Παράνομες εργασίες στην προστατευόμενη περιοχή νότια των Αλυκών Αγίας Παρασκευής Λέσβου έχουν καταγγείλει οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Μπουλντόζες εισέβαλαν εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) που αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ-SΡΑ) για την ορνιθοπανίδα και στην καρδιά του πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000, εκχερσώνοντας μια λωρίδα πλάτους επτά και μήκους αρκετών εκατοντάδων μέτρων, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πίστα διεξαγωγής ιπποδρομιών!
«Οι εργασίες αυτές υποβαθμίζουν την καρδιά της πιο γνωστής προστατευόμενης περιοχής παρατήρησης πουλιών του νησιού μας, που επισκέπτονται χιλιάδες παρατηρητές της φύσης – birdwatchers – κάθε χρόνο, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομία του νησιού και μάλιστα εκτός της καλοκαιρινής σεζόν (Απρίλιος – Μάιος και Σεπτέμβριος – Οκτώβριος)», αναφέρει η σχετική καταγγελία που υποβλήθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, στη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειο-Ανατολικού Αιγαίου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.
«Είναι προφανές ότι οι εργασίες έγιναν για τη χρήση της περιοχής ως “ιπποδρόμιο”, κάτι που και στο παρελθόν έχει συμβεί με τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς την τήρηση της νομοθεσίας, με πολλαπλές συνέπειες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της υγείας των ανθρώπων, αλλά και των ζώων. Είναι ενδεικτικό τι συνέβη την περσινή χρονιά με τον θάνατο ενός αλόγου κατά τη συμμετοχή του στις “ιπποδρομίες”, γεγονός που έγινε γνωστό από τα ΜΜΕ και όλοι οι φορείς δήλωναν ότι οι αγώνες είχαν γίνει χωρίς αδειοδότηση και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να ξανασυμβεί».
Οι ιπποδρομίες αυτές είχαν βρεθεί ξανά στο προσκήνιο και πέρυσι όταν ένα άλογο οδηγήθηκε σε ευθανασία όταν κατά τη διάρκεια των αγώνων έσπασε το πόδι του. Γεγονός που οδήγησε σε μήνυση κατά των υπευθύνων από τα φιλοζωικά σωματεία του νησιού. Τότε, η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου είχε ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό, μιας και οι διοργανωτές υποστήριζαν ότι οι ιπποδρομίες είχαν την άδεια του Αστυνομικού Τμήματος Αγίας Παρασκευής και είχαν εκφράσει την σκέψη για την κατάργηση τους.
