Μια κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιείται αύριο μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας, Υγείας και Δικαιοσύνης με στόχο να βρεθεί λύση για τους απλήρωτους πρώην εργαζόμενους της κλινικής «Νέο Αθήναιον».
Από την έκβαση της συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, θα εξαρτηθεί αν οι απλήρωτοι του «Νέο Αθήναιον» θα συνεχίσουν να ζουν με την αγωνία και την απόγνωση για την καταβολή των οφειλομένων τους.
Η ταλαιπωρία των απλήρωτων είχε ξεκινήσει 4 χρόνια πριν βάλει λουκέτο, πέρσι, η εταιρεία που κατείχε την κλινική, μέτοχοι της οποίας ήταν ο αγγειοχειρουργός Μιχάλης Χριστοφορίδης και ο αναισθησιολόγος Ιωάννης Τοπαλίδης, καθώς είχε επιβληθεί το καθεστώς της απλήρωτης εργασίας με περιστασιακές εξοφλήσεις των μισθών παρελθόντων ετών.
Τα χρέη της κλινικής προς τους εργαζόμενους διογκώθηκαν και ξεπέρασαν τα 3 εκατ. ευρώ, ποσό που η διεύθυνση της κλινικής είχε αποδεχτεί ότι οφείλει μέχρι και τις 25/11/2015.
Η κλινική μπήκε στην πτωχευτική διαδικασία το 2016, ύστερα από αίτηση του εμπορικού διευθυντή της και του προσωπάρχη της. Ωστόσο, ο Γολγοθάς των απλήρωτων συνεχίστηκε και μετά το λουκέτο, αυτή τη φορά με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ.
Κι αυτό διότι, ενώ ο ΕΟΠΥΥ, την περίοδο 2014-2015, κάλυπτε τη μισθοδοσία του απλήρωτου προσωπικού επί 9 μήνες, με εκχώρηση της μισθοδοσίας από χρήματα που χρωστούσε στην κλινική όσο αυτή βρισκόταν σε λειτουργία, ξαφνικά, αναιτιολόγητα και μέσω μιας αδιαφανούς διαδικασίας, προχώρησε σε στάση πληρωμών.
Στην πράξη, αν και ο ΕΟΠΥΥ αναγνώρισε ως συμβαλλόμενος τις οφειλές ως πραγματικές και απαιτητές και δεσμεύτηκε για την καταβολή τους και ενώ είχε ήδη καταβάλει ένα μικρό μέρος του συνολικού ποσού από τους μισθούς που οφείλονταν σε κάποιους εργαζόμενους, δεν προχώρησε στην εξόφληση του συνόλου των μισθών, κατά παράβαση της συμφωνίας που υπέγραψε.
Αυτή η ιδιότυπη «παρακράτηση» των οφειλόμενων μισθών από τους πρώην εργαζόμενους του «Νέο Αθήναιον» όχι μόνο παρατείνει την απόγνωσή τους, αλλά επιπλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος όταν θα γίνει η τελική εκκαθάριση της οφειλής των 3,5 εκατ. ευρώ του Οργανισμού προς την Κλινική να εξοφληθούν πρώτα οι τράπεζες, η εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι προμηθευτές και τελευταίοι οι απλήρωτοι της κλινικής με ό,τι ποσό έχει απομείνει.
Παρ’ όλο που οι απλήρωτοι της κλινικής έχουν προχωρήσει σε δεκάδες κινητοποιήσεις με τη συμπαράσταση αλληλέγγυων για τη διεκδίκηση της καταβολής των δεδουλευμένων τους και παρ’ όλο που έχουν συναντηθεί αρκετές φορές με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, μέχρι σήμερα δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ ώστε να λήξει η οδύσσειά τους.
Ακαρπα ραντεβού
Ολο αυτό διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να εξασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων τους και παρέπεμψε τους απλήρωτους στον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, με τον οποίο έγιναν αλλεπάλληλα άκαρπα ραντεβού μέχρι, όπως ισχυριζόταν ο αντιπρόεδρος, να παρθεί πολιτική απόφαση επίλυσης του ζητήματος.
Κάτι που δεν συνέβη ποτέ, αφού στη συνέχεια τους ειπώθηκε πως δεν είναι δυνατό να παρθεί καμιά πολιτική απόφαση που να αντιβαίνει τους μνημονιακούς νόμους.
Ακαρπη απέβη και πρόσφατη συνάντηση των απλήρωτων με τον Πάνο Παπαδόπουλο, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (βλ. «Αφαίμαξη και από ιδιώτες στον πολυτραυματία… ΕΤΑΑ» – 30/11/2015), η εταιρεία «ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΟΝ Α.Ε.», στην οποία ανήκε το «Νέο Αθήναιον», εμπλέκεται σε σκάνδαλο στο Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ).
Εισέπραττε νοσήλια, χωρίς την απαιτούμενη από τον νόμο επισύναψη της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και δίχως να γίνει συμψηφισμός με τις ογκώδεις οφειλές που είχε προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Κατά τα λοιπά, οι πρώην εργοδότες της κλινικής συνεχίζουν τη ζωή τους σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα.
Ο μεν Μιχάλης Χριστοφορίδης συνεργάζεται με άλλη ιδιωτική κλινική και λειτουργεί ιδιωτικό ιατρείο σε μια από τις ακριβότερες περιοχές στην Αθήνα, ενώ και ο Ιωάννης Τοπαλίδης συνεργάζεται με άλλη ιδιωτική κλινική έχοντας αφήσει πίσω τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και την ανεργία.
