Σοκ και πλήθος ερωτημάτων προκάλεσε χθες η πληροφορία ότι το ΣΔΟΕ στάλθηκε για αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων των Τεμπών, έπειτα από καταγγελία. Ως γνωστόν, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, που μέχρι το καλοκαίρι δρούσε υπό την εποπτεία της αρμόδιας εισαγγελίας, είναι πλέον μία από τις εννιά γενικές διευθύνσεις της ΑΑΔΕ. Επομένως, η εντολή οποιασδήποτε έρευνας τελεί υπό τον έλεγχο της διοίκησής της. Και με δεδομένη την «κυβερνητική» αναβάθμιση της τελευταίας λόγω του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, μια εντολή έρευνας στα οικονομικά του Συλλόγου των Τεμπών, εν μέσω δημοσκοπήσεων που μετρούν ψηλά την απήχηση πιθανού νέου πολιτικού φορέα με πρωτοβουλία της Μαρίας Καρυστιανού, αντικειμενικά καθίσταται πολιτικά ύποπτη.
Την πληροφορία για τον έλεγχο επιβεβαίωσε με ανάρτησή της στα social media η κ. Καρυστιανού. «Νέο δόλιο χτύπημα της κυβέρνησης για την τρομοκράτηση και τη φίμωσή μας: Εφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία του Συλλόγου των Τεμπών. Ολα είναι καθαρά και διάφανα, γι’ αυτό κι εξαρχής τασσόμουν υπέρ της απόλυτης δημοσιοποίησης τους. Αρα η προσπάθειά τους για σπίλωση θα πέσει πάλι στο κενό. Να μας πει, όμως, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, με ποια κριτήρια προτεραιοποίησε τον φορολογικό έλεγχο του Συλλόγου των Τεμπών, όταν φάκελοι – φωτιά είναι θαμμένοι στα συρτάρια τους επί σειρά ετών, με απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ από το δημόσιο ταμείο… Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι και με ποια ευρήματα έκλεισαν όταν σκόνταψαν σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα; Πόσοι φάκελοι με ηχηρά ονόματα δεν άνοιξαν ποτέ;», ανέφερε στην ανάρτησή της η κ. Καρυστιανού.
Κυβερνητική αντίδραση δεν υπήρξε, ενώ πηγές της ΑΑΔΕ ανέφεραν σε ΜΜΕ, χωρίς να επιβεβαιώνουν τον έλεγχο, το κλισέ «ουδείς είναι υπεράνω του νόμου, όποιος είναι νόμιμος και συνεπής δεν έχει να φοβάται τίποτα». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλιμάκιο ελεγκτών αναζήτησε την Παρασκευή στοιχεία για τα οικονομικά του συλλόγου, δίνοντας περιθώριο προσκόμισής τους αμέσως μετά τις γιορτές. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος έκανε την καταγγελία για να βγει εντολή ελέγχου, μια και το ΣΔΟΕ δεν κάνει αυτεπάγγελτες έρευνες. Τυπικά, δεν αρκούσαν οι επιθετικές αναρτήσεις του κ. Νίκου Πλακιά κατά Καρυστιανού, με υπαινιγμούς για κακή διαχείριση των εσόδων από τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο. Είτε ο ίδιος είτε κάποιος άλλος πρέπει να έχει κάνει επώνυμη ή ανώνυμη καταγγελία. Και την ύπαρξή της οφείλει να επιβεβαιώσει η διοίκηση της ΑΑΔΕ, αλλιώς θα αιωρούνται οι υποψίες για τη σκοπιμότητα του ελέγχου.
Σύντομη αλλά εξαιρετικά δηκτική ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Στα γραφεία της Ν.Δ. που χρωστάει πάνω από 500.000.000 ευρώ σε τράπεζες, έχουν πάει ποτέ; Τις τριγωνικές σχέσεις μεταξύ της Blue Skies, της Ομάδας Αλήθειας και της Ν.Δ. την ερεύνησαν ποτέ; Οι γνωστές αλητείες της Πειραιώς! Λίγη ντροπή. Φωνάζει ο κλέφτης…».
Η Νέα Αριστερά συνδύασε την εξέλιξη με τις διαρροές περί ελέγχου σε βάρος αγροτοσυνδικαλιστή. «Το μήνυμα είναι σαφές: όποιος διεκδικεί, όποιος μιλά, όποιος ενοχλεί, μπαίνει στο στόχαστρο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της που καταλήγει: «Η διαφάνεια είναι αυτονόητη ανάγκη παντού και για όλους. Ομως εδώ δεν έχουμε διαφάνεια. Εχουμε επιλεκτική στοχοποίηση, διαρροές με πολιτικό τάιμινγκ και χρήση θεσμών ως εργαλείων πίεσης και εκφοβισμού. Οταν επρόκειτο για τα σκάνδαλα της κυβέρνησης, οι ίδιες αρχές δεν επέδειξαν ούτε την ίδια ταχύτητα, ούτε την ίδια αποφασιστικότητα».
