Με άτεγκτο ύφος και σε πείσμα των πραγματικών δεδομένων, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προσπάθησε χθες να «ξεκόψει» κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο παράτασης στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Η συγκεκριμένη δήλωσή του, από την οποία απουσιάζει κάθε ίχνος κατανόησης των πραγματικών προβλημάτων αλλά και της τεράστιας πίεσης που δέχονται φορολογούμενοι και φοροτεχνικοί-λογιστές, ήταν: «Τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Ας το ξεχάσουν όλοι».
Ωστόσο, τα πραγματικά δεδομένα… διαφωνούν με αυτή την άτεγκτη δήλωση. Συγκεκριμένα:
● Μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί και εκκαθαριστεί 4.854.138 δηλώσεις.
● Απομένει να υποβληθούν-εκκαθαριστούν 1.700.000 δηλώσεις περίπου.
● Ο ρυθμός υποβολής έχει μειωθεί σε περίπου 50.000 δηλώσεις την ημέρα, ως συνέπεια του ότι οι δηλώσεις που απομένουν είναι κυρίως δηλώσεις νομικών προσώπων, άρα πιο περίπλοκες και δύσκολες στην κατάθεσή τους, ενώ τα φοροτεχνικά γραφεία και οι λογιστές είναι υπερφορτωμένοι και πάσχουν από… υπερεξάντληση λόγω των συμπιεσμένων προθεσμιών αλλά και των πάμπολλων προβλημάτων σε όλο τον μηχανισμό (προβλήματα στο myDATA, πολλά από τα οποία επιλύθηκαν πολύ αργά).
● Με ρυθμό υποβολής 50.000 δηλώσεις την ημέρα, στις απομένουσες 11 μέρες θα κατατεθούν 550.000. Ακόμη και αν φτάσουν τις 700.000-800.000, θα απομένει περίπου 1 εκατομμύριο!
Το ερώτημα είναι, τί θα κάνουν σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ; Θα επιβάλουν υψηλά πρόστιμα για εκπρόθεσμη κατάθεση σε ένα εκατομμύριο φορολογουμένων; Φυσικά, το ερώτημα παραμένει ακόμη και αν, από θαύμα, ο αριθμός είναι 500.000;
Σύμφωνα με ένα σενάριο που διακινείται, οι ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ «εκβιάζουν» τους ρυθμούς κατάθεσης ώστε στο τέλος της προθεσμίας να έχει απομείνει ο μικρότερος δυνατός αριθμός μη κατατεθειμένων δηλώσεων -ώστε, να μην εκτεθούν πολύ με την άτεγκτη στάση τους και να δώσουν μια μικρή παράταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
