Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
11.3° 9.6°
1 BF
88%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
11.6° 8.8°
1 BF
72%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
11.5° 9.4°
3 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
5°C
4.9° 4.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.8° 7.0°
1 BF
60%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
3°C
6.2° 3.4°
1 BF
81%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.4° 10.8°
3 BF
81%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 6.8°
2 BF
57%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 10.5°
2 BF
58%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
2 BF
64%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.0° 12.0°
3 BF
59%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
9.6° 6.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.6° 8.5°
0 BF
83%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.8°
3 BF
55%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
10°C
11.5° 9.2°
0 BF
89%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.5° 10.5°
1 BF
79%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
10.5° 7.7°
2 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.1° 6.1°
1 BF
76%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης επέλεξε να ξιφουλκήσει εναντίον όσων... προκαλούν «στρατηγικά» σύγχυση στους καταναλωτές
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης επέλεξε να ξιφουλκήσει εναντίον όσων... προκαλούν «στρατηγικά» σύγχυση στους καταναλωτές | ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος

Εχθρός όποιος... δεν καταλαβαίνει

Ο ΔΕΔΔΗΕ θέλει να ξεκινήσει να καταμετρά την κατανάλωση ρεύματος σε μηνιαία βάση

Την ώρα που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προσπαθεί ακόμη να βρει λύση στο μπάχαλο που δημιουργήθηκε το 2022 με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ των επαγγελματικών επιδοτήσεων, ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης εμφανίζεται καθημερινά και διατυμπανίζει πως ο κόσμος καταλαβαίνει τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ενώ τη σύγχυση προκαλούν όσοι «ενοχλούνται από τον ανταγωνισμό».

Ακολουθώντας την προσφιλή τακτική των προκατόχων του, ο κ. Σκυλακάκης επιλέγει να εμφανίζεται καθημερινά σε «φιλικά» μέσα ενημέρωσης και να παραχωρεί συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους που αγνοούν τα περίπλοκα θέματα της ενέργειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δέχεται μεν προφανή ερωτήματα, αλλά να απαντά όπως εκείνος επιθυμεί, χωρίς να ακολουθεί αντίλογος και διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Χθες ήταν η σειρά να εμφανισθεί ο κ. Σκυλακάκης τηλεοπτικά (ΑΝΤ1) και να ξιφουλκήσει εναντίον όσων προκαλούν «στρατηγικά» σύγχυση στους καταναλωτές. Στη συνέχεια έστειλε δελτίο Τύπου με σημεία της συνέντευξης επιλέγοντας και τη δική του ιεράρχηση επιχειρημάτων. Μεταξύ άλλων είπε ότι:

 Ο ΔΕΔΔΗΕ θα ξεκινήσει να καταμετρά την κατανάλωση ρεύματος σε μηνιαία βάση. Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, ο ΔΕΔΔΗΕ καταμετρά το συχνότερο κάθε τέσσερις μήνες και αυτό προκαλεί μεγάλα προβλήματα – όχι μόνο λόγω της συσσώρευσης μεγάλων οφειλών. Η τόσο αραιή καταμέτρηση ακυρώνει το επιχείρημα ότι οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν πάροχο κάθε μήνα για να βρίσκουν τον φθηνότερο. Οπως γίνεται αντιληπτό, εάν κάποιος σε ένα τετράμηνο αλλάξει τέσσερις παρόχους, είναι πρακτικά αδύνατο να επιμερισθεί η κατανάλωση που πραγματοποίησε στον καθένα και να καταμετρηθεί με διαφορετικές χρεώσεις. Πάντως, εργαζόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν υπάρχει το τετραπλάσιο προσωπικό (ενοικιαζόμενο από εργολάβους) που θα ήταν απαραίτητο και αν προσληφθεί θα πρέπει να εκπαιδευθεί σχετικά.

 Τα «πράσινα» τιμολόγια ήταν μια μεταρρύθμιση του ΥΠΕΝ επειδή έως τώρα υπήρχαν 130 διαφορετικά τιμολόγια (σ.σ. δεν καταργούνται) που δεν επέτρεπαν στους καταναλωτές να γνωρίζουν «την πραγματική τιμή του ρεύματος». Πρόσθεσε ότι με τα πράσινα τιμολόγια θα βλέπουν οι καταναλωτές ποιος είναι φθηνότερος. Την ίδια στιγμή, όμως, πρόβλεψε ότι οι καταναλωτές δεν θα αλλάζουν κάθε μήνα πάροχο επειδή «οι διαφορές θα είναι μικρές αφού θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός». Πάντως, στην προσομοίωση που έκανε η «Εφ.Συν.» με ενδεικτικές τιμές στις 4/12, η διαφορά χρέωσης ανάμεσα στον φθηνότερο και τον ακριβότερο ήταν σχεδόν 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, άρα 15 ευρώ για μια μέση μηνιαία κατανάλωση 300 Kwh.

 «Η σύγχυση που πάει να δημιουργηθεί στον κόσμο γύρω από τα νέα τιμολόγια» οφείλεται «στο γεγονός ότι κάποιοι πάροχοι ενοχλούνται από τον ανταγωνισμό». «Η σύγχυση μπορεί να είναι και μια στρατηγική» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Στη συνέχεια κατήγγειλε την παραπληροφόρηση! «Με ενοχλεί αυτή η πληροφόρηση να γίνεται επί φανταστικών τιμών», είπε και εξήγησε με τα... πιο απλά λόγια πώς γίνεται αυτό: «Ερχεται κάποιος και αντί να ασχολείται με την τελική τιμή που είναι αυτή που ενδιαφέρει, να ασχολείται με τον τύπο με τον οποίο θα βγει η τελική τιμή, ο οποίος δεν έχει καμία σημασία, διότι στο τέλος της ημέρας ο τύπος οδηγεί σε μια τιμή, η οποία τιμή μπορεί να αλλάζει και ανά μήνα». Ξεκάθαρο;

Ολα τα θέματα λυμένα, λοιπόν, κατά τον κ. Σκυλακάκη ο οποίος πριν λίγες ημέρες (31/11) κατάφερε να συνυπογράψει την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 125322 που προσπαθεί να λύσει μια τεράστια σύγχυση που είχε δημιουργηθεί με μία άλλη ΚΥΑ τον Ιανουάριο του 2023. Η σύγχυση εκείνη ξεκίνησε από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση έδινε και διαφήμιζε προεκλογικά τεράστιες επιδοτήσεις σε μικροεπαγγελματίες και αγρότες.

Ο τότε υπουργός ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας διαφήμισε τις επιδοτήσεις αυτές προς 1,2 εκατομμύρια δικαιούχους (αγρότες, αρτοποιεία, εστιατόρια, εμπορικά, περίπτερα κ.λπ.), ενώ το κόστος τους έφθασε τον Σεπτέμβριο του 2022 τα 401 εκατομμύρια ευρώ! Οι περισσότεροι πάροχοι αφαίρεσαν τα ποσά των επιδοτήσεων από τους λογαριασμούς αλλά όταν τα ζήτησαν από την κυβέρνηση προέκυψε απίστευτο μπάχαλο. Αρχικά εκδόθηκε ΚΥΑ τον Ιανουάριο που απαιτούσε από κάθε πελάτη μια υπεύθυνη δήλωση. Δέκα μήνες αργότερα και καθώς 1,2 εκατομμύρια υπεύθυνες δηλώσεις ουδέποτε συλλέχθηκαν, βγήκε νέα ΚΥΑ που λέει πρακτικά ότι είναι σαν να έχουν υποβληθεί...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εχθρός όποιος... δεν καταλαβαίνει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας