Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Νέα καταγγελία από εργαζόμενους της e-food για τις οδηγίες που δίνει η εταιρεία στους διανομείς εν μέσω της σφοδρής κακοκαιρίας Byron και των πλημμυρικών φαινομένων σε όλη την Αττική. 

Σύμφωνα με το email που έρχεται στο φως της δημοσιότητας, η εταιρεία το βράδυ της Παρασκευής -κι ενώ η χώρα δεχόταν σημαντικό όγκο βροχής- ενημέρωνε τους διανομείς της πως: «Οι παραγγελίες είναι αυξημένες. Από 21:30 μέχρι 23:30 οι αμοιβές είναι αυξημένες κατά 70%. Το ποσό θα περιλαμβάνεται στην αμοιβή που θα βλέπεις στην οθόνη αποδοχής»

Νωρίτερα, το σωματείο εργαζομένων της e-food στην περιφέρεια Αττικής κοινοποίησε δύο παρόμοιες φωτογραφίες, από τις οποίες η μια έδειχνε μήνυμα της εταιρείας προς τους εργαζόμενους στο οποίο γνωστοποιούσε πως θα λάμβαναν μπόνους 70% στις παραγγελίες τους, από τις 19:00 έως τις 21:00. 

«Είναι αδιανόητο να μην έχει βγει απαγόρευση διανομής μέσα σε αυτές τις συνθήκες»

Οι καταγγελίες προκαλούν οργή. «Στέλνουν τους εργαζόμενους να πνίγουν και το Υπουργείο Εργασίας δεν κάνει τίποτα», σχολιάζει ο Νάσος Ηλιόπουλος στο facebook. 

«Την στιγμή που η Αττική αντιμετωπίζει ακραία καιρικά φαινόμενα, το Υπουργείο Εργασίας αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για  την υγεία και ασφάλεια  των εργαζομένων. Είναι αδιανόητο να μην έχει βγει απαγόρευση διανομής μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Πως ακριβώς φαντάζονται ότι μπορεί να προστατευθεί η ασφάλεια ενός εργαζόμενου με μηχανάκι σε αυτές τις συνθήκες; Μπροστά σε αυτή την κυβερνητική αδιαφορία η efood  ξεπέρασε κάθε όριο δίνοντας “μπόνους” σε όσους παίξουν το κεφάλι τους κορώνα- γράμματα. Να μην τους επιτρέψουμε να παίζουν με την ζωή των εργαζομένων. Τώρα ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας», ζητά ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς. 

Τι αναφέρει το υπουργείο 

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει την υποχρέωση των εργοδοτών στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν, ώστε με βάση την κείμενη νομοθεσία να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζομένους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως δε, όσους εξ αυτών απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών, που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στον χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, πέραν της προβλεπόμενης παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας κλπ) να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών, καθώς προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων.