Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τα μέτρα για το χρέος και η κατάσταση στην Ελλάδα βρέθηκαν την Τρίτη στο επίκεντρο συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Ο Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα, αλλά ζήτησε και επιτάχυνση για την πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση. Με αιχμές και κριτική οι τοποθετήσεις Παπαδημούλη-Μαριά.

Θετικά μηνύματα, αλλά και πίεση από τον Μοσκοβισί

«Καλές ειδήσεις», αλλά και προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση περιείχε η ομιλία του Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ο Επίτροπος Οικονομικών τόνισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο, ενώ ζήτησε να «κλείσουν» όλες οι μεταρρυθμίσεις μέχρι τη Δευτέρα για να δώσει το Eurogroup «πράσινο φως» για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο Στρασβούργ ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι «κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν έκανε ταυτόχρονα τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες η Ελλάδαι και το σύνολο του Εurogroup έχει εκφράσει την ικανοποίησή του ότι η Ελλάδα ακολουθεί τη σωστή κατεύθυνση- «και αυτό το πράττω και εγώ εξ ονόματος της Επιτροπής».

Επισήμανε, ακόμη, ότι «ήλθε η στιγμή και για την ευρωπαϊκή πλευρά και το Eurogroup να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσδιορίζοντας ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Ελλάδα είχε ανάπτυξη 0,2% το τελευταίο τρίμηνο και προβλέπεται ότι η τάση αυτή θα συνεχισθεί. Παρότι το 2016 ξεκίνησε με δυσκολίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοδική τάση θα ενισχυθεί το 2017.

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα ο Επίτροπος θεωρεί εφικτή την πρόβλεψη 0,5% για το 2016.

Ανέφερε ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει εν μέρει ολοκληρωθεί την άνοιξη, πράγμα που επέτρεψε στις 25 Μαΐου μια πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση 8,3 δισ. ευρώ. Μια νέα υποδόση καταβλήθηκε τον Ιούνιο, ενώ ένα δεύτερο μέρος της υποδόσης, εξαρτάται από την υιοθέτηση ορισμένων προαπαιτούμενων που θα συμπληρωθούν αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε ο επίτροπος.

Σχετικά με το μέλλον, «το διακύβευμα» για τον κ. Μοσκοβισί θα είναι να γίνει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. «Και εύλογο χρονικό διάστημα, να έχει υπόψη του ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος είναι ο Νοέμβριος», τόνισε.

H επιτυχία αυτής της δεύτερης αξιολόγησης είναι προϋπόθεση, προσέθεσε, «για την ανάκαμψη, ώστε να μπει η Ελλάδα στη σωστή τροχιά». «Για να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη για τη δημιουργικότητα και την προσέλκυση των επενδυτών. Θα είναι ευτυχές εάν τον Νοέμβριο δοθεί ένα θετικό σήμα για τις επενδύσεις» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην πρώτη αξιολόγηση ο Επίτροπος Οικονομικών τόνισε ότι θα τελειώσει σύντομα, ωστόσο, έστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι οι εκκρεμότητες θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί μέχρι τη Δευτέρα ώστε το Eurogroup να δώσει την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

«Θα πρέπει αυτή τη φορά να έχουμε μια θετική υλοποίηση, και επαναλαμβάνω ότι στην Κομισιόν είμαστε πάντα υπέρ της Ελλάδας, κατά του Grexit και υπέρ της εξεύρεσης λύσεων. Το ότι είμαστε θετικοί δεν σημαίνει ότι είμαστε ενδοτικοί ή επιεικείς, είμαστε απαιτητικοί με τις ελληνικές αρχές και θεωρούμε ότι όλα τα υπουργεία θα πρέπει να δεσμευθούν πλήρως για την υλοποίηση του προγράμματος», είπε ο επίτροπος Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «ορισμένα υπουργεία δεν προχωρούν όπως πρέπει».

Στη συζήτηση που ακολούθησε στην Ολομέλεια, ο κ. Μοσκοβισί δεν έπεισε ιδιαίτερα μέρος των ευρωβουλευτών για την επιτυχία της πολιτικής που ακολουθεί η Επιτροπή στην Ελλάδα. 

Πολλοί ευρωβουλευτές δεν φάνηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας, ενώ υπήρξε και μερίδα ευρωβουλευτών που εκφράσθηκε με αυστηρότητα για τις καθυστερήσεις από την Ελλάδα στην υλοποίηση των εκάστοτε συμφωνηθέντων.

«Πρέπει και εσείς να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας»

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης κάλεσε τους δανειστές να τηρήσουν και εκείνοι τις δεσμεύσεις τους.

«Κύριε Μοσκοβισί δεν πρέπει να τηρεί τη συμφωνία μόνο η Ελλάδα και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πρέπει και εσείς οι δανειστές να τηρήσετε τη συμφωνία σε ότι αφορά την ελάφρυνση χρέους».

«Η πρόθεση του κ. Σόιμπλε να αναβληθούν τα πάντα στο βωμό των δικών τους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων είναι απαράδεκτη και δεν βοηθάει τον ελληνικό λαό, αλλά και την ίδια την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια στο δρόμο προς την ανάπτυξη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο ελληνικός λαός, ένα υπερήφανο έθνος, έχει υποφέρει πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και πρέπει να του δείξουμε με έργα και όχι με λόγια ότι δεν βιώνει διαρκώς τον μύθο του Σισύφου» κατέληξε.

«Η χώρα έχει μετατραπεί σε κοινωνικό νεκροταφείο»

Στη δική του παρέμβαση ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς τόνισε πως μετά από έξι χρόνια εφαρμογής των μνημονίων στην Ελλάδα, «η χώρα έχει μετατραπεί σε απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο». Απευθυνόμενος στον Επίτροπο πρόσθεσε πως «τα εκατοντάδες δισ.. που δόθηκαν σαν δάνεια, κύριε Μοσκοβισί, τελικά επέστρεψαν στις τσέπες των δανειστών».

«Η ανάλγητη πολιτική της τρόικας εκτόξευσε στα ύψη το χρέος που ήταν στο 123% του ΑΕΠ το 2010 και θα φθάσει στο 200% το 2016. Μια πολιτική που ενθυλάκωσε, αντί να επιστρέψει, τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών. Μια πολιτική που αρνείται το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ η ΕΕ το κάνει για την Ουκρανία και την Τυνησία. Που υποθηκεύει για ένα αιώνα και ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία και βγάζει στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων» ανέφερε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.Ο Ρουμάνος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, Δ. Σ. Φρουνζουλίτσα ( Frunzulica), χρησιμοποίησε το δικαίωμα της μπλε κάρτας και υπέβαλε στον Ν. Μαριά το παρακάτω ερώτημα:

«Δεν νομίζετε ότι η ελληνική κυβέρνηση, πριν την εκταμίευση των δανείων που θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο, θα πρέπει να έχει φθάσει σε κάποια αποτελέσματα στις μεταρρυθμίσεις, για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συντάξεις, τον ενεργειακό τομέα και τη διακυβέρνηση των τραπεζών;».

«Φαίνεται ότι δεν έχετε αντιληφθεί, τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα» απάντησε ο Ν. Μαριάς. «Η Ελλάδα έχει πάρει μέχρι στιγμής, τυπικά σε δάνεια, πάνω από 240 δισ. ευρώ. Εάν αυτά τα χρήματα είχαν επενδυθεί στην ελληνική οικονομία, θα είχε απογειωθεί, δεν θα είχαμε ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, δεν θα είχαμε φτωχούς και μια κατάσταση διάλυσης της χώρας. Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα: Που πήγαν τα δανεικά; Επέστρεψαν πίσω στους δανειστές. Μόνο 4% πήγαν στην ελληνική οικονομία. Οι συνταγές της τρόικας δεν λύνουν το πρόβλημα» κατέληξε ο ευρωβουλευτής.