ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Τάσος Σαραντής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πήρε την πρωτοβουλία για την εκπόνηση μιας μελέτης που θα αποτυπώνει και θα αξιολογεί τον υγρότοπο των Ψαχνών Κολοβρέχτη ή Λιβάδι στην Εύβοια και θα προτείνει μέτρα για την προστασία, τη διαχείριση, την αποκατάσταση και την ανάδειξή του, προχώρησε στην ανάθεση της μελέτης σε αρμόδιο επιστημονικό φορέα, πληρώνοντας το κόστος των 37.200 ευρώ, και στη συνέχεια την έβαλε στο συρτάρι.

Ο λόγος για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που ανέθεσε την εκπόνηση της μελέτης για τον Κολοβρέχτη στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ)-Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, παρέλαβε τη μελέτη τον Μάιο του 2023, αλλά έκτοτε (τρία χρόνια μετά) η τύχη της μελέτης αγνοείται. Με την περιφέρεια όχι μόνο να λησμονεί τις προτεινόμενες δράσεις της μελέτης για τη διατήρηση και σωτηρία του Κολοβρέχτη, αλλά να προχωρά στην εγκατάσταση ισχυρών λαμπτήρων φωτισμού, αντικαθιστώντας τους υπάρχοντες χαμηλότερου φωτισμού, σε μεγάλο κομμάτι του κεντρικού δρόμου Νέας Αρτάκης-Ψαχνών, κάτι που διαταράσσει τη διαβίωση των πουλιών και πολλών έμβιων όντων στον υδροβιότοπο και δεν λαμβάνει υπόψη την οικολογική ιδιαιτερότητα της περιοχής.

Η «ξεχασμένη» μελέτη επισημαίνει τη σημασία του υδροβιότοπου για την ορνιθοπανίδα και τα μεταναστευτικά είδη, καθώς και τη συμβολή του στη βιοποικιλότητα και στο μικροκλίμα της περιοχής (115 είδη χλωρίδας και 104 είδη ορνιθοπανίδας, εκ των οποίων τα 13 σε υψηλή κατηγορία κινδύνου, όπως και άλλα είδη πανίδας, κάποια εκ των οποίων χαρακτηρίζονται «τρωτά»-κινδυνεύοντα).

Επίσης, γίνεται αναφορά στις πιέσεις που δέχεται ο Κολοβρέχτης και αφορούν τη μετατροπή υγροτοπικών εκτάσεων σε αγροτική γη εντατικών καλλιεργειών, την αποστράγγιση-αποξήρανση, τα βιομηχανικά απόβλητα από την περιοχή της Αρτάκης και τα αγροτοκτηνοτροφικά απόβλητα από τις μονάδες που λειτουργούν εντός και πέριξ της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, καθώς και τη σκανδαλώδη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.

Καταλήγοντας το ΕΚΒΥ προτείνει στην περιφέρεια και στους συναρμόδιους φορείς (δήμοι, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς, υπουργείο Περιβάλλοντος) συγκεκριμένες δράσεις προστασίας, διαχείρισης, αποκατάστασης και ανάδειξης του υδροβιότοπου με χρηματοδότηση μέσα από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας ΕΣΠΑ 2021-2027. Μεταξύ άλλων, το ΕΚΒΥ προτείνει την ένταξη του υγροβιότοπου στην περιοχή αρμοδιότητας της μονάδας διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Σκύρου και Εύβοιας (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Ατέλειωτα «γιατί»

Το γιατί δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση της μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από δημόσιους πόρους ζητά να μάθει από τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Βαγγέλη Κούκουζα, και τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας, Γιώργο Κελαϊδίτη, η Ομάδα Πολιτών για τη Διάσωση του υγροβιότοπου. Κι ακόμη, το εάν έχουν λάβει τη μελέτη οι διάφορες υπηρεσίες αλλά και οι δύο δήμοι (Χαλκιδέων, Διρφύων-Μεσσαπίων) ώστε να προβούν στις αντίστοιχες παρεμβάσεις που τους αφορούν, όπως αναφέρονται στη μελέτη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τη περασμένη Παρασκευή (12/6) ακόμη μία πυρκαγιά ξέσπασε σε καλαμιώνα στον Κολοβρέχτη, φαινόμενο που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια και έχει αποδοθεί στις απόπειρες εκχέρσωσης του καλαμιώνα σε έκταση δεκάδων στρεμμάτων και σε επιχωματώσεις με στόχο την καταπάτηση.

Κατά… διαβολική σύμπτωση, μία εκ των πολλών πυρκαγιών είχε ξεσπάσει στον Κολοβρέχτη στις 9 Ιανουαρίου 2023, την ίδια μέρα που γινόταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Ε. Εύβοιας, παρουσία εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων φορέων και ομάδων πολιτών.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου την επομένη, που εκδόθηκε από το Γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, αναφερόταν σχετικά με την πυρκαγιά: «Κι ενώ το χθεσινό σημαντικό βήμα για την ανάδειξη του Υγροτόπου Ψαχνών άνοιξε νέους δρόμους, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον υγρότοπο το απόγευμα της ίδιας μέρας προκάλεσε θλίψη για την περιβαλλοντική καταστροφή και προβληματισμό για τα αίτιά της. (…) Η χθεσινή αντίφαση όχι μόνο δεν μας αποθαρρύνει, αντιθέτως μας πεισμώνει ακόμα περισσότερο, προκειμένου όλοι οι αρμόδιοι φορείς δίπλα στους ενεργούς πολίτες να συνεργαστούμε ώστε ο Υγρότοπος Ψαχνών να προστατευθεί, να αναδειχθεί και να γίνει ένα ζωντανό κομμάτι της περιβαλλοντικής ταυτότητας και συνείδησης της περιοχής».

Περασμένα ξεχασμένα ή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε;