Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Είμαι ανοιχτοί για κάθε συζήτηση και συμβιβασμό προκειμένου να βρεθεί λύση» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την περιοδεία του ανά την Ευρώπη.

«Kατανοούμε ότι το ΔΝΤ έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη και στο συνταξιοδοτικό και στα δημοσιονομικά» δήλωσε στο ίδιο πλαίσιο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του καλώντας το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν είναι δικές του οι διαρροές της τελευταίας εβδομάδας, που θέλουν το Ταμείο να απορρίπτει την ελληνική πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, αλλιώς να τις διαψεύσει.

Πρόσθεσε ότι εκείνος έχει τηρήσει τη συμφωνία των δύο πλευρών να μην γίνεται η διαπραγμάτευση μέσω διαρροών.

Το ΔΝΤ αξιολογεί την ελληνική πρόταση

Λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του Ευκλέιδη Τσακαλώτου, επίσημα χείλη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωναν πως συνεχίζεται η αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης για το ασφαλιστικό.

Την δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, απαντώντας σε ερώτημα του Mega, για το εάν το Ταμείο απέρριψε την ελληνική πρόταση.

Ο εκπρόσωπος δεν σχολίασε τη διαρροή από στέλεχος του ΔΝΤ στην εφημερίδα Το ΒΗΜΑ ότι «ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα».

Πρώτα τα επιπλέον στοιχεία για το ασφαλιστικό και μετά οι συναντήσεις με τους «θεσμούς»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι και οι έξι ομόλογοί του (Ιταλίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Φιλανδίας, Ολλανδίας, Γερμανίας) ήταν ανοιχτοί σε όσα τους είπε.

Την ανάγκη να μη ξεφύγει το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μην επιδοθούν σε ατέρμονες συζητήσεις, τόνισε ο ίδιος στους υπουργούς Οικονομικών που συνάντησε.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι αν δεν τελειώσει έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος τότε θα έχουμε πρόβλημα για το πρόγραμμα», είπε.

Σημείωσε ότι τους προέτρεψε να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι την απόδοση των δημοσιονομικών εσόδων, η οποία ήταν καλύτερη από ό,τι αναμενόταν.

Επανέλαβε ότι ξεκαθάρισε στους ομολόγους του πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε άλλη μείωση συντάξεων, επειδή αυτές συντηρούν ολόκληρες οικογένειες σε πολλές περιπτώσεις .

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή του κουαρτέτου δήλωσε ότι πρώτα θα σταλούν επιπλέον στοιχεία για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά και μετά θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών. 

Όταν ρωτήθηκε για το ποια στοιχεία περιμένουν οι δανειστές, μίλησε για αναλογιστικά στοιχεία, που αφορούν στο ασφαλιστικό και στις φορολογικές ρυθμίσεις. Δήλωσε ότι θα είναι διαθέσιμα όταν τα έχουν και οι πιστωτές θα είναι έτοιμοι να έρθουν στην Αθήνα σε λίγες ημέρες .

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι υπάρχει θέληση να βρεθεί λύση κι όχι να προστίθενται προβλήματα.