Από την… αρένα των χρηματαγορών η κυβέρνηση προσδοκά κέρδη, για να καλύψει τις μαύρες τρύπες του ασφαλιστικού συστήματος. Τα πώς και τα γιατί θα αναλάβει να βρει η διυπουργική επιτροπή που θα συσταθεί και θα εξετάσει ποιοι μπορεί να είναι οι πόροι, οι οποίοι θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα αποθεματικό για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Χθες, λοιπόν, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής αποφάσισε να κάνει δεκτή την εισήγηση του υφυπουργού Αναστάσιου Πετρόπουλου, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση προκρίνει τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού επενδυτικού σχήματος που θα αναλάβει να φέρει έσοδα μέσω κινήσεων στις αγορές.
Σύμφωνα λοιπόν με τις αποφάσεις του κυβερνητικού αυτού οργάνου, ο νέος σχεδιασμός δεν θα αντιμετωπίζει το ζήτημα με αποσπασματικό τρόπο, όπως συχνά συνέβη στο παρελθόν, αλλά θα εφαρμόζει συνολική στρατηγική για τη βέλτιστη αξιοποίηση υφιστάμενων και την κινητοποίηση νέων πόρων με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος μακροπρόθεσμα στη βάση τριών αξόνων:
■ Ενοποίηση των φορέων διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας,
■ Αξιοποίηση μέρους της δημόσιας περιουσίας υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης,
■ Αναζήτηση νέων κοινωνικών πόρων.
Η διυπουργική αυτή Ομάδα Εργασίας, που θα συσταθεί άμεσα, θα πρέπει εντός του Ιανουαρίου 2016 να καταθέσει τη συνολική εισήγηση για τις προοπτικές της αποθεματοποίησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ -όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος- «τα πρώτα δείγματα των αποφάσεων θα καταγραφούν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό που θα κατατεθεί στη Βουλή».
Προίκα αυτού του επενδυτικού σχήματος θα είναι κυρίαρχα η ακίνητη και κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων (αλλά και τα έσοδα από αυτή).
Επίσης σχεδιάζεται να υπάρξουν χρήματα προς επένδυση τα οποία θα προέρχονται από:
● τις αποκρατικοποιήσεις,
● τα πρόστιμα από τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροαποφυγή,
● φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που τα ταμεία της δεν έχουν αποθεματικά και γι’ αυτό τον λόγο θα δημιουργηθεί διυπουργική επιτροπή, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας των αποθεματικών», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλος. Κεντρικό σημείο στις στοχεύσεις του υπουργείου Εργασίας είναι η σύνδεση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων με την αύξηση των εισφορών, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε όσο τα έσοδα αυξάνονται, να μειώνονται αντίστοιχα οι εισφορές.
