Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σιβυλλικές δηλώσεις που προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, έκαναν αξιωματούχοι προερχόμενοι και από τις δύο πλευρές. Τελευταίος στο «χορό» των δηλώσεων ο Γ. Ντάισελμπλουμ, που σημειώνει «αυτό το χρόνο ή τον επόμενο, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του βασικού δανειακού πακέτου για τους Έλληνες» συμπλέοντας με τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε. Υπέρ της άμεσης μείωσης του ελληνικού χρέους ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

«Μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του βασικού δανειακού πακέτου για τους Έλληνες»

Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία ελάφρυνσης χρέους για τη χώρα στη συνάντηση της 24ης Μαΐου.

«Έχουμε κάνει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες στη διαχείριση των θεμάτων του χρέους, άρα νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε την Παρασκευή ο Νταίσελμπλουμ στο δίκτυο CNBC στο περιθώριο της συνεδρίαση του G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ακόμη ότι όσοι τάσσονται υπέρ μιας σημαντικής ελάφρυνσης χρέους εξ αρχής έχουν μετριάσει τη στάση τους και αυτοί που έχουν πει ότι δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση έχουν επίσης αλλάξει τη θέση τους «λίγο», βοηθώντας να υπάρχει σύγκλιση στις συνομιλίες.

«Αυτό το χρόνο ή τον επόμενο, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του βασικού δανειακού πακέτου για τους Έλληνες», είπε. «Μακροπρόθεσμα, έχουμε έναν αριθμό επιλογών που μπορούμε να εξετάσουμε αναφορικά με την ωρίμανση του χρέους, τις περιόδους χάριτος και τα επιτόκια. Η προτίμησή μου θα ήταν να έχουμε ξεκάθαρες επιλογές στα μέτρα που είμαστε έτοιμοι να λάβουμε και τότε να δούμε πότε θα χρειαστούν».

Ορόσημο οι Γερμανικές εκλογές

Οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup συνάδουν με αυτές του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ναι μεν δηλώνει θετικός στο ζήτημα της ελάφρυνσης αλλά μετά το 2017, δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές.

Να σημειώσουμε πως την Πέμπτη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, στο περιθώριο της συνόδου των G7 στην Ιαπωνία.

Ο Τζακ Λιου ζήτησε από τους Ευρωπαίους ευελιξία στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και υπογράμμισε τη σημασία τήρησης των δεσμεύσεων των Ευρωπαίων προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο μέσω μιας σημαντικής ελάφρυνσης.

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία στις συζητήσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός.

Παρέμβαση Γιούνκερ

Από τους Έλληνες «έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην εφημερίδα «Λε Μοντ», τασσόμενος υπέρ της άμεσης μείωσης του ελληνικού χρέους.

Στο ερώτημα εάν συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους για τις προσεχείς δεκαετίες, και όχι μόνο (διευθέτηση) έως το 2018, ο κ. Γιούνκερ απάντησε: «Εάν μειώναμε το ελληνικό χρέος τώρα δεν θα είχε καμία χρησιμότητα για τη χώρα, δεδομένου ότι δεν υποχρεούται να αποπληρώσει τίποτα τα επόμενα χρόνια. Θα ήταν όμως η αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί από τους Έλληνες. Τους έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα. Θα πρέπει τουλάχιστον να τους επιστρέψουμε την αξιοπρέπειά τους» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «’Εχω πάντα υποστηρίξει ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Πάλεψα κατά της ιδέας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα. Είμαστε εντελώς κοντά για μια νέα συμφωνία για το πρόγραμμα προσαρμογής και επικροτώ τις προσπάθειες των Ελλήνων» τόνισε.

Αισιοδοξία Μοσκοβισί για συμφωνία

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε την Παρασκευή πως «μια συμφωνία είναι εφικτή» αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα το οποίο αποφασίσθηκε το περασμένο καλοκαίρι αλλά παραμένει εδώ και μήνες μπλοκαρισμένο.

«Μου φαίνεται πως μια συμφωνία, με βούληση, με δουλειά -που απομένει να γίνει-, είναι εφικτή και πως θα μπορούσε να επιτευχθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που πραγματοποιείται στο Σεντάι της βορειοανατολικής Ιαπωνίας.

Η Γερμανία εξετάζει επιλογές ελάφρυνσης του χρέους

Και ενώ οι δηλώσεις των αξιωματούχων αφήνουν να εννοηθεί πως οδεύουμε προς συμφωνία, παραμένει το χάσμα μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Η Γερμανία και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με το Ταμείο, ενόψει της εκταμίευσης της χρηματοδότησης που έχει μεγάλη ανάγκη η Αθήνα. Οι συζητήσεις αυτές αναμένεται να επιταχυνθούν τις ερχόμενες ημέρες, επειδή οι υπουργοί της Ευρωζώνης θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία στη συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα, ώστε η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση τον επόμενο μήνα», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Κάνοντας μικρές υποχωρήσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξετάζει πλέον την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά θέλει να αποφύγει να ζητήσει την άδεια της όλο και πιο επιφυλακτικής γερμανικής Βουλής, η οποία πρέπει να εγκρίνει σημαντικές αλλαγές του ελληνικού προγράμματος.

Έτσι ο Β. Σόιμπλε πιέζει να καθυστερήσουν έως το 2018 οι μεγάλες αλλαγές, όταν θα έχει λήξει το τριετές πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ και αρκετά μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, που θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2017.

Δεν έχει όμως τη δυνατότητα να πιέσει το Ταμείο πολύ, επειδή, αν φύγει αυτό από το πρόγραμμα, θα πρέπει να πάρει έγκριση από τη γερμανική Βουλή για τη συνέχιση του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ σημειώνει το δημοσίευμα των FT.

Η επιλογή της συμμετοχής του ΔΝΤ ως συμβούλου (στο ελληνικό πρόγραμμα), χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή, πιθανόν να είναι αποδεκτή από ορισμένους Γερμανούς βουλευτές, κυρίως του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που είναι ο εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά δεν είναι αποδεκτή για τους περισσότερους βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

«Η Γερμανία και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη εξετάζουν τώρα επιλογές ελάφρυνσης του χρέους, με τις οποίες θα αποφευγόταν μία ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή», αναφέρει το δημοσίευμα. «Για παράδειγμα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα με μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και να κλειδώσει τα σημερινά χαμηλά επιτόκια: Η εξοικονόμηση πόρων θα μπορούσε να περάσει στην Αθήνα, χωρίς να χρειάζεται ψήφος της γερμανικής Βουλής» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Μήνυμα σε Αθήνα και Βρυξέλλες

Μιλώντας χθες στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, υπογράμμισε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κούρεμα των δανείων, αλλά με την παραχώρηση μακράς περιόδου χάριτος των υφιστάμενων ομολόγων και μείωση των επιτοκίων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι η αντικατάσταση των δανείων που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα με υψηλό επιτόκιο με νέα χαμηλότερου επιτοκίου θα αποτελούσε μια ενδιαφέρουσα λύση προς αυτή την αντικατάσταση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη προχωρήσει σε μια πρώτη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Συμπλήρωσε δε ότι για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ μελετά τρόπους για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον αυτό όμως στηρίζεται σε δύο πυλώνες: στη σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους και σε αξιόπιστες πολιτικές για την επίτευξη ρεαλιστικών στόχων.

Επανέλαβε δε πως δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρεί κανείς πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί επί σειρά ετών.

«Αυτό θα σημαίνει πολλή λιτότητα. Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Θέλουμε οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί του ΕSM να είναι ρεαλιστικοί», είπε και πρόσθεσε πως το Ταμείο ακόμη αξιολογεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει λάβει η Ελλάδα.

Προανήγγειλε, τέλος, ότι στο Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας το ΔΝΤ θα καταθέσει τις προτάσεις του για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.