ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ g.manteniotis
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Κάθε μήνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει όχι μόνο τις βασικές τάσεις, αλλά και το «συγκεντρωτικό» γεγονός ότι βαδίζουμε προς πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ πάνω και από την πρόσφατη εκτίμηση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού του 2023 για 1,1% του ΑΕΠ.

Ηδη στο 9μηνο του έτους το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 5.984 εκατ. ευρώ (2,67% του ΑΕΠ!), αυξημένο κατά 3.548 εκατ. ευρώ (145%!) σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού –ο οποίος αναφερόταν σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%. Το πρωτογενές πλεόνασμα στο 9μηνο είναι υπερδιπλάσιο (!) και από τον αναθεωρημένο προς τα πάνω στόχο του Προσχεδίου Προϋπολογισμού του 2024, που είναι 1,1% του ΑΕΠ.

Οπως είχαμε προβλέψει, η εξέλιξη διαψεύδει κατηγορηματικά τους «δραματικούς τόνους» του υπουργείου Οικονομικών τον Αύγουστο, όταν με αφορμή την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 7μηνο του έτους… κήρυξε τον μηδενισμό του υπερπλεονάσματος λόγω των έκτακτων δαπανών εξαιτίας της καταστροφής στη Θεσσαλία. Μάλιστα είναι ισχυρά πιθανό το υπερπλεόνασμα να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς εκκρεμούν ακόμη υψηλά έσοδα από δύο έκτακτες πηγές:

α) 1.496 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση χρήσης της Εγνατίας οδού και

β) 1.718 εκατ. ευρώ από την τρίτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κάποια έσοδα του δημοσιονομικού έτους 2022 που εισπράχθηκαν το 2023 είναι μικρό κλάσμα αυτών των υπερεσόδων. Επιπλέον ο φόρος εισοδήματος άρχισε να υπεραποδίδει –και θα συνεχίσει έτσι μέχρι το τέλος του έτους.

Πριν αρχίσει να υπεραποδίδει ο φόρος εισοδήματος με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, υπεραπέδιδε -και συνεχίζει- ο ΦΠΑ. Η υπεραπόδοση στα φοροέσοδα, κυρίως λόγω υψηλού πληθωρισμού, ήταν και θα είναι μέχρι τέλους το «μηχανάκι» του φετινού υπερπλεονάσματος.