«Η Ελλάδα είχε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ε.Ε. το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτό μπορεί να είναι αδιάφορο για τους κήρυκες του μηδενισμού». Με αυτή την «ατάκα» ξεκινά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Οικονομικών που αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Πράγματι η ελληνική οικονομία κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην Ε.Ε., αλλά παρ’ όλα αυτά είναι πίσω από τους στόχους του προϋπολογισμού, ενώ σε άλλα ποιοτικά στοιχεία (όπως το εμπορικό ισοζύγιο) καταγράφει χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η επιφανειακή και εργαλειακή χρήση των στατιστικών στοιχείων δεν είναι ο καταλληλότερος τρόπος για μια ουσιαστική προσέγγισή τους.
Κάτω από προβλέψεις
Η πραγματικότητα είναι ότι τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ είναι κάτω από τις επίσημες προβλέψεις.
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 0,2%, έναντι 0,3% το πρώτο τρίμηνο και χαμηλότερα από τις προβλέψεις για στασιμότητα στο 0,3%. Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το αντίστοιχο, δεύτερο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,6% και στην Ελλάδα κατά 2,3%.
Οι μεταβολές είναι προφανώς οριακές, αλλά αποτελούν ενδεχομένως σημαντικό δείκτη της τάσης, δείχνοντας ότι η ευρωζώνη μετεωρίζεται στο όριο περί τους μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την ύφεση, αδυνατώντας να χτίσει μια έστω και ασθενική δυναμική ανάκαμψης.
Μεγάλο πρόβλημα είναι ότι νοσεί η οικονομική και βιομηχανική «καρδιά» της ευρωζώνης, η γερμανική οικονομία. Τα χθεσινά στοιχεία της γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis) για τη βιομηχανική παραγωγή ήταν απογοητευτικά. Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 2,4% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο του 2024, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της αγοράς για πτώση 0,3% και ύστερα από μια ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση 1,7% τον προηγούμενο μήνα.
Το σίγουρο είναι ότι οι προβλέψεις του Ιουνίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένει ότι η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί κατά 0,9% το 2024, 1,4% το 2025 και 1,6% το 2026, φαίνεται να διαψεύδονται.
Στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι σαφώς πολύ καλύτερα, με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο 1,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Το πρόβλημα με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι ότι τόσο στο πρώτο τρίμηνο όσο και στο δεύτερο, αυτοί είναι κάτω από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5% στο σύνολο του έτους. Με 2,1% αύξηση στο πρώτο τρίμηνο και 2,3% στο δεύτερο, θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη αύξηση στο τρίτο και στο τέταρτο τρίμηνο για να πιαστεί ο ετήσιος στόχος.
Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να θυμάται ότι όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης η σύγκριση δεν είναι μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης, αλλά μεταξύ προβλέψεων του προϋπολογισμού και πραγματοποιήσεων…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας