Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Κατηγορηματικός ως προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε το πρωί της Παρασκευής με δημοσιογράφους. «Η μείωση του χρέους είναι απαραίτητη» υποστήριξε, ασκώντας πιέσεις κυρίως προς τη γερμανική πλευρά.

«Πιστεύω πως η μείωση του χρέους είναι ένα κρίσιμο σημείο της συζήτησης. Η ώρα για να γίνει αυτό είναι τώρα, δε θα πρέπει να αναβληθεί. Η Ελλάδα υιοθετεί νόμους για να εφαρμόσει πολύ δύσκολους όρους του προγράμματος που συμφώνησε» τόνισε ο Αμερικανός Υπ.Οικ. συμπληρώνοντας ωστόσο πως η χώρα μας «έχει ακόμα και άλλα βήματα να κάνει».

Παράλληλα έκανε σαφές στην Ελλάδα (είχε κατ’ ίδια συνομιλία με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά) ότι πρέπει να δεσμευτεί και να κάνει τα βήματα που πρέπει αλλά επεσήμανε ταυτόχρονα προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές πως η μείωση του χρέους είναι απαραίτητη.

Καθοριστικές συναντήσεις στους G7

«Το ΔΝΤ προτείνει μια σειρά μέτρων σε ότι αφορά τη μείωση του χρέους υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι για τις περικοπές είναι υψηλοί. Υπάρχει μια ένταση εδώ καθώς μερικοί Ευρωπαίοι προτείνουν υψηλές περικοπές και ανθίστανται στη μείωση του χρέους. Θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Υπάρχει χώρος μεταξύ των απόψεων των εμπλεκομένων για συμφωνία» σημείωσε ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής οικονομίας.

«Έχουν φτάσει μερικά αισιόδοξα νέα από τις τελευταίες συζητήσεις στο Eurogroup αλλά θα συζητήσω στο περιθώριο των G7 σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε με νόημα ο Τζακ Λιου, αναφερόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Μαΐου με τη συμμετοχή εκ μέρους της Ευρώπης των Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο Τζακ Λιού συμπλήρωσε πως «ένα πράγμα που κάναμε σαφές είναι ότι δε θα ωφελήσει την παγκόσμια οικονομία ή τη γεωπολιτική σταθερότητα να επαναληφθεί μια δραματική κρίση στην Ελλάδα σαν αυτή που είδαμε στο παρελθόν ειδικά τώρα που πλησιάζει το δημοψήφισμα στη Βρετανία» και πως «θα είναι ατυχής η συγκυρία να υπάρξει άλλος ένα γύρος διαπραγματεύσεων κορυφής».

Ο υπουργός Οικονομικών της Αμερικής έκλεισε λέγοντας: «Όλοι είπαν ότι πιστεύουν πως το ζήτημα θα επιλυθεί τον Μάιο. Περιμένω να δω που θα συμφωνήσουν, αλλά ελπίζω την ερχόμενη εβδομάδα να δούμε πρόοδο».