ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Λένα Κυριακίδη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Διάλογος τέλος το συμπέρασμα από τη χθεσινή συνάντηση του Συλλόγου Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρο Βαρβέρη, για τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες αναφορικά με τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις λόγω «αστοχίας» στους υπολογισμούς τους πριν από σειρά ετών.

Απαντώντας στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (βλ. «Αναδρομικό χαράτσι σε συνταξιούχους», 16.7.2025) για την απόφαση σε βάρος πρώην εργαζομένων της Εθνικής, οι οποίοι λάμβαναν χωρίς δόλο βέβαια υπερβάλλοντα ποσά, όπως τα είχαν ορίσει οι ασφαλιστικές υπηρεσίες, επιβεβαίωσε ότι αυτή αφορά 1983 άτομα, που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από το 2016.

Τα παραδείγματα

Ο ίδιος υποστήριξε πως η συντριπτική πλειονότητα όσων καλούνται να επιστρέψουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά έχουν οφειλή από 1.000 έως 1.500 ευρώ και πως η μείωση που θα δουν στις συντάξεις τους είναι 16 έως 25 ευρώ το μήνα. Πρόσθεσε ότι ελάχιστοι που καλούνται να «επιστρέψουν μεγαλύτερα ποσά, εξαιτίας του γεγονότος ότι είχαν υψηλές αποδοχές, επίσης υπολογισμένες σε λάθος βάσεις».

«Εμείς έχουμε άλλη εικόνα βεβαίως. Αλλά και οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που μας ενημέρωσαν άλλα μας είπαν. Ακούσαμε σε διάφορες δηλώσεις του ότι είναι μόνο 80 άτομα με μεγάλες χρεώσεις, μετά μόνο 15… τέλος μας μίλησε για έναν. Δεν ξέρουμε τι εννοεί μεγάλες, χρεώσεις, και τι μικρές» απάντησε ο ΣΣΕΤΕ, αφού ουκ ολίγοι συνταξιούχοι μετρούν και το τελευταίο ευρώ για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, τις οποίες έχουν προγραμματίσει βάσει των υφιστάμενων εισοδημάτων τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα με σημαντικές μειώσεις αποτελούν, σύμφωνα με τον Σύλλογο, οι ομάδες των τυφλών συνταξιούχων, που είχε συνταξιοδοτηθεί πρόωρα με αναγνώριση πλασματικών ετών χάρη σε απόφαση της τράπεζας, και καθαριστριών, που δούλευαν σε υποκαταστήματα της τράπεζες χρόνια και ήταν ασφαλισμένες στο ΙΚΑ χρόνια πριν ενταχθούν στο ΤΣΠ-ΕΤΕ.

Αλλο παράδειγμα διαψεύδει τον ισχυρισμό του κ. Βαρβέρη ότι η επιστροφή των αναδρομικών πραγματοποιείται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων σε 60 δόσεις. Συνταξιούχος (τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.») με σύνταξη 1.700 ευρώ θα απολέσει το 1/3, καθώς θα πρέπει να καταβάλει 530 ευρώ σε μόνο 27 δόσεις.

Το σακί με τα λάθη

Ο κ. Βαρβέρης απέρριψε έστω και να συζητήσει την αναδρομική αναζήτηση των μειώσεων και δεν απάντησε στους τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους των αιτιάσεων, που αναφέραμε στο χθεσινό ρεπορτάζ σχετικά με την ελεγκτική διαδικασία και την ελλιπή πληροφόρηση. Επανέλαβε απλώς την απάντηση του φορέα αναφορικά με τρία σημαντικά σφάλματα, «εξαιτίας λάθος δεδομένων που χορηγούσε το πρώην ταμείο των συνταξιούχων της Εθνικής το ΤΣΠ-ΕΤΕ».

«Το πρώτο ήταν ότι είχαν αυξημένο επασφάλιστρο μόνο για ένα μέρος του χρόνου ασφάλισής τους. Ομως στο μηχανογραφικό σύστημα της ΕΤΕ ήταν καταχωρημένο το σύνολο του χρόνου ασφάλισής τους με το αυξημένο επασφάλιστρο και κατά συνέπεια είχε υπολογιστεί λαθεμένα στις βάσεις της ΕΤΕ το επασφάλιστρο στο σύνολο του χρόνου τους.

●Το δεύτερο λάθος αφορά συνταξιούχους που είχαν κάποιο χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό και ενώ είχαν δικαιωθεί τμηματική σύνταξη από την Ελλάδα, είχε αποτυπωθεί λαθεμένα στο μηχανογραφικό σύστημα της ΕΤΕ το σύνολο του χρόνου ασφάλισής τους ως χρόνος ασφάλισης εσωτερικού.

●Το τρίτο λάθος εντοπίζεται σε συνταξιούχους που έλαβαν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος στις οποίες λαθεμένα δεν ελήφθη υπόψη η μείωση που είχαν στο ποσό της σύνταξης λόγω ορίου ηλικίας, διότι δεν ήταν αποτυπωμένη στο μηχανογραφικό σύστημα της ΕΤΕ».

Ενημερώθηκαν οι συνταξιούχοι σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες εδράζεται το «λάθος», που μειώνει τη σύνταξή τους; Εχει όντως διορθωθεί ή υπάρχουν και νέα στους τωρινούς επανυπολογισμούς; Το «ψαλίδι» πέφτει χωρίς οι θιγόμενοι να έχουν στοιχεία για τη μεταβολή, παρόλο που δεν έχουν εκδοθεί νέες διοικητικές πράξεις απονομής;

«Ο επανυπολογισμός, όπως και ο αρχικός υπολογισμός, διενεργείται κατά δέσμια αρμοδιότητα από τον εντεταλμένο ασφαλιστικό οργανισμό και αποτελεί ατομική διοικητική πράξη, συνεπώς πρέπει να φέρει όλα τα χαρακτηριστικά αυτής (τεκμήριο νομιμότητας, εκτελεστότητα, συγκεκριμένο τύπο, πλήρη και επαρκή αιτιολογία κ.λπ.), στοιχεία που έως τώρα εκλείπουν συστηματικά εκ μέρους του φορέα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο συνταξιούχος Μ.Κ., ένας από εκείνους που επιφυλάσσονται να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Καταλογίζει δε στις αρμόδιες Αρχές ότι ασκούν καταχρηστικό δικαίωμα, «παραβαίνοντας τα εκ του νόμου και των εφαρμοστικών εγκυκλίων οριζόμενα (στοιχειοθέτηση του αδικήματος παράβασης καθήκοντος άρθρα 13 και 259 του Ποινικού Κώδικα) και δεν εφαρμόζετε τα προφανή, αποστερώντας μου την δικαιούμενη επαύξηση της σύνταξής μου, όπως στην περίπτωση υπολογισμού του πρόσθετου ποσοστού αναπλήρωσης από της προσλήψεώς μου στην ΕΤΕ έως την 1η/7ου/1991, λόγω των αυξημένων εισφορών που κατέβαλα (ν.4387/16 άρθρα 28 & 30 και του ν.4445/16 άρθρο 25). Προς τούτο, δεν μπορεί να επικαλείστε άγνοια και συγγνωστή πλάνη και δεν μπορεί να εφαρμόζετε πλημμελώς και επιλεκτικά τα προβλεπόμενα της ασφαλιστικής νομοθεσίας έως του σημείου της άσκησης διακριτής μεταχείρισης», σημειώνει.

Στα δικαστήρια

Σημειώνεται πως ο κ. Βαρβέρης δήλωσε ότι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι «ξεκίνησαν σταδιακά να λαμβάνουν σωστά την τακτική τους πληρωμή». Αλλοι, πάντως, μετά από σχεδόν 15 χρόνια συνταξιοδότησης, εξηγούν στην «Εφ.Συν.» ότι τους τελευταίους μήνες τα ποσά ανεβοκατεβαίνουν επίσης χωρίς ειδοποιήσεις.

Ολα δείχνουν πως το ζήτημα θα κριθεί στα δικαστήρια με τη νομολογία να συνηγορεί πως η επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών δεν επιτρέπεται υπό ξεκάθαρες προϋποθέσεις. Αυτές, σύμφωνα με την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ορίζονται ως η οικονομική θυσία στην οποία θα υποβληθεί ο δικαιούχος και είναι σε τέτοιον βαθμό, που θα επιφέρει σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στην αξιοπρεπή διαβίωσή του.