Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.2°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
11.4° 8.0°
2 BF
71%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.2° 12.0°
2 BF
78%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
4.9° 4.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 8.0°
2 BF
87%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
8.7° 6.0°
0 BF
78%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
2°C
5.1° 2.4°
2 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.4° 7.4°
2 BF
89%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
16.1° 14.7°
3 BF
52%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
3 BF
80%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.2° 11.2°
4 BF
71%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
46%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.5°
0 BF
81%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
1 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 14.8°
1 BF
83%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
16.0° 11.9°
1 BF
60%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
10°C
10.5° 10.5°
2 BF
78%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
9.7° 8.1°
1 BF
94%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
3°C
3.3° 3.3°
2 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
Dreamstime
Να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο απαιτούν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς του Πειραιά

Μαζικές κινητοποιήσεις για το «τσουβάλιασμα» των ελεύθερων επαγγελματιών

Αποφασισμένοι να πλημμυρίσουν τους δρόμους την Τετάρτη στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, δηλώνουν οι φορείς της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών –Επιστημόνων –Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων ● 24ωρη απεργία και στα ταξί

Την ανάγκη για μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις της Τετάρτης και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο «τσουβαλιάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροκλέφτες και κλείνει το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο», τονίζουν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, οι οποίοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για ταξική και τοξική στόχευση σε βάρος των μικρών εισοδημάτων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Από τις έξι το πρωί της Τετάρτης και η 24ωρη απεργία των αυτοκινητιστών, με το σωματείο τους (ΣΑΤΑ) να καλεί σε συγκέντρωση στα γραφεία του, χωρίς αυτοκίνητα στις 09.30 π.μ., κατηγορώντας στην «πολεμική» ανακοίνωσή του «τα φερέφωνα της κυβέρνησης» ότι «στοχοποιούν ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ενεργοποιώντας – όπως κάνουν για όλα τα αντικοινωνικά μέτρα – μηχανισμούς κοινωνικού αυτοματισμού».

Στο μεταξύ, την Τρίτη, την πλήρη αντίθεσή τους για τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης εξέφρασαν και επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς του Πειραιά κατά τη κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ηλίας Κλάππας, κατά την ομιλία του τόνισε: «Η παρουσία μας όλων μας εδώ, στο ίδιο τραπέζι, για να εκδηλώσουμε την αντίθεσή μας με τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, δείχνει την κοινή αγωνία μας για τα φορολογικά σχέδια που εξυφαίνονται σε βάρος μας, ταυτόχρονα όμως με την ίδια αισιοδοξία γιατί δημιουργεί ένα κοινό μέτωπο αντίδρασης σε αυτά τα άδικα, οριζόντια και ισοπεδωτικά μέτρα. Είναι ένα κοινό μέτωπο που στοχεύει κατ' αρχήν στην προάσπιση της αξιοπρέπειας μας, καθώς ξαφνικά όλοι, συλλήβδην χαρακτηριζόμαστε ως φοροφυγάδες, με αυτό το νομοσχέδιο. Και κατά δεύτερον στην οικονομική μας προστασία καθώς τυχόν εφαρμογή των μέτρων αυτών, όχι μόνο θα προσθέσει δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη αλλά θα οδηγήσει πολλούς από εμάς σε επαγγελματικό αφανισμό».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νικόλαος Πλατανησιώτης, ανέφερε: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε έναν "ασθενή", δηλαδή τη χώρα, έχουμε μία ασθένεια, τη φοροδιαφυγή, και από την άλλη μεριά έχουμε απ' ότι άκουσα 200 διαφορετικά νομοσχέδια για τη φοροδιαφυγή. Έχω βαρεθεί να βλέπω αποτυχημένα νομοσχέδια, τόσο σε αυτό το κομμάτι, όσο και στο κομμάτι της υγείας και σε πολλά άλλα. Οι άνθρωποι που θέλουν να μας σώσουν, τελικά δε μας σώζουν απλά μας οδηγούν στην καταστροφή. Νομίζω ότι εκεί πρέπει να εστιάσουμε, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας γιατί εάν φτάσουμε στα 400 αποτυχημένα νομοσχέδια, ο ασθενής "πέθανε"».

Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά Μιχάλης Αγρανιώτης, τόνισε: «Εμείς είμαστε πάντα παρόντες. Θεωρούμε τον κλάδο μας, ότι είμαστε συνεργάτες της κυβέρνησης και της εκάστοτε κυβέρνησης. Είμαστε πάντα δίπλα και στο υπουργείο υγείας, να προσπαθήσουμε να συμβουλεύσουμε και να βρούμε λύσεις για όλα τα προβλήματα. Αυτό όμως χρειάζεται και αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία και να γίνει υπό την σκέπη της καλής πρόθεσης πάνω απ' όλα. Και αυτό σημαίνει ότι όλοι οι φορείς, να μπούμε πάλι σε μια διαδικασία συνεννόησης και διαλόγου. Αναγνωρίζουμε και τις υποχρεώσεις μας και τις ευθύνες μας και με γνώμονα όλα αυτά, ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την εξ αρχής συζήτηση».

Ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά επεσήμανε: «Πρέπει να καταθέσουμε τεκμηριωμένες προτάσεις, κοστολογημένες, πιο σοβαρές από αυτές που δυστυχώς έχουν κατατεθεί σε αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο. Γιατί για άλλη μια φορά, αυτό πρέπει να το κάνουμε εμείς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν είμαστε εδώ για κανέναν άλλο λόγο. Δείχνουμε ότι στα στραβά και στα άδικα, είμαστε όλοι μαζί και νομίζω ότι όλοι μαζί μπορούμε να διορθώσουμε τις αδικίες που πάνε να δημιουργηθούν».

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Γιάννης Βουτσινάς, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας, πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και ο Θόδωρος Καπράλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

Αυτό που επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των φορέων είναι πως η φορολόγηση με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη.

Σε ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσαν λίγο νωρίτερα, επεσήμαναν μεταξύ άλλων, πως «για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού, αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, περαιτέρω το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαρτάται αφενός με βάση τον χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά, με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή, όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ, το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται πραγματοποιηθέντα επαγγελματικά έξοδα των ελευθέρων επαγγελματιών, μέτρο βαθύτατα αντιαναπτυξιακό και ενισχυτικό της φοροδιαφυγής. Η επίκληση δε, ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά δεν είναι αληθής, καθώς από τις διατάξεις του νομοσχεδίου συνάγεται ότι πρόκειται για περιοριστικά αναφερόμενες εξαιρέσεις, η δε εμπειρία του παρελθόντος έχει αποδείξει ότι κάθε σχετική προσπάθεια αμφισβήτησής τους καθίσταται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αλυσιτελής».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μαζικές κινητοποιήσεις για το «τσουβάλιασμα» των ελεύθερων επαγγελματιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας