ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Τάσος Σαραντής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Εκδήλωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο του αγώνα για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού της Αθήνας διοργανώνει αύριο, Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Μοναστηρακίου, μπροστά από την είσοδο του Μετρό, η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού.

Οπως αναφέρει η Πρωτοβουλία, αφορμή για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αποτελεί «η εκδίκαση στο ΣτΕ στις 10 Μαΐου της προσφυγής που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ ενάντια στην παράδοση στους γνωστούς μεγαλοεργολάβους όλων των υδάτινων πόρων και των δικτύων από τα οποία υδρεύεται η Αθήνα. Ενδιαφερόμενοι είναι οι ίδιοι που έχουν την Αττική Οδό, οι ίδιοι που κερδοσκοπούν με το ρεύμα. Για εμάς, η αδιάλειπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης είναι ζωτικό και θεμελιώδες ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα. Είμαστε ήδη 68 συλλογικοί φορείς και διαρκώς πληθαίνουμε, μεταφέροντας παντού το μήνυμα ότι θα νικήσουμε και αυτόν τον αγώνα του νερού».

Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή στο ΣτΕ αφορά την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής (ΕΥΣ), που αποτελεί το μεγαλύτερο υδροδοτικό σύστημα της χώρας και εξυπηρετεί περίπου τον μισό πληθυσμό της. Η ιδιωτικοποίηση θα υλοποιηθεί με τη μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ Παγίων στο Υπερταμείο. Στην ΕΥΔΑΠ Παγίων -εκτός από το ΕΥΣ- ανήκουν τα φράγματα και οι ταμιευτήρες του Εύηνου και του Μόρνου, ο ταμιευτήρας του Μαραθώνα, οι εγκαταστάσεις της Υλίκης και τα αντλιοστάσια.

Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβουλία και την ίδρυσή της, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι, ίσως πρώτη φορά, συντελείται μια συνάντηση και συνύπαρξη του συνδικαλιστικού και του περιβαλλοντικού κινήματος με συλλογικότητες από διαφορετικούς χώρους για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού του νερού («Συμμαχία εναντίον της ιδιωτικοποίησης», «Εφ.Συν.», 15/4/2022).

Η Πρωτοβουλία καλεί στην αυριανή εκδήλωση για «να υπερασπίσουμε μαζί τα κοινωνικά και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας και να μην επιτρέψουμε να γίνει το νερό αντικείμενο κερδοσκοπίας». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικά δρώμενα με τη συμμετοχή μελών του Θεάτρου του Καταπιεσμένου και της χορωδίας Εξαρχείων.