• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.0°C
  3 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.0°C / 14.5°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 17.0°C
  0 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  2 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.9°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.1°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 16.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 15.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.6°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 13.8°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.5°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  2 BF
  78%

Περιχαρείς οι τοπικές αρχές υποδέχονται τον Χρήστο Σπίρτζη

Προσφυγές για το Καστέλι

 • A-
 • A+

Εξαίρεση στο πανηγυρικό κλίμα της επίσκεψης Σπίρτζη στο Ηράκλειο αποτέλεσαν τα επιχειρήματα των πολιτών της Πεδιάδας Ηρακλείου, οι οποίοι εκφράζουν σοβαρότατους προβληματισμούς για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών πραγματοποίησε χθες επίσκεψη-αστραπή στην Κρήτη για να παραδώσει στους τοπικούς φορείς τα τεύχη δημοπράτησης του συγκεκριμένου έργου.

Οι πολίτες που παραβρέθηκαν στη συνάντηση του υπουργού με τις τοπικές αρχές, στο δημοτικό κατάστημα Καστελλίου, έθεσαν εξαρχής μια σειρά από περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά προβλήματα που θα επιφέρει η κατασκευή του νέου αεροδρομίου.

Συγκεκριμένα μίλησαν για την ανατροπή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής, αφού το αεροδρόμιο θα οδηγήσει στην εκρίζωση τουλάχιστον 200 χιλιάδων ελαιόδεντρων, σε μία από τις πιο παραγωγικές εκτάσεις του νομού και ολόκληρης της Κρήτης.

Οπως τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Κωστής Γιαλιαδάκης, γραμματέας της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας, η καταστροφή θα επεκταθεί πολύ περισσότερο από τα κομμένα ελαιόδεντρα.

«Η λειτουργία του αεροδρομίου συνεπάγεται ρύπανση όλης της περιοχής με οξείδια βαρέων μετάλλων, μόλυβδο, βενζόλιο και άλλες καρκινογόνες ουσίες που θα πέφτουν στη γη και θα καταστρέψουν τις καλλιέργειες όλης της Πεδιάδας. Κανένα αντισταθμιστικό όφελος δεν μπορεί να αναστρέψει αυτή την τεράστια καταστροφή για τον τόπο μας», λέει ο ίδιος.

Για το θέμα πάντως στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλίου οι απόψεις των κατοίκων είναι χωρισμένες στα δύο. Υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα του έργου, ή που περιμένουν τις απαλλοτριώσεις που ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσουν αμέσως καθώς έχουν ήδη βρεθεί τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ασφαλώς ισχυρό κίνητρο είναι και οι νέες θέσεις εργασίας που θα φέρει το αεροδρόμιο, ενώ ο κ. Σπίρτζης αύξησε ακόμα περισσότερο το δέλεαρ για την τοπική κοινωνία υποσχόμενος ανταποδοτικά τέλη 2% (αντί για 1% που προέβλεπε η προηγούμενη δημοπράτηση) από τα έσοδα του αεροδρομίου.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

«Πρόκειται για θέσεις εργασίας των 400 ευρώ» απαντά ο Κωστής Γιαλιαδάκης. «Αντί να κάνουμε τα παιδιά μας υπαλλήλους του 12ωρου με μισθούς πείνας, προτιμούμε να έχουν τη δική τους γη για να καλλιεργούν και να ζουν.

Οσο για τα ανταποδοτικά, ας αναλογιστούν όσοι τα περιμένουν με αγωνία πόσα χρήματα περιμένουν ακόμα από το αεροδρόμιο των Σπάτων οι γύρω δήμοι, από χρωστούμενα τέλη, ΦΠΑ κτλ» αναφέρει.

Για τα αρνητικά αποτελέσματα του αεροδρομίου, που δεν συζητήθηκαν εκτενώς στις συναντήσεις του κ. Σπίρτζη, «μιλά» η ίδια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει κατατεθεί.

Συνολικά προβλέπει επιπτώσεις (ρύπανση - θόρυβος) σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων κατά τη διεύθυνση Βορράς - Νότος και των 18 χιλιομέτρων κατά την Ανατολή - Δύση από τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Την ίδια ώρα προβλέπονται «ταπεινώσεις» των γύρω λόφων και βουνών συνολικού όγκου τουλάχιστον 10,7 εκατομμυρίων κυβικών.

«Αλλάζει συνολικά το τοπίο, καταστρέφεται η πρωτογενής παραγωγή και πάει περίπατο ο περίφημος στόχος της παραγωγικής ανασυγκρότησης, την οποία μάλιστα έθετε και ψηλά στην προεκλογική του ατζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Γιαλιαδάκης.

Επί αυτής της μελέτης πάντως εκκρεμεί η εκδίκαση τριών ξεχωριστών προσφυγών στο ΣτΕ από τους κατοίκους και φορείς των θιγόμενων περιοχών.

Σε μία από αυτές τις προσφυγές μάλιστα, συμμετέχει και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος που χθες παρέλαβε πανηγυρικά από τον υπουργό τα τεύχη δημοπράτησης.

Η εκδίκαση των δύο εκ των τριών προσφυγών έχει οριστεί μόλις 10 μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές (23/2), χρονική σύμπτωση που μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σήμερα στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά του αεροδρομίου στο Καστέλι
Προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εισάγονται οι τρεις προσφυγές εναντίον του προωθούμενου έργου κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι. Την πρώτη προσφυγή έχουν...
Σήμερα στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά του αεροδρομίου στο Καστέλι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγουν οι προσφορές για Καστέλι
Στο άνοιγμα των τεχνικών και οικονομικών προσφορών για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου ετοιμάζεται να προχωρήσει η επιτροπή διαγωνισμού, που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Υποδομών. Χθες ολοκληρώθηκε η...
Ανοίγουν οι προσφορές για Καστέλι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή το φθινόπωρο η σύμβαση για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι
Στο Ελεγκτικό Συνέδριο προωθείται τις επόμενες ημέρες η σύμβαση για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος του υπουργείου...
Στη Βουλή το φθινόπωρο η σύμβαση για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καστέλλι: Πληθαίνουν τα «όχι» για το αεροδρόμιο
Σαφείς αρνητικές τοποθετήσεις για το αεροδρόμιο Καστελλίου, προτάσεις ακόμα και για δημοψήφισμα και γενικά σοβαρό προβληματισμό για τις επιπτώσεις του έργου στην περιοχή προκάλεσε η χθεσινή συνεδρίαση του...
Καστέλλι: Πληθαίνουν τα «όχι» για το αεροδρόμιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γίνονται βήματα, θα τα αντιληφθούν και οι πολίτες» τονίζει ο Ευκ. Τσακαλώτος
​Φειδωλός σε δηλώσεις και με διάθεση κυρίως να ακούσει τα θέματα που του έθεσαν οι τοπικοί φορείς της Κρήτης ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις επαφές που είχε στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Ηράκλειο. Ο υπουργός...
«Γίνονται βήματα, θα τα αντιληφθούν και οι πολίτες» τονίζει ο Ευκ. Τσακαλώτος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και επισήμως στον Μιχάλη Σάλλα η Παγκρήτια Τράπεζα
Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έκανε από το Ηράκλειο ο Μιχάλης Σάλλας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την επίσημη ανακοίνωση της...
Και επισήμως στον Μιχάλη Σάλλα η Παγκρήτια Τράπεζα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας