Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με το ηχηρό επιχειρηματικό «κανόνι» του άλλοτε μετρ των χρηματιστηριακών υπεραξιών Γιώργου Κούμπα ξεκινά το 2016 στην αγορά και ενώ οι εξελίξεις στην εν λόγω εταιρεία συνδέονται έμμεσα τόσο με υποθέσεις επιχειρηματικών θαλασσοδανείων, όσο και με τις υπόγειες διαδρομές μαύρου χρήματος πολιτικών και επιχειρηματιών, οι οποίοι ελέγχονται μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Ο όμιλος Κούμπας Συμμετοχών, που μεσουράνησε την προηγούμενη δεκαετία εκμεταλλευόμενος τη χρηματιστηριακή φούσκα και τα δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων που του παρείχαν αφειδώς φίλιοι τραπεζίτες, «έσκασε» επίσημα αυτή την εβδομάδα, αφήνοντας πίσω του μια ακάλυπτη μαύρη τρύπα «κόκκινων» δανείων άνω των 138,5 εκατ. ευρώ, η οποία ενώ βαραίνει θεωρητικά τις τράπεζες, στην ουσία πληρώθηκε κυρίως μέσω της ανακεφαλαιοποίησης από τους Ελληνες φορολογούμενους.

Γίνεται έτσι η πρώτη εταιρεία, με την οποία αμέσως μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανοίγει ο χορός για το μεγάλο ξεκαθάρισμα υπερχρεωμένων εταιρειών από τον επιχειρηματικό χάρτη.

Παλαιές αμαρτίες…

Την περασμένη Τρίτη η εταιρεία ανακοίνωσε επίσημα ότι οδεύει προς διάλυση και εκκαθάριση, διαδικασίες τις οποίες θα κληθούν να εγκρίνουν σε έκτακτη γενική συνέλευση που συγκαλείται στις 27 Ιανουαρίου ο ίδιος ο Γιώργος Κούμπας και μέλη της οικογένειάς του που ελέγχουν το 58,6% της εταιρείας.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι εκείνη που θα υποστεί τη μεγαλύτερη οικονομική ζημία από το «κανόνι» της Κούμπας, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή της εταιρείας, έχοντας ουσιαστικά κληρονομήσει τα ομολογιακά δάνεια –μαμούθ, τα οποία είχε χορηγήσει στο παρελθόν η Marfin Popular Bank (Λαϊκή) και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως επί το πλείστον για αγορές μετοχών και αυξήσεις κεφαλαίου θυγατρικών της Κούμπας Συμμετοχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 2007-2008, όπως προκύπτει από τους πίνακες επενδύσεων της εταιρείας εκείνης της περιόδου, η Κούμπας Συμμετοχών διέθετε χαρτοφυλάκιο μετοχών αξίας κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, έχοντας επενδύσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων της σε εταιρείες που συνδέονταν με τον όμιλο της Marfin Investment Group, όπως λ.χ. στην ίδια τη Marfin Popular Bank που την δάνειζε, τη MIG, τη Vivartia, τη Singular Logic και τη μη εισηγμένη GIT Holdings, στις οποίες είχε διοχετεύσει τότε πάνω από 83 εκατ. ευρώ.

Η ίδια η Πειραιώς φέρεται, πάντως, να είναι εκείνη που δρομολογεί το οριστικό σβήσιμο της Κούμπας από τον επιχειρηματικό χάρτη καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα (29/12/2015) η τράπεζα κατήγγειλε δύο ομολογιακά δάνεια της εταιρείας συνολικού ανεξόφλητου ποσού 114,1 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τα άμεσα απαιτητά.

Δεδομένου ότι μετά την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου από το 2007, η εταιρεία Κούμπας έχει μετατραπεί πλέον σε επιχειρηματικό σκελετό, χωρίς εργαζόμενους, με μηδενικά έσοδα, συσσωρευμένες ζημιές 168,6 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 123 εκατ. ευρώ και αξία περιουσιακών στοιχείων που, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση Σεπτεμβρίου 2015, δεν υπερβαίνουν τα 15 εκατ. ευρώ, η εκκαθάρισή της δεν αναμένεται να αποδώσει παρά ψίχουλα στους πιστωτές της.

Σηματοδοτεί, όμως, την πρώτη μεγάλη κίνηση για το ξεκαθάρισμα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία δεν έχουν καμία προοπτική είσπραξης καθώς οι εταιρείες που τα πήραν έχουν σήμερα καταρρεύσει.

Οι πωλήσεις συμμετοχών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από την εταιρεία με αγοραστή ως επί το πλείστον τον ίδιο τον μεγαλομέτοχό της, όπως συνέβη λ.χ με την επίσης προβληματική εισηγμένη Eurobroker, την οποία αγόρασε πέρυσι ο Γιώργος Κούμπας, απέδωσαν ελάχιστα για να πληρωθούν τα θαλασσοδάνεια.

Το αποτέλεσμα είναι η Κούμπας Συμμετοχών να έχει μείνει χωρίς ουσιαστική δραστηριότητα έχοντας υπό τον έλεγχό της μια εταιρεία που ασχολείται με φωτοβολταϊκά (Κούμπας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), άλλη μια με έδρα το Βελιγράδι (Koumpas Synergy) και την εταιρεία Thermi που δραστηριοποιείται στη δημιουργία χώρων ανάπτυξης μικρών εταιρειών.

H διασύνδεση Κούμπα-Eurobrokers-Remaco-Κανδαλέπα

Εμμεσα οι σελίδες του φακέλου της Κούμπας αγγίζουν και τις υποθέσεις παράνομου πλουτισμού του ζεύγους Γιάννου Παπαντωνίου-Σταυρούλας Κουράκου, όπου υπό διερεύνηση από τις εισαγγελικές αρχές βρίσκεται ο ρόλος του επιχειρηματία Γιώργου Κανδαλέπα, πρώην μέλους του Δ.Σ της Κούμπας Συμμετοχών και μετόχου της εταιρείας συμβούλων Remaco, στην οποία είχε συμμετοχή τόσο η Κούμπας όσο εν συνεχεία και η θυγατρική της Eurobrokers.

Ο Γιώργος Κανδαλέπας, κουμπάρος του ζεύγους Παπαντωνίου, υπήρξε γενικός γραμματέας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας τη δεκαετία του 1990, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Remaco, στην οποία η Κούμπας Συμμετοχών είχε αποκτήσει και ήλεγχε μέχρι το 2012 το 35% των μετοχών της.

Ο ίδιος παράλληλα κατείχε μέχρι τα μέσα του 2013 θέση μη εκτελεστικού μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κούμπας Συμμετοχών.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 η Κούμπας Συμμετοχών μεταβίβασε το 35% τής Remaco στη θυγατρική της Eurobrokers, η οποία πέρυσι τον Δεκέμβριο εξαγοράστηκε απευθείας από τον Γιώργο Κούμπα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα (29/12/2015), την ίδια ημέρα που η Τράπεζα Πειραιώς κατήγγειλε τα δάνεια της Κούμπας, ανακοινώθηκε ότι η Eurobrokers πούλησε το 35% της Remaco προς 175.000 ευρώ, μεταβιβάζοντας το 13,5% των μετοχών στον Γιώργο Κανδαλέπα, το 15,5% στον πρόεδρο της εταιρείας Ν. Παπαδάτο, ο οποίος επίσης υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Κούμπας, και το 6% στη σημερινή αντιπρόεδρο της Remaco, Αγγελική Καρέτσου.

Ερχονται λουκέτακαι ρευστοποιήσεις σε μεγαλες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Ποδαρικό εκκαθαρίσεων το «κανόνι» της Κούμπας

Λουκέτα και διάλυση μεγάλων υπερχρεωμένων εταιρειών που έχουν γίνει φαντάσματα του παλιού εαυτού τους έπειτα από οκτώ χρόνια ύφεσης φέρνει το 2016.

Η υπόθεση της Κούμπας Συμμετοχών σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της «ανοχής» των τραπεζών για επιχειρήσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην αποπληρωμή των «θαλασσοδανείων» που τους παρασχέθηκαν αφειδώς στο παρελθόν, ενώ το θεσμικό πλαίσιο για την ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, την «προστασία» των τραπεζιτών από ευθύνες και τη διευκόλυνση της πτώχευσης και εκκαθάρισης επιχειρήσεων ανοίγει τον δρόμο για μαζική εκκαθάριση της αγοράς από εταιρείες-ζόμπι.

Το ερώτημα που επικρέμαται είναι αν οι νόμοι που πέρασαν τους τελευταίους μήνες θα αξιοποιηθούν και ως συγχωροχάρτι για επιχειρηματίες και τραπεζίτες και θα ξεπλύνουν τις ευθύνες για τα δάνεια δισεκατομμυρίων που μοιράστηκαν χωρίς εγγυήσεις, έγιναν καπνός και φορτώθηκαν στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων μέσα από τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Αυτή τη στιγμή μόνο στο Χρηματιστήριο υπάρχουν τουλάχιστον 30 μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, ως επί το πλείστον ζημιογόνες σήμερα ή και χωρίς καμία δραστηριότητα, που χρωστούν στις τράπεζες περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζουν αρνητική καθαρή θέση που υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ.

Χρειάζονται δηλαδή αφενός να παράγουν σημαντικά έσοδα για να πληρώνουν τις οφειλές τους που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και παράλληλα να χρηματοδοτηθούν μέσω αυξήσεων κεφαλαίου με φρέσκο χρήμα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από τους μετόχους τους, ώστε να μην οδηγηθούν σε υποχρεωτικό λουκέτο και εκκαθάριση λόγω αρνητικών ιδίων κεφαλαίων.

Πρόκειται στην πλειονότητά τους για γνωστές εταιρείες οι οποίες διέπρεψαν επιχειρηματικά στο παρελθόν και προέρχονται από σημαντικούς κλάδους δραστηριότητας όπως οι κατασκευές, η ανάπτυξη ακινήτων, τα νοσοκομεία, η πληροφορική, τα ΜΜΕ, η ναυτιλία, η κλωστοϋφανουργία, το εμπόριο κ.ά.

Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν μια μικρογραφία τού πολύ μεγαλύτερου σε έκταση προβλήματος της υπερχρέωσης, των βαθιά ζημιογόνων δραστηριοτήτων και της έλλειψης κεφαλαίων που χαρακτηρίζει το εγχώριο επιχειρηματικό σκηνικό.

Η βιωσιμότητά τους θα κριθεί πλέον από τις ίδιες τις τράπεζες και οι πιθανότητες να οδηγηθούν πολλές από αυτές σε «οριστικό θάνατο» και εκποίηση των όποιων περιουσιακών στοιχείων τούς έχουν απομείνει είναι πολύ μεγάλες.

Δεδομένης της απροθυμίας των μετόχων των περισσότερων εταιρειών να βάλουν το χέρι στην τσέπη αλλά και των αρνητικών συνθηκών που επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά και την οικονομία συνολικά, όπου η άντληση κεφαλαίων για προβληματικές εταιρείες είναι αδύνατη, θεωρείται μαθηματικά βέβαιο ότι πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, ακόμη και όσες βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία, θα «κατασχεθούν» από τις τράπεζες και τα funds για να εξυγιανθούν και πουληθούν όπως συνέβη με τις ιχθυοκαλλιέργειες (Νηρέας και Σελόντα) ή θα οδηγηθούν σε διάλυση και εκκαθάριση, ενώ μόνο για όσες βρεθούν χρήματα για αναχρηματοδότηση δανεισμού και αύξηση κεφαλαίου είναι ορατός ο δρόμος της επιβίωσης.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Η πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία ακινήτων του επιχειρηματία Μπάμπη Βωβού έχει ελπίδες «διάσωσης» μετά τη συμφωνία εξυγίανσης που υπεγράφη πέρσι και πλέον η λύση που συμφωνήθηκε ώστε οι τράπεζες να εισπράξουν κάποια από τα χρωστούμενα είναι η πώληση των ακινήτων που της ανήκουν σε άλλη «καθαρή» εταιρεία για να τα διαχειριστεί. Η εταιρεία εμφάνιζε στο 6μηνο του 2015 αρνητική καθαρή θέση 278,5 εκατ. ευρώ, ενώ βαρύνεται από τραπεζικό δανεισμό άνω των 417 εκατ. ευρώ.

Με αλλεπάλληλες ζημίες στις τελευταίες χρήσεις, ο όμιλος Axon Συμμετοχών του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές προκλήσεις για τη βιωσιμότητά του.

Οφείλει σε τραπεζικά δάνεια πάνω από 346,5 εκατ. ευρώ για τα οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, ενώ τα ίδια κεφάλαια που βαραίνουν τους μετόχους είναι αρνητικά κατά 175,9 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία Euromedica, που συνδέεται με τον όμιλο Axon, παρουσιάζει διαδοχικά ζημιογόνες χρήσεις, είχε καθαρό δανεισμό στο πρώτο 6μηνο που υπερέβαινε τα 289,619 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια 179 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις της συνολικά ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Forthnet, τα αρνητικά ίδια κεφάλαια ξεπερνούν τα 127 εκατ. ευρώ ενώ οι καθαρές δανειακές υποχρεώσεις τα 330 εκατ. ευρώ.

Για την εξαγορά της εταιρείας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η Wind (ελέγχει το 33%) και η Vodafone, ενώ ο ΟΤΕ έχει ενδιαφερθεί για την απόκτηση της συνδρομητικής NOVA.

Η ιστορική κατασκευαστική εταιρεία Εδραση, με δάνεια άνω των 152 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες και αρνητικά ίδια κεφάλαια 123 εκατ. ευρώ, είναι ίσως από τις λίγες που ευελπιστούν σε σωτηρία.

Τον περασμένο Οκτώβριο εγκρίθηκε από το δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης που υπέβαλε στο πλαίσιο του άρθρου 99 μαζί με τους πιστωτές της και το οποίο προβλέπει ότι η εταιρεία θα συνεχίσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα με διαγραφή μέρους των οφειλών της προς τις τράπεζες και το Δημόσιο (τόκοι) και νέα αναχρηματοδότηση μέσω ομολογιακού δανείου.

Η εκδοτική εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα χρωστούσε στο τέλος 6μηνου 2015 πάνω από 161 εκατ. ευρώ στις τράπεζες ενώ η αρνητική καθαρή θέση έφτανε τα 108 εκατ. ευρώ. Στο 9μηνο του 2015 ο όμιλος είχε συσσωρευμένες ζημιές άνω των 250 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει κάνει γνωστό ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανείων της ενώ, παρότι πολλά ακούγονται και γράφονται για συμφωνία τις τελευταίες ημέρες, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί.