Τρεις δεσμεύσεις του υπουργείου Ναυτιλίας, για την πράσινη μετάβαση, την απανθρακοποίηση και το «πρασίνισμα» των λιμενικών υποδομών, ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας στις εργασίες της Διάσκεψης για την προστασία των Ωκεανών-9th «Our Ocean Conference» (OOC-9) που φέτος διοργανώνεται και φιλοξενείται από την ελληνική κυβέρνηση και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας, στοχεύοντας στην κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας στα θέματα βιωσιμότητας των ωκεανών και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα οι δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν στο «Our Ocean Conference» που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού-Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αφορούν:
● Την ανάπτυξη στρατηγικής για την ανανέωση του στόλου των επιβατηγών πλοίων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους.
● Τη χρήση πλοίων χαμηλών εκπομπών, σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις δημόσιας υπηρεσίας, όπως στα δρομολόγια που επιδοτούνται από το κράτος, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την κατασκευή «πράσινων» πλοίων, τα οποία δεν θα βασίζονται πρωτίστως σε ορυκτά καύσιμα.
● Το «πρασίνισμα» και τον ενεργειακό μετασχηματισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων, με έμφαση στην ηλεκτροδότηση ελλιμενιζόμενων πλοίων –το λεγόμενο «cold ironing»–, σε συνεργασία και με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (έως το 2030 τουλάχιστον 12 λιμάνια στα ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική χώρα θα διαθέτουν υποδομές «cold-ironing».
Επίσης ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι, σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία «Clean Energy Marine Hubs», στην ανάπτυξη, δηλαδή, ενός «συνεργατικού σχήματος» που θα φέρει κοντά όλη την αλυσίδα των ναυτιλιακών καυσίμων, παραγωγούς και πλοιοκτήτες, καθόσον «στοχεύουμε να ξεκλειδώσουμε την παγκόσμια παραγωγή, μεταφορά και χρήση ναυτιλιακών καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην αναγκαία παγκόσμια κλίμακα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Διάσκεψη OOC ξεκίνησε το 2014 ως πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Εκτοτε, εξελίχθηκε σε μια διεθνή συνάντηση, κατά την οποία κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και η ακαδημαϊκή κοινότητα συνεργάζονται για την προστασία των ωκεανών. Απώτερος στόχος της διάσκεψης είναι να προκύψουν απτές δεσμεύσεις από τους συμμετέχοντες για τους ωκεανούς και την προστασία τους, την υπεύθυνη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
