Με σημαντική καθυστέρηση, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή τους, κυρώθηκαν και απεστάλησαν στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των ναυτεργατών. Αφορούν τα πληρώματα των επιβατηγών ακτοπλοϊκών πλοίων για το χρονικό διάστημα 2023-2024, των πληρωμάτων των μεσογειακών και τουριστικών πλοίων, καθώς και των πληρωμάτων των πορθμείων εσωτερικού.
Σε αυτές προβλέπεται αύξηση κατά 6% κατά το πρώτο έτος (από 1/1/2023 – 31/12/2023) και αύξηση κατά 5% κατά το δεύτερο έτος (από 1/1/2024 – 31/12/2024), καθώς και στα προβλεπόμενα πάσης φύσεως επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές και έξτρα εργασίες που καθορίζονται σε ποσά. Την είδηση της επικύρωσης των ΣΣΕ έκανε γνωστή χθες η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι η εξέλιξη αυτή έγινε μετά από παρέμβαση του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας, Εμ. Τσικαλάκη, στον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Είχε ωστόσο προηγηθεί ανακοίνωση-παρέμβαση του ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΝΕΝ, στην οποία η διοίκηση του σωματείου τόνιζε ότι «τις ΣΣΕ τις γυροφέρνουν εδώ και 130 μέρες από γραφείο σε γραφείο και ακόμη ο υπουργός Ναυτιλίας δεν τις έχει επικυρώσει για να πάρουν τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο (ΦΕΚ)» και ζητούσε από τον υπουργό Ναυτιλίας, στο γραφείο του οποίου βρίσκονται οι ΣΣΕ, να προχωρήσει στην επικύρωσή τους.
