Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προκύπτει από την τελευταία έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον Δεκέμβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 104,3 μονάδες έναντι 101,4 μονάδων τον Νοέμβριο. Η άνοδος, που παρακολουθεί από απόσταση τους βελτιωμένους ευρωπαϊκούς δείκτες, αποδίδεται από το ΙΟΒΕ εν μέρει στο προεκλογικό κλίμα. «Τέτοια βελτίωση καταγράφεται συστηματικά σε όλες σχεδόν τις εκλογικές χρονιές από το 1981, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις προεξοφλούν σειρά μέτρων που θα τους ευνοήσουν, πρόσκαιρα ή μετεκλογικά», σημειώνει η έρευνα. «Συνολικά φαίνεται πως οι επικείμενες εκλογές ενεργοποιούν θετικές εκτιμήσεις, τουλάχιστον για τη βραχυπρόθεσμη περίοδο», προσθέτει, δίνοντας έντονο προεκλογικό άρωμα στις εκτιμήσεις της.
Ωστόσο, παρά τις θετικές προσδοκίες για τη βιομηχανία, και δευτερευόντως για τις υπηρεσίες, οι προσδοκίες μειώνονται αισθητά για το λιανικό εμπόριο και τις ιδιωτικές κατασκευές. Τα πιο ανησυχητικά δείγματα έρχονται από τον κλάδο των Τροφίμων, με τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών να καταγράφει έντονη υποχώρηση. Ειδικά στο λιανεμπόριο τροφίμων ενισχύονται κατακόρυφα οι πληθωριστικές τάσεις των τιμών, στις +77 από +25 μονάδες, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για νέες ανατιμήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ο μόνος κλάδος που ανακάμπτει είναι η ένδυση-υπόδηση, ενώ θεαματική υποχώρηση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο των πολυκαταστημάτων.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -47,9 μονάδες, βελτιωμένος μεν σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, αλλά μακράν χειρότερος από πέρυσι (-38,2). Αν και αποκλιμακώνονται ελαφρά οι αρνητικές εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, οι Ελληνες καταναλωτές παραμένουν μακράν οι πιο απαισιόδοξοι της Ευρώπης. Το 55% θεωρούν ότι οι τιμές θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται, τουλάχιστον στον ίδιο ή και με ταχύτερο ρυθμό εντός του 2023, ενώ ένα 14% πιστεύει ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.
Υποχώρηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας καταγράφεται στον λεγόμενο «Δείκτη Φόβου» του Κέντρου Προγραματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο οποίος μειώθηκε στο 28,48% στις 30/12/2022 από 31,52% στις 30/11/2022.
