Στη σκληρή γραμμή επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που συντηρεί το επιθετικό κλίμα ζητώντας την άμεση νομοθέτηση των μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις εδώ και τώρα.
Στην τακτική ενημέρωση από την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου απάντησε στις ισχυρισμούς του Κλάους Ρέγκλινγκ, περί εξαιρετικά χαμηλού επιτοκίου και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι αυτή δεν είναι χωρίς όρους και ότι «σχετίζεται με μεταρρυθμίσεις, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με στόχους που έχουν τεθεί και πρέπει να τηρηθούν.
Ο Τζέρι Ράις άφησε αιχμές λέγοντας ότι «έχουμε δει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πως η Ελλάδα πέρασε κρίσεις, διότι οι μεταρρυθμίσεις δεν συνέβησαν και η Ευρώπη πάγωσε τη βοήθεια. Έτσι, για παράδειγμα προκληθήκαν οι συζητήσεις για Grexit. Από την πλευρά του ΔΝΤ θέλουμε να βεβαιωθούμε πως οι στόχοι που τίθενται είναι ρεαλιστικοί».
Μάλιστα, μίλησε εμμέσως για φόβους πιθανού πισωγυρίσματος, που μπορεί να υποστεί η Αθήνα λόγω πρόωρων εκλογών αναφέροντας τι εξής:
Έχουμε δει δύο φορές τα τελευταία χρόνια το 2012 και το 2015 την Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίση, επειδή οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί και η Εύρωπη φρενάρει την υποστήριξή της. Και αυτό οδήγησε και τις δύο φορές στη κουβέντα για το Grexit.
Υπεραμύνθηκε δε της έκθεσης που έκανε το ΔΝΤ για την «εκρηκτική δυναμική του χρέους», το οποίο είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο», και των προβλέψεων για αύξησή του στο 275% του ΑΕΠ.
Επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι η Ελλάδα δε μπορεί να ανταποκριθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ, και συγκεκριμένα 3,5% όπως έχει προσδιορίσει η ευρωζώνη, παρά μόνο για λίγα χρόνια.
Σε αυτό το σημείο δήλωσε ότι τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ υποστηρίζουν αυτή την άποψη, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι το ΔΝΤ θέλει περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα».
Αντίθετα, συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα και να τις εφαρμόσει, όταν σταθεροποιηθεί η οικονομική ανάπτυξη.
Όταν ρωτήθηκε ο Ράις για δηλώσεις Τόμσεν ,σύμφωνα με τις οποίες οι διαφορές ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το ζήτημα του χρέους έχουν μειωθεί, απέδωσε στην αναφορά αυτή ιστορικά χαρακτηριστικά.
«Υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία στο θέμα του χρέους σε σχέση με το παρελθόν, αλλά προφανώς υπάρχουν διαφορές. Σε κάποια σημαντικά θέματα υπάρχουν συγκλίσεις», ανέφερε.

Το μήνυμα του Ρέγκλινγκ στο ΔΝΤ
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Κλάους Ρέγκλινγκ, έστειλε μήνυμα προς το Ταμείο τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι πλέον λόγος ανησυχίας και κατηγορώντας το ότι η ανάλυσή του αγνοεί την αλληλεγγύη της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο.
Σε άρθρο του στους Financial Times ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Ταμείο καταλήγει σε διαφορετικό συμπέρασμα για το ελληνικό χρέος, επειδή «δεν μπόρεσε έως τώρα να ενσωματώσει στην ανάλυσή του για την Ελλάδα βασικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της Ευρωζώνης από άλλες χώρες του κόσμου».
Στη συνέχεια διαμήνυσε ότι περαιτέρω καθυστερήσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη θετική τάση, ενώ η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες το 2016, με υψηλότερο του προβλεπόμενου ρυθμό ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα.
Πάντως, υποστήριξε ότι «η λύση για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, αλλά στην εφαρμογή από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων», «ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου του ESM».
Όπως γράφει, ο ESM παρέχει πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους δανεισμού. «Και μακροπρόθεσμα, έχουν δεσμευθεί σε ακόμη περισσότερη βοήθεια, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει από τη δική της πλευρά τη συμφωνία».
Μόλις τελειώσουν οι εκταμιεύσεις από το ΔΝΤ, βρίσκονται μόνες τους. Στις περιπτώσεις αυτές, το Ταμείο έχει δίκιο να επιμένει ότι πρέπει να διασφαλίζεται νωρίς η βιωσιμότητα του χρέους. Στην Ελλάδα, όμως, ο ESM θα διακρατεί τα δύο τρίτα του ελληνικού χρέους για τουλάχιστον 30 χρόνια ακόμη. Συνεπώς, ο μικρότερος χρονικός ορίζοντας του ΔΝΤ δεν είναι κατάλληλος. Επίσης, το Ταμείο αγνοεί τη δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης έχουν δανείσει έως τώρα στην Ελλάδα 174 δισ. ευρώ.«Δεν θα είχαμε δανείσει τέτοιο ποσό, εάν δεν θεωρούσαμε ότι θα παίρναμε πίσω τα χρήματά μας», υπογράμμισε ο Ρέγκλινγκ.
Ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν ιδιώτες το 2012 και της σημαντικής χαλάρωσης των όρων δανεισμού από τους δημόσιους πιστωτές, η Ελλάδα έχει εξοικονομήσει 8 δισ. ευρώ ετησίως και θα συνεχίσει να τα έχει για τα επόμενα χρόνια.
«Αυτό δεν οδηγεί σε δημοσιονομικό κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους», αλλά «αυτοί παίρνουν ρίσκο», προσθέτει.
