Την ανιούσα πήραν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα οι τιμές των προϊόντων των σουπερμάρκετ, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως η κυβέρνηση έχει σηκώσει «λευκή σημαία» απέναντι στο χρόνιο πλέον πρόβλημα της ακρίβειας.
Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα του ΙΕΛΚΑ που καταγράφει την εξέλιξη των τιμών των προϊόντων των σουπερμάρκετ, τον Απρίλιο καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 0,23% στις τιμές.
Αυτό σημαίνει πως όλο το 2025 οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν, την ίδια στιγμή που στις 30 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί οριστικά και το – προσωρινό – μέτρο στο πλαφόν κέρδους των εταιρειών σε συγκεκριμένα είδη προϊόντων, παρά τους φόβους πως η οριζόντια και όχι σταδιακή άρση για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων ενδέχεται να προκαλέσει νέες αυξήσεις στις τιμές.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η απόφαση ελήφθη λόγω της σταθεροποίησης του πληθωρισμού στα τρόφιμα.
Σύμφωνα με τον ΙΕΛΚΑ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο 12μηνο καταγράφονται στις κατηγορίες μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη (+14,45%), φρέσκα κρέατα (+10,08%), φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (+2,79%), φρέσκα φρούτα και λαχανικά (+1,80%), νερά, αναψυκτικά, χυμοί (+1,55%). Οι διεθνείς τιμές του κακάο και του καφέ, σίγουρα επηρεάζουν τις κατηγορίες των γλυκών και των ροφημάτων.
Σε σχέση με τις αυξήσεις στα φρέσκα κρέατα πρόκειται για εξέλιξη η οποία οφείλεται πρώτον στη μείωση στο ζωικό κεφάλαιο το 2024, λόγω των ασθενειών των ζώων στις περισσότερες περιοχές της επαρχίας και δεύτερον στις αυξήσεις των διεθνών τιμών στα εισαγόμενα είδη και ειδικά στο μοσχάρι (σημειώνεται ότι η πλειοψηφία του μοσχαριού και χοιρινού που καταναλώνεται στην Ελλάδα είναι εισαγωγής).
Οι αυξήσεις στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν να κάνουμε τις καιρικές συνθήκες με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του 2025 σε σχέση με το 2024.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στα απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού, στις τροφές για κατοικίδια και στα τρόφιμα παντοπωλείου λόγω και της αποκλιμάκωσης της τιμής στο ελαιόλαδο. Σημειώνεται ότι από τις 23 κατηγορίες που εξετάζονται οι 11 κατέγραψαν μείωση, οι 12 αύξηση.
