Με μία κίνηση που θα αλλάξει άρδην το σκηνικό στην αγορά εργασίας και που κανένας δεν τόλμησε στο παρελθόν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή την υποχρεωτική κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών μαζί με τον μισθό και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών (μικτές αποδοχές).
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται η απαιτούμενη εκ του νόμου Κοινή Υπουργική Απόφαση ώστε όλα να είναι έτοιμα και να τεθούν σε εφαρμογή την 1η-7-2016, όπως ρητώς ορίζει ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό σύστημα (δηλαδή ο νόμος 4387/2016, γνωστός και ως νόμος Κατρούγκαλου).
Πάντως ενδέχεται (μάλλον είναι το πιθανότερο) το μέτρο να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αφού και το ΙΚΑ τότε ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τη σχετική διαδικασία αλλά και οι εργοδότες δεν έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση με τράπεζες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τη μισθοδοσία.
Ολα αυτά θα συμπεριληφθούν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία αναμένεται να υπογραφεί και να εκδοθεί αυτήν την εβδομάδα και πάντως όχι πριν από το τέλος Ιουνίου.
Ωστόσο, ακριβώς λόγω της μειωμένης ρευστότητας των επιχειρήσεων υπάρχουν πιέσεις να μην εφαρμοστεί από φέτος (άλλωστε η ίδια διάταξη υπάρχει και στον νόμο 3865/2010, χωρίς όμως καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα να έχει τολμήσει να την εφαρμόσει, αφού θεωρείται ότι θα κλείσουν άμεσα πάρα πολλές επιχειρήσεις).
Πάντως, εφόσον εφαρμοστεί (και όλα δείχνουν ότι θα εφαρμοστεί), θα πρόκειται για τομή στην πραγματική οικονομία που θα έχει πολλαπλά οφέλη για το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά από την άλλη θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις καθημαγμένες οικονομικά μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις.
Τα οφέλη αυτά μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
● Θα πάψουν να υφίστανται οι τεράστιες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
● Εμμέσως θα περιοριστούν η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροαποφυγή (αφού τα διασυνδεδεμένα ηλεκτρονικά συστήματα όπως το Taxis και η Εργάνη θα μπορούν να φτιάχνουν καταλόγους με επιχειρήσεις που πιθανότατα απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους και πρέπει να ελεγχθούν).
● Θα εισρεύσουν άμεσα χρήματα στο κράτος, αφού οι επιχειρηματίες που απασχολούν προσωπικό θα πρέπει να καταβάλλουν άμεσα τις ασφαλιστικές εισφορές και όχι έπειτα από έναν μήνα, ενώ αν δεν καταβληθούν θα υπάρχει άμεση κρατική παρέμβαση.
Ετσι δεν θα μπορεί κανείς να μην καταβάλει τα χρήματα των εισφορών, ώστε να σωρεύονται χρέη που τελικά δεν καταβάλλονται, αφού πολλές επιχειρήσεις κλείνουν χωρίς να μπορέσει το ΙΚΑ να πάρει τα χρήματα από τις ασφαλιστικές εισφορές.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και σήμερα ο εργοδότης παρακρατεί το μερίδιο των ασφαλιστικών εισφορών (είναι περίπου 47,7% επί του μισθού) που αντιστοιχεί στον μισθωτό (το 33,3% των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών) και το αποδίδει εκείνος στο ΙΚΑ (μαζί με το υπόλοιπο 66,6% που αφορά τις εργοδοτικές εισφορές) έναν μήνα μετά (μαζί με την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης δηλαδή). Αντίστοιχα ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών καταβάλλεται δύο μήνες μετά.
Σε ετοιμότητα
Σε κάθε περίπτωση ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης είναι έτοιμος να υποστηρίξει το νέο σύστημα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Ηδη με εγκύκλιό του το ΙΚΑ έχει ενημερώσει τις υπηρεσίες του ότι από 5 Σεπτεμβρίου 2016 ξεκινά η καταβολή τρεχουσών εισφορών στα πιστωτικά Ιδρύματα μέσω ΔΙΑΣ με χρήση Ταυτότητας Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών.
Τι ορίζει ο νόμος 4387/2016
Στην παράγραφο 10 του άρθρου 38 που φέρει τον τίτλο «Εισφορές Μισθωτών και Εργοδοτών» ορίζεται: «Από 01/07/2016 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών μέσω τραπεζικού λογαριασμού και μεταφέρονται αντιστοίχως και αποδίδονται από την οικεία τράπεζα στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δημοσίου. Για τον σκοπό αυτόν κάθε υπόχρεος εργοδότης υπογράφει σχετική σύμβαση με τράπεζα που επιλέγει. Κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
Οι οφειλές στο ασφαλιστικό σύστημα
Μπορεί κάποιοι να ανεβάζουν τις οφειλές στο ασφαλιστικό σύστημα σε περίπου 30 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτές που μπορούν να εισπραχθούν φτάνουν σύμφωνα με εκτιμήσεις στα 15 δισ. ευρώ. Εκείνο όμως που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι το γεγονός της τάχιστης μείωσης της πορείας των ρυθμίσεων που αφορούν τις 100 δόσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τα 3,9 δισ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί στο ΙΚΑ, πάνω από 3,5 δισ. ευρώ έχουν βγει εκτός ρύθμισης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ (μηνός Απριλίου), μόλις 59.058 οφειλέτες από τους συνολικά 136.920 που εντάχθηκαν στη ρύθμιση οφειλών των 100 δόσεων παραμένουν ενήμεροι (όλοι οι υπόλοιποι έχουν χάσει τη ρύθμιση δηλαδή).
Από την άλλη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για το πρώτο τρίμηνο του 2016, το 38% του συνόλου των οφειλετών (107.078) έχει οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας και το υπόλοιπο 62% (174.169) έως 30.000 ευρώ.
Πώς ερμηνεύονται όλα αυτά; Πολύ απλά, αν εφαρμοστεί η ταυτόχρονη υποχρεωτική κατάθεση ασφαλιστικών εισφορών, αποδοχών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών, πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Από την άλλη, οι ωφέλειες στο σύστημα θα είναι πολλαπλές…
Από τις 5 Σεπτεμβρίου ξεκινά το ΙΚΑ
Με εγκύκλιό της η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γνωστοποίησε την έναρξη εφαρμογής διεκπεραίωσης των ταμειακών συναλλαγών μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ με χρήση ενός μοναδικού 30ψήφιου κωδικού που αντιστοιχεί σε κάθε Αριθμό Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ) ή Αριθμό Μητρώου Οικοδομοτεχνικού Εργου (ΑΜΟΕ) και ονομάζεται Ταυτότητα Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών (ΤΠΤΕ). Ο κωδικός ΤΠΤΕ θα αποδίδεται άπαξ και δεν θα μεταβάλλεται.
Ολοι οι εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων, Οικοδομοτεχνικών Εργων και Δημοσίου θα καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές στα πιστωτικά ιδρύματα με τη χρήση της ΤΠΤΕ από 05/09/2016.
Οι εργοδότες, κατά την υποβολή της ΑΠΔ και μετά την ολοκλήρωσή της, με το αποδεικτικό παραλαβής θα ενημερώνονται για τον κωδικό (ΤΠΤΕ) ο οποίος τους έχει αποδοθεί και με τον οποίο πρέπει να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα πιστωτικά ιδρύματα από 05/09/2016 θα δέχονται ταμειακές συναλλαγές για καταβολή τρεχουσών εισφορών Κοινών Επιχειρήσεων ή Οικοδομοτεχνικών Εργων μόνο μέσω του εν λόγω 30ψήφιου κωδικού (ΤΠΤΕ) ανεξαρτήτως μισθολογικής περιόδου εισφορών.
