Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ότι ο κλάδος τους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, ανταγωνιστικότητας, χρηματοδότησης και αναπτυξιακής ενίσχυσης για τα οποία θα πρέπει να ενδιαφερθεί η κυβέρνηση διατρανώνουν με κάθε τρόπο οι οδηγοί φορτηγών δημόσιας χρήσης, οι οποίοι θα προχωρήσουν από την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου σε κινητοποιήσεις και μάλιστα επ’ αόριστον .

Τα βασικά αιτήματα του κλάδου ξεκινούν από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγοράς μεταφορών. Ζητούν άμεσα κίνητρα για επιχειρηματική αναδιοργάνωση, ανάπτυξη συνεργειών και σύγχρονων συνεργατικών σχημάτων, ώστε οι ελληνικές μεταφορικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, παράλληλα με κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία για ανανέωση στόλου ΦΔΧ, έχοντας καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις (από την ΟΦΑΕ) για σύγχρονο, ασφαλές και περιβαλλοντικά αποδοτικό στόλο φορτηγών που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα αποτρέψει την τεχνολογική υποβάθμιση.

Ζητούν ακόμη τη δημιουργία ειδικού φορέα ελέγχου μεταφορών, για πλήρη και ουσιαστικό έλεγχο των φορτηγών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ώστε να παταχθούν η παράνομη μεταφορά και ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Ταυτόχρονα, ζητούν άμεση αναθεώρηση του νέου ΚΟΚ για εξορθολογισμό παραβάσεων και κυρώσεων που σήμερα επιβάλλουν δυσανάλογες και καταστροφικές επιβαρύνσεις στον κλάδο.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), Απόστολος Κενανίδης, ζητούν άμεση συνάντηση με την κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών. Από την Κυριακή οι αυτοκινητιστές θα τραβήξουν «χειρόφρενο» και θα παρατάξουν τα φορτηγά τους δεξιά και αριστέρα του οδικού δικτύου, χωρίς να κλείσουν δρόμους, διεκδικώντας λύση στα προβλήματά τους. «Δεν χρειάζεται να κλείσουμε δρόμους. Αυτό που θα κάνουμε είναι να διαμαρτυρηθούμε γενικότερα για το όλο πλαίσιο, για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στους μεταφορείς», τόνισε ο κ. Κενανίδης.

Ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ τόνισε ότι οι αυτοκινητιστές φορτηγών συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να οριστεί μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό ή τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και απειλούν τη βιωσιμότητά του, τα οποία όπως τόνισε είναι πολλά και διαχρονικά.

Αναλυτικά τα αιτήματα των φοιρτηγατζήδων

Μεταξύ των αιτημάτων τους, όπως ανέφεραν και σε πρόσφατη κοινή επιστολή τους η ΟΦΑΕ, η Πανελλήνια Ένωση Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς (ΠΕΕΔ), ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών ΕΕΣΥΜ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Εθνικών Οδικών Μεταφορών (ΠΣΕΕΟΜ), είναι:

  • Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μεταφορικών επιχειρήσεων,
  • η παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων και κινήτρων για την ανανέωση του στόλου ΦΔΧ,
  • η καταπολέμηση των παράνομων μεταφορών και του αθέμιτου ανταγωνισμού,
  • η μείωση του κόστους καυσίμων, διοδίων και ακτοπλοϊκών μετακινήσεων,
  • η αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας για την έκδοση καρτών ψηφιακού ταχογράφου,
  • η αντιμετώπιση της οξείας έλλειψης επαγγελματιών οδηγών, καθώς και
  • κρίσιμα ζητήματα υποδομών, οδικών απαγορεύσεων και λειτουργίας λιμένων.