Με πρόστιμο μικρότερο από αυτό που εισηγήθηκε η Ε.Ε. τιμώρησε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα για την υπόθεση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στο Θριάσιο, για την οποία η πρώτη καταδικαστική απόφαση είχε εκδοθεί το 2004!
Το δικαστήριο στην απόφασή του αναφέρει ότι η επιβολή της χρηματικής ποινής αποφασίστηκε για «να παρακινηθεί η Ελλάδα σε λήψη αναγκαίων μέτρων» και επιβάλλει κατ’ αποκοπήν πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ και 3,276 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο καθυστέρησης συμμόρφωσης.
Το δεύτερο πρόστιμο πάντως μπορεί να μειωθεί ανάλογα με τον βαθμό υλοποίησης των μέτρων λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
Με βάση την αρχική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων θα έπρεπε να είχε τεθεί σε λειτουργία ώς τις αρχές Ιουλίου 2010.
Η κατασκευή του όμως ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2011 και τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη του 2012.
Στην ουσία υπολειτουργεί ώς σήμερα, αφού δεν εξασφαλίζονται σε καθημερινή βάση οι ελάχιστες ποσότητες λυμάτων για την τροφοδότηση των μηχανημάτων επεξεργασίας.
Υπολογίζεται ότι ώς τώρα, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο μόνο ο μισός πληθυσμός των δήμων του Θριάσιου, ενώ πυκνοδομημένες περιοχές, όπως η Κάτω Ελευσίνα, δεν διαθέτουν κεντρικό σύστημα αγωγών αποχέτευσης.
