Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
29.7° 26.8°
2 BF
52%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.2° 27.3°
3 BF
66%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
27°C
29.3° 27.0°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
54%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.9°
3 BF
42%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
28.0° 28.0°
1 BF
83%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
24°C
24.4° 24.4°
3 BF
44%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
25.2° 25.2°
1 BF
59%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
26.5° 24.9°
1 BF
74%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
57%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
27.2° 25.4°
2 BF
55%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.8° 25.7°
1 BF
57%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
2 BF
89%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
27°C
27.4° 27.3°
1 BF
47%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
29°C
28.5° 27.5°
1 BF
41%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.8° 25.4°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.0° 28.4°
2 BF
10%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.1° 23.3°
0 BF
74%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.7° 27.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
2 BF
85%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
Σύρος- ναυπηγείο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Φωτογραφία αρχείου απ' τη Σύρο

Να μην γίνουν ειδικές οικονομικές ζώνες τα ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας

Επιστολή-παρέμβαση στην «Εφ.Συν.» από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων στον κλάδο του Μετάλλου και στη Ναυπηγοεπισκευή

Με αφορμή τις αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας του ναυπηγείου στο Νεώριο Σύρου, που πέρασε αποκλειστικά στην κυριότητα της ΟΝΕΧ, πρωτοβουλία εργαζομένων απέστειλε στην «Εφ.Συν.» την παρακάτω επιστολή-παρέμβαση:

Αλλαγή σελίδας δηλώνει για το ναυπηγείο του Νεωρίου στη Σύρο η ιδιοκτήτρια εταιρεία ΟΝΕΧ μετά από πέντε χρόνια επανέναρξης των εργασιών, καθώς η λειτουργία του ναυπηγείου περνά πλήρως στην κυριότητά της μετά την απομάκρυνση του εργολάβου διαχειριστή.

Η απομάκρυνση της εργολαβικής εταιρείας έφερε στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν αλλά υποκρύπτονταν σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ναυπηγείο του Νεωρίου.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές που γνωρίζουν καλά τα όσα συμβαίνουν στα ναυπηγεία, η προηγούμενη διοίκηση του σωματείου στο Νεώριο πήγαινε χέρι χέρι με τον εργολάβο ενώ φρόντιζαν από κοινού να μπαίνουν τα προβλήματα των εργαζομένων κάτω από το χαλάκι. Συγκεκριμένα μιλάμε για τη μη εφαρμογή συλλογικής σύμβασης, τη μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, τις «κλειστές» συμφωνίες άσχετα με τις ημέρες και ώρες εργασίας, την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία αλλά και ζητήματα που αφορούσαν την ίδια τη λειτουργία του ναυπηγείου, τις συνθήκες ασφαλείας και τους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Η εταιρεία ΟΝΕΧ έχει πλέον δύο ναυπηγεία στη χώρα -Σύρου και Ελευσίνας- και είναι ο βασικός παίκτης στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας. Ο ιδιοκτήτης κ. Ξενοκώστας οφείλει να ξανασχεδιάσει ορισμένα ζητήματα που αφορούν το ναυπηγείο και το ανθρώπιο δυναμικό του. Κυρίως τις ίδιες τις εργασιακές συνθήκες αλλά και βασικές επισκευές που λείπουν, όπως επισκευές στις πλωτές δεξαμενές του ναυπηγείου που μέχρι τώρα συντηρούνταν με μικροεπισκευές, και μέχρι και τα ΜΜΕ το έχουν αναδείξει.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έτρεξαν να πανηγυρίσουν την πλήρη διαχείριση του ναυπηγείου από την ιδιοκτήτρια ONEX και μέσα σε αυτούς κι η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων. Μιλάμε για την ίδια συνδικαλιστική γραφειοκρατία που όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε πως δεν ήξερε για το τι συμβαίνει στο ναυπηγείο, καθώς όπως έλεγε υπήρχε το σωματείο που είναι πλήρως ελεγχόμενο από την εργοδοσία - τώρα όμως που γνωρίζει, τι θα κάνει; Θα διεκδικήσει το ΕΚΚ να τηρηθεί έστω η εργατική νομοθεσία, ακόμη περισσότερο θα μπει μπροστά να διεκδικήσει τα δικαιώματα των εργατών; Ή θα συναινέσει στην παραβίαση του νόμου και την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων στο Νεώριο;

H ONEX έχει την ιδιοκτησία των 2 εκ των 3 μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας, Ελευσίνας και Σύρου. Τα κέρδη στη ναυπηγοεπισκευή είναι τεράστια και είναι θετικό ότι ο όγκος εργασιών μεγαλώνει συνεχώς ενώ μπαίνει πλέον καθοριστικά κι εφαρμόζεται η σύγχρονη τεχνολογία, ανοίγοντας μεγάλες δυνατότητες.

Ομως οι ανάγκες παραμένουν. Χρειάζεται να γίνουν μαζικές προσλήψεις. Χρειάζεται η εφαρμογή κανόνων ώστε να είναι αξιοπρεπείς και ασφαλείς οι συνθήκες εργασίας. Απαιτούνται ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να διασφαλίζουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, τη σταθερή δουλειά για όλους, τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Αλλά και τη μείωση του χρόνου εργασίας με το δεδομένο των σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως η τεχνογνωσία που υπάρχει στη ναυπηγοεπισκευή δεν πρέπει να πάει χαμένη. Είναι ζήτημα που αφορά την ίδια την πολιτεία το να δημιουργηθούν δημόσιες σχολές εκπαίδευσης με ειδικότητες ναυπηγοεπισκευής.

Δεν γίνεται να επιτραπεί, όχι μόνο στη Σύρο και την Ελευσίνα αλλά και σε όλη τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στις εργοδοσίες να μετατρέψουν τα ναυπηγεία σε ειδική οικονομική ζώνη όπου δεν θα τηρείται ούτε η υπάρχουσα εργατική νομοθεσία ενώ ο συνδικαλισμός θα απαγορεύεται εκτός αν είναι «φιλικός» προς την εργοδοσία.

Αυτή την κατάσταση πρέπει να δούμε οι εργαζόμενοι σε όλα τα ναυπηγεία της χώρας, σ’ αυτόν τον κρίσιμο κλάδο για την οικονομία της Ελλάδας που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους. Και μέσα από την ενότητα, την οργάνωση και τον αγώνα μας να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας κι ένα καλύτερο εργασιακό παρόν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ στον κλάδο του ΜΕΤΑΛΛΟΥ και τη ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ, Σεπτέμβριος 2023

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Να μην γίνουν ειδικές οικονομικές ζώνες τα ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας