• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.1°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.9°C / 1.9°C
  5 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.0°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  6 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 1.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  3 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 4.3°C
  4 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.7°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  3 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ποδαρικό» στο 2023 με νέες χρεώσεις στο ρεύμα

 • A-
 • A+
Από 1/1/2023 έρχονται οι ήδη ψηφισμένες αυξήσεις έως 300% στα τέλη ΥΚΩ, αυξήσεις στις χρεώσεις ΔΕΔΔΗΕ για χρήστες τριφασικού, ενώ επικρέμαται η... απειλή να αυξηθεί σε άγνωστο ύψος το ΕΤΜΕΑΡ για να καλυφθεί το διευρυνόμενο έλλειμμα στον λογαριασμό ΕΛΑΠΕ

Kαταιγισμός νέων αυξημένων χρεώσεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και αναδρομικά με σκοπό τη συγκέντρωση εσόδων ώστε να συνεχίσει η κυβέρνηση να λέει ότι στηρίζει τους καταναλωτές προσφέροντας «κρατικές» επιδοτήσεις.

Οι αυξήσεις αυτές θα αφορούν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που προστίθενται σε κάθε λογαριασμό -και όχι την προμήθεια ρεύματος- και κρύβονται πίσω από τα αρκτικόλεξα ΔΕΔΔΗΕ (χρέωση διανομής), ΑΔΜΗΕ (χρέωση μεταφοράς), ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) και ΕΤΜΕΑΡ (Μείωση Ρύπων).

1. Κατ’ αρχάς παραμένει σε εκκρεμότητα το τέλος ΥΚΩ. Η «Εφ.Συν.» είχε γράψει αναλυτικά από τις 23/9/2022 για το νέο «χαράτσι Σκρέκα», τον Οκτώβριο ψηφίστηκε η σχετική τροπολογία και εκκρεμεί η τελική απόφαση για την αύξησή του, που μπορεί όμως να ισχύσει αναδρομικά. Η χρέωση ΥΚΩ ποικίλλει ανάλογα με το τιμολόγιο και τη χρήση (οικιακή-επαγγελματική) αλλά η κυβέρνηση σκοπεύει από τις αυξημένες χρεώσεις να συγκεντρώσει συνολικά 300 εκατομμύρια ευρώ. Για τα νοικοκυριά αναμένονται αυξήσεις στις ΥΚΩ έως και 146% (από 6,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα 17 ευρώ). Στη Μέση Τάση η αύξηση θα αγγίζει το 300% (από τα 4,14 στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα), στο αγροτικό τιμολόγιο το 140% και πάνω από 200% θα είναι σε επαγγελματικές χρήσεις (αποθήκες, μεταποίηση). Πάνω από το 100% θα είναι η αύξηση στις χρεώσεις των δήμων για οδοφωτισμό ενώ αμετάβλητη θα μείνει η χρέωση για την Υψηλή Τάση, δηλαδή τις μεγάλες βιομηχανίες.

2. Οι χρεώσεις προς ΔΕΔΔΗΕ θα αυξηθούν για όσους χρησιμοποιούν τριφασικό ρεύμα, όπως ανέφερε σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης. Για τις αυξήσεις αυτές είχε μιλήσει πρόσφατα ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθ. Δαγούμας λέγοντας ότι θα αφορούν όσους έχουν παροχές υψηλής ισχύος ενώ θα υπάρχουν μειώσεις για τις μονοφασικές (κάτω από 15 KVA).

3. Η νέα απειλή έρχεται από το έλλειμμα που διαπιστώνεται στον λογαριασμό ΕΛΑΠΕ. Ο λογαριασμός αυτός συγκέντρωνε ποσά από το ΕΤΜΕΑΡ και άλλες πηγές για να αποζημιώνονται οι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ομως, πλέον, από τον ίδιο λογαριασμό τροφοδοτείται το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) μέσω του οποίου πληρώνονται οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς. Στο τελευταίο εκδοθέν Δελτίο ΕΛΑΠΕ που περιλαμβάνει στοιχεία έως τον Ιούνιο του 2022, το ισοζύγιο του λογαριασμού προβλέπεται ελλειμματικό κατά περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Πιθανολογείται ότι η τρύπα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη εάν ληφθεί υπόψη ότι μετά τον Ιούλιο οι κρατικές επιδοτήσεις απογειώθηκαν. Προκειμένου να καλυφθεί το κενό θα πρέπει να αυξηθεί σε άγνωστο ύψος το ΕΤΜΕΑΡ που σήμερα είναι 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η σχετική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί το συντομότερο από τη ΡΑΕ καθώς ο ΕΛΑΠΕ δεν μπορεί να λειτουργεί με έλλειμμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρο σκοτάδι για τους λογαριασμούς ρεύματος
Αναπροσαρμόζονται πάλι τα τιμολόγια των εταιρειών, ενώ η κυβέρνηση αλλάζει ξανά το σύστημα επιδότησης χωρίς να ξεκαθαρίζει πώς θα υπολογίζονται οι ρήτρες εξοικονόμησης.
Μαύρο σκοτάδι για τους λογαριασμούς ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεύμα: οι μειώσεις μπορεί να φέρουν... αυξήσεις
Αυξήσεις πολύ πάνω από το 50% σε σχέση με τον Ιανουάριο στις τελικές χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος για χιλιάδες καταναλωτές αναμένεται να φέρει η κάθετη μείωση στην κρατική επιδότηση που ανακοινώνει σήμερα, με...
Ρεύμα: οι μειώσεις μπορεί να φέρουν... αυξήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δώρο στους παρόχους ο διπλασιασμός των επιδοτήσεων στο ρεύμα
Με τους χειρότερους οιωνούς για τον κρατικό προϋπολογισμό και τις τσέπες των καταναλωτών ξεκινά το 2023, καθώς η Ελλάδα επανέρχεται «θριαμβευτικά» πρωταθλήτρια Ευρώπης στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού και...
Δώρο στους παρόχους ο διπλασιασμός των επιδοτήσεων στο ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις 30% στη λιανική ρεύματος
Παρά τη συγκράτηση των χονδρεμπορικών τιμών το τελευταίο διάστημα του Δεκεμβρίου και παρά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που δείχνουν για τον Ιανουάριο διατήρηση στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, οι...
Αυξήσεις 30% στη λιανική ρεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας