Κάλεσμα προς τους ναυτεργάτες να μη δουλεύουν κάτω από συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, να απαιτούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και να καταγγείλουν στα σωματεία, οποιαδήποτε αυθαιρεσία γίνεται από τους εργοδότες τους, απευθύνουν τα προεδρεία των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.
Τη Δευτέρα 7 Ιουλίου πραγματοποίησαν περιοδεία στα πλοία που βρίσκονται σε επισκευή, στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας και στο Πέραμα, με σκοπό να διαπιστώσουν τις συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών που εργάζονται σ’ αυτά τα πλοία, σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, που φτάνουν σε επίπεδα καύσωνα. Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους που εργάζονται σε χειρωνακτικές εργασίες, σε εξωτερικούς χώρους, ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια τους.
Επίσης τους ενημερώνουν ότι ο ILO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας) ορίζει διακοπή της εργασίας σε περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών, όπως και μία σειρά από μέτρα προστασίας, που όμως δεν τηρούνται από τους εργοδότες.
Τα δυο σωματεία απαιτούν ως ελάχιστη προστασία των ναυτεργατών στις συνθήκες καύσωνα:
- Ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας για το αν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα.
- Άμεση παύση όλων των υπαίθριων εργασιών, όταν η θερμοκρασία δημιουργεί συνθήκες καύσωνα, με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου, χωρίς καμία περικοπή.
- Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και της έντασης εργασίας, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
- Περιορισμό βαριών εργασιών, όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
- Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού.
- Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
