• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.1°C / 25.1°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 19.4°C / 21.0°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 12.9°C / 16.6°C
  1 BF
  97%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 16.8°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  0 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.3°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  0 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.8°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.3°C / 22.1°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 23.9°C
  0 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  88%

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

ΛΑΡΚΟ: Και εκβιασμός των εργαζόμενων και εξαπάτηση της Δικαιοσύνης

 • A-
 • A+

Στα όρια της εξαπάτησης της ίδιας της δικαιοσύνης, στην οποία εκκρεμεί η προσφυγή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κατά της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων, κινείται η τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία εξουσιοδοτείται ο ειδικός διαχειριστής της μεταλλουργίας να προχωρήσει στην απόλυση και αποζημίωση του συνόλου των εργαζομένων της μεταλλουργίας.

Και η εξαπάτηση συνίσταται στο γεγονός ότι το Πρωτοδικείο Αθήνας, που έχει δικαιώσει δυο φορές τους εργαζόμενους με προσωρινή διαταγή παγώματος των απολύσεων, στις 6 Μαΐου ενέκρινε την αναβολή εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία για τις 17 Ιουνίου, που είχε ζητήσει η Ειδική Διαχείριση, με την αιτιολογία ότι άμεσα θα ξεκινούσαν διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους.

Πλην όμως, παρά τις εξώδικες προσκλήσεις που έστειλαν στον Ειδικό Διαχειριστή και στην κυβέρνηση τα σωματεία των εργαζομένων μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου τους, διαβούλευση δεν υπήρξε. Κι έτσι, τρεις μέρες πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στο δικαστήριο, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των 1.060 εργαζόμενων αλλά και της δικαιοσύνης, με την τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη, μαζί με το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την τροπολογία κατήγγειλαν ως «ταφόπλακα» της ΛΑΡΚΟ και απόπειρα εξουδετέρωσής τους οι εργαζόμενοι, που οργανώνουν κινητοποίηση την Τρίτη στην Αθήνα και συγκέντρωση στη Βουλή, κατά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας.

Ως γνωστόν, την άμεση απόσυρσή της τροπολογίας έχει ζητήσει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι «η Μητσοτάκης ΑΕ απολύει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ», ενώ την έχει καταγγείλει και το ΜεΡΑ25, με ανάλογη θέση κατά της τροπολογίας να αναμένεται να πάρουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε προφανώς δύσκολη θέση βρίσκονται οι τέσσερις βουλευτές Φθιώτιδας της Ν.Δ., ανάμεσά τους και οι κορυφαίοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Οικονόμου, καθώς οι μαζικές απολύσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και το ξεσπίτωμα αρκετών απ’ αυτούς επηρεάζει όλη την τοπική κοινωνία και οικονομία, κυρίως στη Φθιώτιδα, αλλά και στους όμορους νομούς.

Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ προβλέπει:

 • Τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προχωρήσει στην απόλυση και των 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στον προσδιορισμό των αποζημιώσεών τους που θα καλυφθούν από το Δημόσιο.
 • Τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου όσο συνεχίζεται η ειδική διαχείριση και για διάστημα μέχρι πέντε μηνών. Οι δαπάνες πάλι θα καλυφθούν από το Δημόσιο.
 • Την ένταξη των απολυόμενων της ΛΑΡΚΟ άνω των 55 ετών σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα επτά χρόνια.
 • Την κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων στήριξης για ευάλωτους απολυόμενους που δεν εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία, με χρηματοδότηση από πόρους του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για απολυμένους».

Το σχέδιο αυτό έχει εξ αρχής απορριφθεί από τους εργαζόμενους, που γι’ αυτό άλλωστε έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ενώ έχουν καταθέσει προτάσεις για ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ με πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Το κυβερνητικό σχέδιο μαζικής απόλυσης επανέρχεται τώρα τελεσιγραφικά, τόσο ως κυνικός εκβιασμός προς τους εργαζόμενους, όσο και ως εξαπάτηση του δικαστηρίου, που την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Ιουνίου θα βρεθεί προ τετελεσμένων, εφόσον η τροπολογία έχει ψηφιστεί.

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο της πώλησης της ΛΑΡΚΟ, με τους παράλληλους διαγωνισμούς από ΤΑΙΠΕΔ και Ειδική Διαχείριση, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ασυρμάτου, καθώς η τελευταία εκ παρατάσεως προθεσμία, στις 5 Ιουνίου, πέρασε χωρίς την παραμικρή πληροφορία για το αν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –AD Holdings κατέθεσε δεσμευτική προσφορά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Μικρή ανάσα για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και εμφάνιση του Δημοσίου στο δικαστήριο
Το Πρωτοδικείο Αθήνας παρέτεινε την ισχύ της προσωρινής διαταγής που δύο φορές είχαν κερδίσει, με την οποία παγώνουν οι απολύσεις μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης.
Μικρή ανάσα για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και εμφάνιση του Δημοσίου στο δικαστήριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΚΟ: «μπλόκο» στις απολύσεις
Αναπόφευκτα επηρεάζεται και το χρονοδιάγραμμα πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, μέσω των δύο παράλληλων διαγωνισμών της Ειδικής Διαχείρισης της εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ.
ΛΑΡΚΟ: «μπλόκο» στις απολύσεις
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Δικαστικό "φρένο" στις απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ, σημαντική νίκη των εργαζόμενων
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή των πέντε σωματείων και διατάσσει την αναστολή της διαδικασίας διαβούλευσης για τις ομαδικές απολύσεις ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας.
Δικαστικό "φρένο" στις απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ, σημαντική νίκη των εργαζόμενων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Πρώτη δικαίωση για τις απολυμένες καθαρίστριες
Προσωρινή διαταγή για επαναπρόσληψη μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής τους κέρδισαν τέσσερις εργαζόμενες, ενώ αναμένεται η απόφαση στα ασφαλιστικά μέτρα που ζητούν δεκάδες απολυμένες.
Πρώτη δικαίωση για τις απολυμένες καθαρίστριες
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η πιο γλυκιά νίκη είναι πια οριστική
Τα κόκκινα γάντια δικαιώνονται οριστικά από τον Αρειο Πάγο! Οι καθαρίστριες που απολύθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών τον Σεπτέμβριο του 2013 δικαιώνονται από τον Αρειο Πάγο (υπ. αριθμ. 1194/2017 απόφαση)...
Η πιο γλυκιά νίκη είναι πια οριστική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας