Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την παράταση για άλλους δύο μήνες, έως την 31η Δεκεμβρίου 2016, του ευνοϊκού προγράμματος διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή αποφάσισε σήμερα το ΔΣ της Επιχείρησης. 

Παράλληλα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι μέχρι και σήμερα, οπότε έληγε η προηγούμενη προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση, έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους περισσότεροι από 510.000 πελάτες, με συνολικό ύψος οφειλής άνω του 1,335 δισ. ευρώ.

Η ΕΥΔΑΠ παρατείνει μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου την εφαρμογή του προγράμματος ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος και προσέλευσης του καταναλωτικού κοινού, αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η εταιρία.  

Πολίτες σχημάτισαν ουρές από νωρίς το πρωί της Δευτέρας έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, στην οδό Αριστείδου. Η προθεσμία για ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και την ΕΥΔΑΠ έληγε σήμερα.

«Το ΔΣ της Επιχείρησης, στη σημερινή του συνεδρίαση, συνεκτιμώντας τη συνεχιζόμενη προσέλευση των πελατών της για διακανονισμό των οφειλών τους με αμείωτο ρυθμό, και ανταποκρινόμενο στα σχετικά πολλαπλά αιτήματα φορέων, αποφάσισε, δίνοντας μία τελευταία ευκαιρία και στους υπόλοιπους πελάτες, να παρατείνει την ισχύ του συνολικού προγράμματος διακανονισμού των οφειλών με 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, ορίζοντας ελάχιστη μηνιαία δόση τα 10 ευρώ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έτυχε ευρείας ανταπόκρισης τόσο από τους πελάτες της ΔΕΗ όσο και της ΕΥΔΑΠ με δεδομένο ότι δίνεται η δυνατότητα να τακτοποιηθούν παλαιότερες οφειλές με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πληρούν της εξής προϋποθέσεις:

• Η ύπαρξη πάσης φύσεως οφειλής άνω των 60 ευρώ.

• Η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 20 ευρώ.

• Άμεση καταβολή της πρώτης από τις εγκεκριμένες δόσεις.

Οι επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία υπαγωγής στο διακανονισμό. 

Τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης για τη ΔΕΗ είναι τα εξής:

1. Για διάστημα 4 μηνών (από 1.4.2016 μέχρι και 31.7.2016) όλοι οι πελάτες θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 36 μηνιαίες δόσεις, χωρίς καμία προκαταβολή.

Στη ρύθμιση αυτή θα έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν για το υπόλοιπο της οφειλής τους και όσοι έχουν ήδη κάνει διακανονισμό των οφειλών τους με βάση το ισχύον σήμερα σύστημα. Η καταβολή της 1ης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού. Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι περιπτώσεις πελατών με ρευματοκλοπή.

2. Από την 1η Αυγούστου και μετά οι οικιακοί πελάτες, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σύμφωνα με το νέο Πρόγραμμα Διακανονισμών, ως εξής:

Πελάτες χωρίς αντισυμβατική συμπεριφορά:

Προκαταβολή: 5% της συνολικής οφειλής

Μηνιαίες δόσεις: ύψος ίσο κατ’ αρχάς με το 30% του μέσου, σε ετήσια βάση, μηνιαίου λογαριασμού με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.

Πελάτες με αντισυμβατική συμπεριφορά (αυθαίρετη παραβίαση μετρητή):

Προκαταβολή: 15% της συνολικής οφειλής

18 μηνιαίες δόσεις

Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται οι εποχικοί πελάτες, για τους οποίους προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις, καθώς επίσης οι αγρότες, οι ενταγμένοι στο Μητρώο των ευάλωτων πελατών, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ), οι οποίοι ήδη απολαμβάνουν ευνοϊκών ρυθμίσεων.

3. Προϋπόθεση ισχύος του διακανονισμού είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών. Σε περίπτωση που λόγω αδυναμίας, στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους δεν καταβληθεί μια δόση ο διακανονισμός συνεχίζεται κανονικά από τον επόμενο μήνα. Σε περίπτωση μη καταβολής περισσοτέρων της μίας δόσεων εντός του έτους, ο διακανονισμός εξακολουθεί να ισχύει με την προϋπόθεση καταβολής όλων -πλην μίας- των οφειλομένων δόσεων.