• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.7°C / 28.0°C
  1 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 22.5°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 24.4°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 22.0°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  0 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.4°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.7°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.8°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 24.0°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 26.7°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 21.6°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 22.2°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  66%

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας 

EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξύπνησαν μνήμες...

 • A-
 • A+
Επειδή τα προβλήματα της Credit Suisse ήταν ήδη γνωστά από το δ΄ τρίμηνο του 2022, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν μειώσει την έκθεση τους στην ελβετική τράπεζα.

Η κρίση της Credit Suisse δεν αποτέλεσε ικανή συνθήκη για αναδίπλωση της ΕΚΤ, που προχώρησε κανονικά στην από καιρό αναγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Δημιουργούνται ελπίδες για μικρότερες αυξήσεις στη συνέχεια, στις 25 μονάδες βάσης.

Αυτό, ωστόσο, που στην παρούσα φάση «καίει», επηρεάζει τις τράπεζες του ευρωσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, είναι η διεθνής τραπεζική αναταραχή, που ξύπνησε μνήμες Lehman Brothers, αν και τα χαρακτηριστικά αυτής της κρίσης είναι πολύ διαφορετικά και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα πολύ διαφορετικό σε επίπεδο εποπτείας. Μπορεί ο SSM να κατηγορείται συχνά για αυστηρότητα και υπερσυντηρητισμό, ωστόσο οι εξελίξεις φαίνεται να τον δικαιώνουν.

Τα «καλά» νέα, πάντως, είναι ότι επειδή τα προβλήματα της Credit Suisse ήταν ήδη γνωστά από το δ’ τρίμηνο του 2022, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν μειώσει την έκθεση τους στην ελβετική τράπεζα. Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών (σε ομόλογα, μετοχές, credit lines) είναι από μηδενική έως αμελητέα.

Επιπρόσθετα, οι ελληνικοί τραπεζικοί ισολογισμοί είναι σαφώς βελτιωμένοι – ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας και ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις είναι σε υψηλά επίπεδα και ξεπερνούν τους αντίστοιχους δείκτες πολλών ευρωπαϊκών.

Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός Νότος –και ιδιαίτερα η Ελλάδα που πέρασε μια δεκαετή κρίση– έχει υποχρέωση για πιο αυξημένους κεφαλαιακούς δείκτες και τηρεί στο ακέραιο τις εποπτικές του υποχρεώσεις.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, οι τράπεζες που έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πιο υψηλά του ελάχιστου όρου. Το όριο αυτό είναι χαμηλό σε σχέση με αυτό που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, που είναι 17,5% τον Δεκέμβριο του ’22. Επίσης, έχουν αυξήσει τη ρευστότητά τους (αύξηση καταθέσεων, πρόσβαση στις αγορές) ενώ ο δείκτης «κόκκινων» δανείων στο τέλος του 2022 ήταν 8,7%, κυρίως λόγω του «Ηρακλή», οι κρατικές εγγυήσεις του οποίου δεν γράφονται στο χρέος.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές», ανέφερε στη Βουλή ο Χρ. Σταϊκούρας.

Τα νέα «κόκκινα»

Προς το παρόν, τα τραπεζικά επιτελεία δεν διαπιστώνουν αρρυθμίες στις αποπληρωμές των δανείων, παρ’ όλα αυτά και για παν ενδεχόμενο εκτιμούν ότι τα νέα «κόκκινα» (ΝPEs) των τεσσάρων συστημικών θα ανέλθουν σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο θα υπάρξουν πολλές αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις και ιδιώτες, ενώ πολλά δάνεια θα «θεραπευτούν». Η Alpha Bank, για παράδειγμα, προβλέπει 400 εκατ. νέα «κόκκινα» αλλά και «θεραπεία» μη εξυπηρετούμενων –κυρίως στεγαστικών–, ύψους 900 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2022 τα συνολικά ΝPE ήταν 2,3 δισ. ευρώ (μειωμένα κατά 0,5 δισ. ευρώ) ενώ ο δείκτη ΝPE στα στεγαστικά διαμορφώθηκε στο 5,7% (0,5 δισ. ευρώ) και τα ενήμερα στεγαστικά ήταν 10,2 δισ. ευρώ.

Η προσοχή των τραπεζών είναι στραμμένη κυρίως στα ρυθμισμένα δάνεια, και γενικότερα σε εκείνα που είναι στην «επικίνδυνη» ζώνη, και στα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου κυρίως των τελευταίων χρόνων, καθώς μπορεί να δουν το επιτόκιό τους να σπάει το φράγμα του 6%-6,50% από 2,5%-3% που ήταν τον Ιούλιο του 2022.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό προανήγγειλε ο Σταϊκούρας
Με μείωση του επιτοκίου των ρυθμίσεων, ένταξη περισσότερων οφειλετών και ξεκαθάρισμα των αιτήσεων που σήμερα λιμνάζουν το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να καταστήσει πιο ελκυστικό τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό προανήγγειλε ο Σταϊκούρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικοινωνιακό μπρα ντε φερ Σταϊκούρα - τραπεζών για τον Εξωδικαστικό
Οι αιτιάσεις του υπουργού Οικονομικών προς τραπεζίτες και servicers για την υποχρέωση λογοδοσίας και η αντιπαράθεση για το ποια πλευρά έκανε και έδωσε περισσότερα (!) για τη στήριξη των δανειοληπτών.
Επικοινωνιακό μπρα ντε φερ Σταϊκούρα - τραπεζών για τον Εξωδικαστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε... δύο δόσεις ξεκινούν πλειστηριασμοί
Η αναστολή για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα... τραβήξει μέχρι την 1η Ιουνίου 2021, όταν και θα εφαρμοστεί ο νέος πτωχευτικός νόμος για τους ιδιώτες και τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
Σε... δύο δόσεις ξεκινούν πλειστηριασμοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται συνδυαστική λύση για «Γέφυρα» και μορατόριουμ
Τρόπους επιμήκυνσης του προγράμματος «Γέφυρα» και των μορατόριουμ αναζητούν κυβέρνηση και τράπεζες, ώστε να μη δημιουργηθεί πλημμυρίδα νέων «κόκκινων» δανείων που θα μολύνει τους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Αναζητείται συνδυαστική λύση για «Γέφυρα» και μορατόριουμ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέχρι το Πάσχα η προστασία της πρώτης κατοικίας
Τετράμηνη παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα.
Μέχρι το Πάσχα η προστασία της πρώτης κατοικίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας