Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε συνέντευξή του στο Βloomberg ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εκτίμησε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη βιωσιμότητα του χρέους και ότι «τα πάντα είναι έτοιμα για την 5η Δεκεμβρίου»

Τόνισε πως είναι πολύ καλύτερα για την Ελλάδα να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα τώρα, ακόμα και αν εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος

Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη βιωσιμότητα του χρέους εξέφρασε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Βloomberg.

Οπως ανέφερε, τα πάντα είναι έτοιμα για την 5η Δεκεμβρίου και ελπίζει σε «λευκό καπνό», και ο διοικητής της ΤτΕ δεν συνηθίζει να εκφράζει ελπίδες και προσδοκίες που δεν στηρίζονται σε γεγονότα.

Η άποψη του Γ. Στουρνάρα ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πως είναι πολύ καλύτερα για την Ελλάδα να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα τώρα, ακόμα και αν εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος, έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος του Εurogroup, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ στο Bloomberg, είπε ότι υπάρχουν έτοιμα, πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, εάν χρειαστεί για το 2018.

Επιπλέον ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι, υπογραμμίζονται ότι τα μέτρα που απαιτούνται για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι πολύ «έντονα».

«Είχαμε έξι πολύ δύσκολα χρόνια, πέντε κυβερνήσεις απέτυχαν, έχουμε κάνει λάθη, οι θεσμοί έχουν επίσης κάνει λάθη, όμως στην πολιτική αυτό που έχει σημασία είναι τα αποτελέσματα, και τα αποτελέσματα είναι θετικά. (…) Από την άλλη, βλέπουμε τεράστια μείωση του βιοτικού επιπέδου, όμως έχουμε πολύ πιο ισορροπημένη οικονομία τώρα», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ και εκτίμησε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας καθώς η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με πέρσι, το μακροοικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο και οι τράπεζες πάνε καλύτερα.

Επανέλαβε ότι βασικός στόχος τώρα είναι να μειωθεί το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Από τα αποτελέσματα του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα εξαρτηθούν και οι αποφάσεις της ΕΚΤ αναφορικά με τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο θα δώσει το πρώτο θετικό σήμα στις αγορές.

«Ας δούμε τι θα γίνει τον Δεκέμβριο και αν έχουμε κάτι απτό για το χρέος, τότε θα έχουμε απόφαση» είπε ο Γ. Στουρνάρας.

Τέλος, χαρακτήρισε θετικές και «πολύ καλύτερες από πριν» τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση.