μέσο όρο περίπου 62,9 βαθμούς Φαρενάιτ ( 17,16 βαθμοί Κελσίου).

Τον Ιούλιο, ο κόσμος ήταν 1,48 βαθμούς Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) θερμότερος, με τη μέτρηση του Κοπέρνικου, από την προβιομηχανική εποχή.

Αυτό είναι κοντά στο όριο θέρμανσης που συμφώνησαν σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015: 1,5 βαθμούς. Το Ελ Νίνιο - το οποίο θερμαίνει φυσικά τον Ειρηνικό Ωκεανό και αλλάζει τον καιρό σε όλη την υδρόγειο - προκάλεσε τους 13 μήνες ρεκόρ ζέστης, δήλωσε ο ανώτερος επιστήμονας του Κοπέρνικου, Ζυλιέν Νικολάς. Αυτό έφτασε στο τέλος του, εξ ου και η ελαφρά χαλάρωση των θερμοκρασιών τον Ιούλιο.

Οι συνθήκες Λα Νίνια - φυσική ψύξη - δεν αναμένονται παρά αργότερα μέσα στο έτος. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια γενική τάση θέρμανσης. «Η παγκόσμια εικόνα δεν είναι τόσο διαφορετική από αυτή που ήμασταν πριν από ένα χρόνο», είπε ο Νικολάς σε μια συνέντευξη.

«Το γεγονός ότι η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας είναι και ήταν σε επίπεδα ρεκόρ ή κοντά σε επίπεδα ρεκόρ τον τελευταίο περισσότερο από ένα χρόνο τώρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει», είπε.

«Η κύρια κινητήρια δύναμη, κινητήριος παράγοντας πίσω από αυτό το ρεκόρ θερμοκρασίας είναι επίσης η μακροπρόθεσμη τάση θέρμανσης που σχετίζεται άμεσα με τη συσσώρευση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα».

Αυτό περιλαμβάνει το διοξείδιο του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Οι θερμοκρασίες του Ιουλίου έπληξαν ιδιαίτερα σκληρά ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του δυτικού Καναδά και των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτές οι περιοχές «ψήθηκαν», με περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού των ΗΠΑ υπό προειδοποιήσεις για ρεκόρ ζέστης.

Στη νότια και την ανατολική Ευρώπη, το ιταλικό υπουργείο Υγείας εξέδωσε την προειδοποίηση για την πιο σοβαρή ζέστη για αρκετές πόλεις στη νότια Ευρώπη και στα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα αναγκάστηκε να κλείσει το μεγαλύτερο πολιτιστικό της αξιοθέατο, την Ακρόπολη, λόγω των υπερβολικών θερμοκρασιών.

Η πλειονότητα της Γαλλίας ήταν υπό προειδοποιήσεις για ζέστη καθώς η χώρα υποδέχθηκε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στα τέλη Ιουλίου.

Επίσης, επλήγησαν το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας και η ανατολική Ανταρκτική, σύμφωνα με το Copernicus.

Οι θερμοκρασίες στην Ανταρκτική ήταν πολύ πάνω από το μέσο όρο, λένε οι επιστήμονες. «Τα πράγματα θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν γιατί δεν έχουμε σταματήσει να κάνουμε αυτό που τα κάνει χειρότερα», δήλωσε ο Γκάβιν Σμιντ, κλιματολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έκθεση. Ο Σμιντ σημείωσε ότι διαφορετικές μεθοδολογίες ή υπολογισμοί θα μπορούσαν να παράγουν ελαφρώς διαφορετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του ότι ο Ιούλιος μπορεί ακόμη και να συνεχίσει το σερί.

Ο κύριος στόχος,, όπως είπε, είναι: «Ακόμη και αν τελειώσει το σερί ρεκόρ, οι δυνάμεις που ωθούν τις θερμοκρασίες υψηλότερα, δεν σταματούν. «Έχει σημασία ότι ο Ιούλιος είναι ρεκόρ ή όχι; Όχι, γιατί αυτό που έχει σημασία, αυτό που επηρεάζει τους πάντες», πρόσθεσε ο Σμιντ, «είναι το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες φέτος και πέρυσι είναι ακόμα πολύ, πολύ πιο θερμές από ό,τι ήταν στη δεκαετία του 1980, από ό,τι ήταν στην προβιομηχανική εποχή. Και βλέπουμε τις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής».

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν θα πρέπει να δουν ανακούφιση στους αριθμούς του Ιουλίου, λένε οι ειδικοί. «Δόθηκε μεγάλη προσοχή σε αυτό το σερί 13 μηνών των παγκόσμιων ρεκόρ», είπε ο Νικολάς του Copernicus.

«Αλλά οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ορατές εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό ξεκίνησε πριν από τον Ιούνιο του 2023 και δεν θα τελειώσει γιατί αυτό το σερί ρεκόρ τελειώνει».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Copernicus: Όλο και πιο πιθανό να είναι το 2024 η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας